Springen naar inhoud

Bepalen sterkte azijnzuur met rodekool


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Mkev

    Mkev


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 mei 2008 - 15:36

Hee!

Wij moeten voor scheikunde iets opzoeken, namelijk:
Hoe we de sterkte van azijnzuur kunnen bepalen met behulp van rode kool.
Ik heb al op internet gezocht, maar ik kan niet echt iets vinden wat ik goed snap.
Hopelijk kunnen jullie me helpen, alvast bedankt!


Groetjes Mkev.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

KimVervoort

    KimVervoort


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 26 mei 2008 - 16:08

Dit moeten wij ook opzoeken voor school,
maar ik kan ook niets vinden...
Dus ik hoop dat je snel antwoord krijgt!
wel heb iets gevonden over bepalen gehalte azijnzuur,
http://www.thuisexpe...rmotitratie.htm
maar ik weet niet of daar iets uit te gebruiken valt...

Doeg Kim.

Veranderd door KimVervoort, 26 mei 2008 - 16:08


#3

Don Carbazone

    Don Carbazone


  • >250 berichten
  • 552 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 mei 2008 - 16:12

wat bedoel je met de sterkte van azijnzuur? ik dacht dat ik vroeger hier op dit forum iets las van het blauw worden van rode kool oiv azijnzuur, misschien moet je daar eens op zoeken

#4

ceitwa

    ceitwa


  • >250 berichten
  • 365 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 26 mei 2008 - 16:32

zoek eens op pH en indicator

#5

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3332 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 26 mei 2008 - 16:37

wat bedoel je met de sterkte van azijnzuur? ik dacht dat ik vroeger hier op dit forum iets las van het blauw worden van rode kool oiv azijnzuur, misschien moet je daar eens op zoeken

zuur maakt rood, base maakt groen->geel

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#6

Don Carbazone

    Don Carbazone


  • >250 berichten
  • 552 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 mei 2008 - 17:44

azo, over welke stof gaat het dan? de kleurindicator in rode kool dus.

#7

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 26 mei 2008 - 18:29

zuur maakt rood, base maakt groen->geel

Een mengsel van een rode en een groene vloeistof is niet geel, hoor! De rode vloeistof houdt alle kleuren behalve rood tegen, en de groene alle kleuren behalve groen. Het mengsel houdt dus.....

#8

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 26 mei 2008 - 18:31

Wij moeten voor scheikunde iets opzoeken, namelijk:
Hoe we de sterkte van azijnzuur kunnen bepalen met behulp van rode kool.

Mag je naast rode kool nog iets anders gebruiken? Een mes, bijvoorbeeld? En een bekerglas? Water? Zout? Soda? Appeltjes (hmm... lekker, rode kool met appeltjes)?

#9

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3332 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 mei 2008 - 07:38

Een mengsel van een rode en een groene vloeistof is niet geel, hoor! De rode vloeistof houdt alle kleuren behalve rood tegen, en de groene alle kleuren behalve groen. Het mengsel houdt dus.....

rwwh, Wanneer er een base bij rode kool sap komt (sodaoplossing bijvoorbeeld) krijg je een groene kleur. wanneer je een beetje 1 molair natronloog oplossing er bij doet wordt het eerst groen en daarna geel (paar minuutjes later)

Bij zuren krijg je verschillende kleuren rood.

Welke stof(fen) het is/zijn weet ik niet.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#10

Tiberium

    Tiberium


  • >25 berichten
  • 62 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2008 - 08:05

Geel/groen? 8-[ Nog nooit rode kool klaargemaakt? :P
Rode kool wordt in een basisch milieu blauw, en in een zuur milieu rood. Dat komt door een natuurlijke ph indicator ergens in de kool zelf. In rood ( Basische indicator) en blauw lakmoespapier (zuur indicator) wordt dezelfde stof gebruikt.

#11

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3332 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 mei 2008 - 08:37

hmm ik heb het proefje jaren gedaan en altijd werd het van paars naar blauw naar groen naar geel.

probeer het zelf maar met een leuke natronloog oplossing.

Of de huidige rode kool moet zo veranderd zijn dat het niet meer werkt. tot 4 jaar geleden werkte het prima.

bovendien kook je rode kool met wat azijn, niet met soda.

Veranderd door ArcherBarry, 27 mei 2008 - 08:37

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#12

Tiberium

    Tiberium


  • >25 berichten
  • 62 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2008 - 10:15

Dat klopt, maar de azijn pas als laatst toevoegen. Dan zie je de blauwe massa snel de rode kleur krijgen die rode kool eigen is.
Ik heb laatst wat rode kool fijngesneden, en ook van kleur laten veranderen dmv soda - azijn. Ging toch echt van blauw naar rood.

#13

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3332 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 mei 2008 - 11:01

Soda is ook niet zo heel sterk. probeer eens een 5 molair natronloog oplossing.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#14

Emmanem

    Emmanem


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 mei 2008 - 08:05

Wij hebben dit proefje ook op school, (misschien omdat ik bij kim in de klas zit..)
maar een vraagje:
Hoe kunnen we achter de pH waarde komen als we rode kool gebruiken?
daarmee kun je toch alleen maar aantonen dat azijnzuur zuur is?

#15

PieTerDeBooMHuTBeWoNeR

    PieTerDeBooMHuTBeWoNeR


  • >25 berichten
  • 55 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 28 mei 2008 - 08:24

Als je het equivalentiepunt kan bepalen kan je daaruit de concentratie azijnzuur bepalen.
En de pKa van azijnzuur is 4,75

Dan kan je met de pH formule van een zwak zuur de pH uitrekenen.

Een andere manier weet ik niet direct. Tenzij je natuurlijk een pH-meter ter beschikking hebt :)


btw, de formule is:
pH=0,5 * (pKa - log(concentratie))





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures