[scheikunde] Azijnzuurgehalte in tafelazijn
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 3
[scheikunde] Azijnzuurgehalte in tafelazijn
Hallo,
ik ben bezig met het uitwerken met een practicum voor scheikunde, en ik kom op een naar mijn idee wel heel onmogelijk antwoord uit. Zou iemand mij kunnen helpen en laten zien wat mijn fout is? Bij voorbaat dank
Christien
HAc + OH- Ac- + H2O
Aan 10,42 mL x M HAc-oplossing werd (gemiddeld) 13,55 mL 0,0510 M NaOH-oplossing toegevoegd.
Azijnzuuroplossing bevatte 10,42 x mmol HAc. Voor titratie moet dus 10,42 x mmol OH- nodig zijn geweest.
10,42 x = 13,55 0,0510
x= 0,0663
60,05 g is het gewicht van een mol HAc.
0,0663 60,05 = 3,981 g per 10,42 mL verdunde tafelazijn
Omdat de tafelazijn met een factor 10 werd verdund, moet ik dit getal vermenigvuldigen met 10: 3,981 10= 39,81 g per 10,42 mL tafelazijn.
39,81 1000 = 3820 g azijnzuur per liter
10,42
ik ben bezig met het uitwerken met een practicum voor scheikunde, en ik kom op een naar mijn idee wel heel onmogelijk antwoord uit. Zou iemand mij kunnen helpen en laten zien wat mijn fout is? Bij voorbaat dank
Christien
HAc + OH- Ac- + H2O
Aan 10,42 mL x M HAc-oplossing werd (gemiddeld) 13,55 mL 0,0510 M NaOH-oplossing toegevoegd.
Azijnzuuroplossing bevatte 10,42 x mmol HAc. Voor titratie moet dus 10,42 x mmol OH- nodig zijn geweest.
10,42 x = 13,55 0,0510
x= 0,0663
60,05 g is het gewicht van een mol HAc.
0,0663 60,05 = 3,981 g per 10,42 mL verdunde tafelazijn
Omdat de tafelazijn met een factor 10 werd verdund, moet ik dit getal vermenigvuldigen met 10: 3,981 10= 39,81 g per 10,42 mL tafelazijn.
39,81 1000 = 3820 g azijnzuur per liter
10,42
- Berichten: 4.771
Re: [scheikunde] Azijnzuurgehalte in tafelazijn
Als je nou eens overal netjes je eenheden achter zet....
Wat is de eenheid van die 0,0663 ??Azijnzuuroplossing bevatte 10,42 x mmol HAc. Voor titratie moet dus 10,42 x mmol OH- nodig zijn geweest.
10,42 x = 13,55 0,0510
x= 0,0663
En wat maak je er hier ineens van ??60,05 g is het gewicht van een mol HAc.
0,0663 60,05 = 3,981 g per 10,42 mL verdunde tafelazijn
- Berichten: 11.177
Re: [scheikunde] Azijnzuurgehalte in tafelazijn
Aantal mmol verbruikt loog: 13,55 ml 0,0510 mol/l = 0,691 mmol loog. Dit komt overeen met 0,691 mmol azijnzuur. Dit zat opgelost in 10,42 ml water. De concentratie was dus 0,691 mmol / 10,42 ml = 0,0663 mmol/ml = 0,0663 mol/l.
Verdunning 10x, dus concentratie stock: 0,0663 mol/l x 10 = 0,663 mol/l azijnzuur in stock. 0,663 mol/l * 60,05 g/mol = 39,8 g/l azijnzuur = 39,8 g / 1000 g * 100 % = 3,98 % (m/m) azijnzuur.
Je maakte de fout door 0,0663 60,05 = 3,981 g per 10,42 mL verdunde tafelazijn daar nog aan te nemen dat je met de 10,42 ml moest rekenen, die is immers in 10,42 x = 13,55 0,0510 deze stap al vervallen.
En inderdaad, zoals marjanne zei: pleur overal eenheden achter, dat scheelt nazoekwerk en vooral rekenfouten.
Verdunning 10x, dus concentratie stock: 0,0663 mol/l x 10 = 0,663 mol/l azijnzuur in stock. 0,663 mol/l * 60,05 g/mol = 39,8 g/l azijnzuur = 39,8 g / 1000 g * 100 % = 3,98 % (m/m) azijnzuur.
Je maakte de fout door 0,0663 60,05 = 3,981 g per 10,42 mL verdunde tafelazijn daar nog aan te nemen dat je met de 10,42 ml moest rekenen, die is immers in 10,42 x = 13,55 0,0510 deze stap al vervallen.
En inderdaad, zoals marjanne zei: pleur overal eenheden achter, dat scheelt nazoekwerk en vooral rekenfouten.
-
- Berichten: 3
Re: [scheikunde] Azijnzuurgehalte in tafelazijn
O ja ik snap het! Heel erg bedankt!