Springen naar inhoud

[scheikunde] Azijn


  • Log in om te kunnen reageren

#1

anchisesaap

    anchisesaap


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 juni 2008 - 16:18

Hallo, ik weet dat hier inmiddels al 3 topics over zijn geweest, maar toch kom ik er niet uit. (sorry voor als het erg lang is, maar je leest er makkelijk doorheen)

Ik moet namelijk te weten komen wat de
Reactievergelijking
Molecuulformule
Structuurformule
Reactieomstandigheden
en Processen zijn van natuurazijn en synthetische azijn. Met processen bedoel ik hoe het word gemaakt. Het volgende weet ik al over
synthetische azijn:

Reactievergelijking:
koolstofmonoxide + methaanzuur --> azijnzuur
CH3OH + CO

Molecuulformule: CH3COOH
Structuurformule: (heb ik een plaatje van)

Reactieomstandigheden:
Temperatuur: circa 180░C
Druk: 30 tot 40 atmosfeer (1 atmosfeer = 1013,25 hPa)

Processen: voor het produceren van synthetische azijn, gebruikt met het Monsato proces:
Het Monsato proces houdt in, dat bij circa 180░C en onder hoge druk (30 tot 40 atmosfeer), uit methanol en koolstofmonoxide azijnzuur wordt gemaakt met behulp van een katalysator. Een katalysator is een stof die de snelheid van een bepaalde reactie be´nvloedt zonder zelf verbruikt te worden.

Maar over natuurazijn kan ik moeilijker wat vinden. Ik weet wel dat molecuulformule gelijk is (want azijn is azijn zegmaar), maar ik weet niet de reactievergelijking. Zou die gelijk zijn? Ook weet ik, na lang zoeken, nog steeds niet structuurformule, reactieomstandigheden en de processen om natuurazijn te maken. Zou iemand mij kunnen helpen? Ik vind dat ik zelf al een heel eind ben, maar zou graag de rest ook willen weten:D
alvast bedankt;-)

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Hag

    Hag


  • >25 berichten
  • 37 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 juni 2008 - 17:01

Methaanzuur en CH3OH zijn niet gelijk.

Voor natuurlijkazijn kan je misschien beter op wijnazijn of een ander soort zoeken.

#3

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 juni 2008 - 17:22

Hier staat wel iets over het maken van natuurazijn.

#4

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 juni 2008 - 17:32

ik weet niet hoe je natuurlijk definieer. maar als volgd een paar mogelijkheden.

Men neemt een hoeveelheid wijn. een paar houtsnippers er in, zuurstof er door pompen en klaar. je hebt echte wijnazijn.

Ook kan je dat proces doen met een industrieel gemaakte alcoholoplossing van max een 12%vol. ook met houtsnippers en fermenteren.

Een 3e mogelijkheid (en marjanne vind die niet leuk) is tijdens het gisten van de most naar wijn de vaten niet af te dichten (ook geen waterslot er op) en wachten tot er een paar fruitvliegjes in de jonge wijn komen. Een weekje ofzo wachten en je hebt weer azijn.

dus hoe wil je natturlijk defineren?

je kan ook altijd mailen met Burg azijn en olie in Heerhugowaard.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#5

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 juni 2008 - 17:43

Mmm..., ik vind dit altijd zonde van de wijn... :x

Maar een detail: gebruikelijker is om de suiker in de most eerst compleet tot ethanol te vergisten en de most dan aan de lucht open te zetten.

#6

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 juni 2008 - 18:27

dat is eigenlijk inefficient.

Eerst aan zuurstof blood stellen, verhoogde aanmaak van gistcellen en dan afsluiten met een waterstop. eventueel kleine schimmel puntjes weg halen.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#7

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 juni 2008 - 05:53

Je zult geen structuur formules vinden voor het maken van azijn op de natuurlijke manier (wat jij natuur azijn noemt). Natuurlijk geproduceerd azijnzuur en synthetisch azijn zuur zijn natuurlijk precies het zelfde alleen is de route er naar toe anders.

Ik denk dat je geen structuurformules etc zult vinden over deze route omdat er allerlei enzymatische gekatalyseerde stappen aan te pas zullen komen. Dit is namelijk de enige manier waarop iets als dit op kamer of lichaamstemperatuur kan verlopen. Kijk maar eens naar de hoeveelheid energie die je er in moet pompen op de synthetische manier.

#8

Auberon

    Auberon


  • 0 - 25 berichten
  • 16 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 11 januari 2010 - 19:30

Methaanzuur = azijnzuur?

Ik weet het niet, ik zit in het 4de jaar ASO
en we zijn net aan het stuk toe 'Carbonzuren' (organische chemie)

Maar volgens mij (ik had die ook nodig, en heb hem zelf uitgevist maar weet
niet of ie juist is)

Reactievergelijking:

Methanol + Monoxide -> Azijnzuur.
CH3OH + CO -> CH3COOH

Structuurformules:
CH3-OH C-O CH3-COOH
(kan hen niet in een echte structuurformule maken :S)

Dit is wat ik zou doen, maar ben redelijk nieuw bij de organische chemie.
We zijn net klaar met de alkanen en alcoholen (Alkynen, alkenen, etc doen we nog niet) en zijn net begonnen met Carbonzuren.

#9

jhullaert

    jhullaert


  • >1k berichten
  • 2337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 januari 2010 - 20:03

Dit topic is al van 2008 dus de vraagsteller zal ondertussen wel weten wat azijnzuur is.

Methaanzuur is trouwens mierenzuur en ethaanzuur is azijnzuur.

#10

Auberon

    Auberon


  • 0 - 25 berichten
  • 16 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 11 januari 2010 - 20:08

Dit topic is al van 2008 dus de vraagsteller zal ondertussen wel weten wat azijnzuur is.

Methaanzuur is trouwens mierenzuur en ethaanzuur is azijnzuur.

Ik moet echt die triviale namen gaan leren :(

#11

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 11 januari 2010 - 21:11

Ok en soms kom je nog iets tegen als methaancarbonzuur en ethaancarbonzuur.

Anglicismen die je ook soms ziet. :P





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures