[scheikunde] Keukenzoutbepaling in zeewater

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 6

[scheikunde] Keukenzoutbepaling in zeewater

Beste vragenbeantwoorders, :P

Kunnen jullie ons misschien een beetje op weg helpen met onze vraag? Deze luidt als volgens:

Bepaal het keukenzoutgehalte (in gram/L) in zeewater door middel van een argentometrische titratie (een titratie met 0,100 M AgNO3-oplossing).

Alvast bedankt,

Met vriendelijke groetjes,

De scheikundevragers.

Berichten: 541

Re: [scheikunde] Keukenzoutbepaling in zeewater

Wat gebeurt er als je AgNO3 bij een NaCl oplossing doet?

Berichten: 6

Re: [scheikunde] Keukenzoutbepaling in zeewater

Vermoedelijk reageren de zilver atomen met de chooratomen..

Berichten: 6

Re: [scheikunde] Keukenzoutbepaling in zeewater

Of in een reactievergelijking:

NaCl + AgNO3 --> AgCl + NaNO3

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: [scheikunde] Keukenzoutbepaling in zeewater

Ja, eigenlijk zit je redelijk goed al. Je moet je alleen even afvragen of de stoffen vast of in oplossing zitten.

Maar goed, buiten dat: hoe kan je hiermee bepalen hoeveel NaCl je in een bepaalde hoeveelheid zeewater aantreft?
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Berichten: 6

Re: [scheikunde] Keukenzoutbepaling in zeewater

Dat is een hele goede vraag waarvan wij hopen dat jullie ons kunnen helpen.. :P

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: [scheikunde] Keukenzoutbepaling in zeewater

1 zilver ion reageerd met 1 chloride ion. wat nu als je 100 mililiter heb en daarin voeg je 100 zilver ionen en je houd er uiteindelijk 20 zilver ionen over. hoeveel chloride ionen zaten er dan in?
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 6

Re: [scheikunde] Keukenzoutbepaling in zeewater

Tachtig! :) Afbeelding

Berichten: 6

Re: [scheikunde] Keukenzoutbepaling in zeewater

Alleen.. hoe kom je erachter dat je nog 20 zilveratomen over hebt? moet je dan een 'tweede' titratie doen? Dus eerst met keuken zout, en vervolgens met de oplossing die je daar weer uit krijgt? 8-)

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: [scheikunde] Keukenzoutbepaling in zeewater

Haha, dat is de hamvraag!

Probleem is inderdaad dat je prachtig een neerslag vormt maar niet weet wanneer je zoveel neerslag hebt gevormd dat net precies al je chloride is neergeslagen.

Nou zijn er meerdere dingen die je kunt doen.
  1. Je doet een overmaat zilvernitraat in je oplossing, en probeert te achterhalen wat de massa van je neerslag is. Hiervoor zul je de neerslag moeten isoleren uit je mengsel. Dit is de zogeheten gravimetrische bepaling.
  2. Je gaat op zoek naar een stofje waar je vrije zilver mee gaat reageren en dat je eenvoudig kunt zien. Als je alle chloride kwijt bent in je neerslag, kun je dat zien door een plotselinge kleurverandering. Dat is bijvoorbeeld mogelijk met de methode van Mohr (vorming van zilverchromaat), of die van Vollhard (terugtitarie van je overmaat zilver onder vorming van ijzerthiocyanaat).
De gravimetrische bepaling is het eenvoudigste maar naar ik meen ook het meest onnauwkeuring omdat goede isolate van je neerslag lastig is.

De methodes van Mohr en Vollhard zijn beter geschikt.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Reageer