Springen naar inhoud

kaasbereiding + koper in oppwater


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Freya_CF

    Freya_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 juni 2008 - 14:43

Kan iemand mij een antwoord geven op de volgende vragen?

Koper is schadelijk voor de bodem, welke schadelijke stof wordt er geproduceerd als koper terecht komt in de bodem/oppervlaktewater. Welke reactie vindt er plaats?

Bij de kaasbereiding (van biokaas: er wordt dus enkel stremsel en zuursel toegevoegd) vinden er heel wat chemische reactie plaats. Welke zijn die?

Ik hoop dat iemand mij kan helpen!

Alvast bedankt!

Groetjes, Freya

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jhullaert

    jhullaert


  • >1k berichten
  • 2337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 juni 2008 - 16:20

Koper gaat niet echt een verbinding vormen die giftig is.
Maar het zijn de Cu+2 ionen die schadelijk zijn voor organismen.

En voor dat van die kaasbereiding heb je al eens op wikipedia enzo gezocht? :)

#3

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3310 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 juni 2008 - 22:05

Freya, het beste wat jij kan doen is de zuivel bijbel kopen van Walstra. De WUR heeft die te koop meen ik. Dairy Chemistry and Physics ISBN 0471097799

Echter simpel uitgelegd wordt o.i.v. van het stremsel en calcium (ook bij biologisch toegevoegd als calcium chloride gezien rauw melkse kaas niet toegestaan is) de caseÔne moleculen geherrangschikt tot een gel dat de wrongel is. Deze wrongel wordt geperst en door de lichte verlaging van de pH (dichter bij het IEP) wordt er wei uitgescheiden. bij het pekelbad gaan de meeste melkzuurbacteriŽn dood en dat wat overblijft zorigt voor de smaak van de kaas nagelang het rijpt.

Eventueel wordt er salpeter toegevoegd om vroeg en laatlos te voorkomen.

Precieze reacties weet ik zogouw niet. Ik heb het kaasdictaat nooit gekocht. mogelijk komt er binnenkort een site online die dit soort informatie allemaal behandeld.

Kan deze topic gesplitst worden? (dit gaat 2 apparte discussie opleveren)

Veranderd door ArcherBarry, 08 juni 2008 - 22:50

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#4

Freya_CF

    Freya_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 11 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 juni 2008 - 17:59

Bordeause pap (= kopersulfaat?) is de koper die gebruikt wordt.

Weet iemand welke schadelijke verbinding gevormd wordt als deze in het bodem en op water terecht komt?

#5

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3310 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 juni 2008 - 18:44

Ik weet niet of jij onder bedrijfsgeheim valt maar ik kan al aardig bedenken waar jou onderzoek naar toe gaat.

Als je zal zoeken op koper grondwater zal je snel op deze site uitkomen.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures