[scheikunde] Onverzadigdevetten

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 1

[scheikunde] Onverzadigdevetten

Hoe gaan radicalen een reactie aan met onverzagigdevetten en wat is het gevolg?

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] Onverzadigdevetten

Wat hebben onverzadigde vetten wat verzadigde vetten niet hebben? Zou dat hetzelfde zijn als etheen en propeen waar dus polyetheen en polypropeen van gemaakt worden?

Berichten: 448

Re: [scheikunde] Onverzadigdevetten

Zuurstof lost 8 keer beter op in vetten dan in water. Zuurstof is een diradicaal en kan omgezet worden in superoxide. Superoxide kan op zijn beurt omgezet worden in waterstofperoxide door de habor-weiss reactie. Waterstofperoxide kan dan omgezet worden in het hydroxyl radicaal via de fenton reactie. Het hydroxyl radicaal kan dan vetten aanvallen. Dit gebeurt zowel buiten als in je lichaam (in de celmembranen en misschien zelfs in het spijsverteringsstelsel). De habor-weiss en de fenton reactie worden gekatalyseerd door transitiemetalen. Vooral ijzer en koper maar ook anderen kunnen dit doen. Hydroxylradicalen kunnen ook gevormd worden door homolytische splitsing van water wanneer het door de membranen gaat.

Ook verzadigde vetten kunnen geoxideerd worden maar moeilijker dan de onverzadigde. En ook cholesterol kan geoxideerd worden tot o.a. 7-ketocholesterol. Vet kan op 3 maand tijd 145 keer zijn eigen volume aan zuurstof absorberen. Het proces waarbij vetten geoxideerd worden noemt lipid peroxidatie. Als de vetten in membranen geoxideerd worden zal de vloeibaarheid van het membraan dalen.

Reageer