Springen naar inhoud

"rokend" zoutzuur


  • Log in om te kunnen reageren

#1

jack de keyzer

    jack de keyzer


  • >250 berichten
  • 251 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 juni 2008 - 14:56

Collegae,

Daarstraks vroeg iemand mij waarom zoutzuur (van de drogist) "rookt" als je het uitgiet. Ik had daar niet zo onmiddellijk een antwoord op, en nu spookt die vraag door m'n hoofd. Er is geen ammoniak in de buurt, nog gelijk welk ander product.
Is het een hygroscopisch effect van de zuurdampen op het water in de lucht, met vorming van zoutzuur ? of moet ik een andere denkpiste volgen ?

Overigens : aan de studenten op het forum : succes met de examens

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Robin85

    Robin85


  • >250 berichten
  • 365 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 juni 2008 - 18:40

dat is waarschijnlijk omdat jij met de geconcenteerdste oplossing werkt. Das +- 37% HCl en dat is de maximale hoeveelheid HCl-gas er in water kan oplossen. Als jij dat uitgiet ontsnapt er een deel van het gasvormige HCl uit het water. wellicht door dat oppervlakkig wat water verdampt en bijhgevolg een hoeveelheid HCl in overmaat is en gasvormig vrijkomt

#3

Karl Fischer

    Karl Fischer


  • >100 berichten
  • 160 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 juni 2008 - 19:06

De 37%-ige oplossing is de handelsoplossing. Het is een standaardconcentratie, niet de maximumconcentratie. Die maximumconcentratie hangt af van de temeratuur.

Geconcentreerd zoutzuur rookt als de HCl-damp in contact komt met vochtige lucht. Dat gebeurt bij vochtig weer of als je zoutzuur uitgiet in warm water.

#4

Robin85

    Robin85


  • >250 berichten
  • 365 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 juni 2008 - 12:15

De 37%-ige oplossing is de handelsoplossing. Het is een standaardconcentratie, niet de maximumconcentratie. Die maximumconcentratie hangt af van de temeratuur.

Geconcentreerd zoutzuur rookt als de HCl-damp in contact komt met vochtige lucht. Dat gebeurt bij vochtig weer of als je zoutzuur uitgiet in warm water.

klopt maar bij kamertemperatuur is dat dus 37%

#5

Karl Fischer

    Karl Fischer


  • >100 berichten
  • 160 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 juni 2008 - 16:52

Er bestaat ook 42%-ige HCl-oplossing bij kamertemperatuur. De handelsconcentratie is niet altijd de maximale concentratie. Ander voorbeeld is ammonia. Dat is er in 25%-ige oplossing (handelsconcentratie) en 32%-ige.

#6

patrickvda

    patrickvda


  • >100 berichten
  • 229 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 juni 2008 - 20:33

Wat ik nooit juist heb begrepen is dat percentage. Bedoelt men g op 100 g of g op 100 ml? want meestal wordt de dichtheid ook nog vermeld.

Iemand die meer duidelijkheid kan scheppen?

#7

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 juni 2008 - 20:43

Wat ik nooit juist heb begrepen is dat percentage. Bedoelt men g op 100 g of g op 100 ml? want meestal wordt de dichtheid ook nog vermeld.

Iemand die meer duidelijkheid kan scheppen?

Meestal wordt daar een m/m (massa) percentage mee bedoeld. Die dichtheid is nodig zodra je concentraties in molen wil hebben.

Veranderd door FsWd, 27 juni 2008 - 20:43


#8

patrickvda

    patrickvda


  • >100 berichten
  • 229 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 juni 2008 - 20:57

Als zoutzuur zo gemakkelijk rookt (verdwijnt als gas) hoe zeker kunnen we dan zijn van het gehalte aan HCL, of beter, verhoogt de stabiliteit bij lagere temperatuur??

#9

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 juni 2008 - 21:05

Als zoutzuur zo gemakkelijk rookt (verdwijnt als gas) hoe zeker kunnen we dan zijn van het gehalte aan HCL, of beter, verhoogt de stabiliteit bij lagere temperatuur??

Door een bepaalde concentratie ongeveer af te meten en die te stellen met een base.

#10

patrickvda

    patrickvda


  • >100 berichten
  • 229 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 juni 2008 - 21:14

Akkoord via een titratie, maar zijn er gegevens bekend over hoe juist die percentages dan wel zijn?. Hoe sterk wijkt het vermelde percentage af van de werkelijke waarde? is bijv: 37 % in werkelijkheid 30% of is het verschil in % bijna verwaarloosbaar ?

#11

woelen

    woelen


  • >1k berichten
  • 3145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 juni 2008 - 21:48

Als jij verse 37% zoutzuur koopt, dan mag je er van uit gaan dat het percentage wel klopt (binnen een procent of zo). Echter als het ouder wordt, en de fles sluit niet echt supergoed af, dan wordt de concentratie inderdaad langzaam minder.

Met zoutzuur merk je dat er altijd wel wat verlies optreedt, omdat er op de fles en rondom de fles een soort 'condens' of zelfs 'rijp' ontstaat. Dit komt door langzaam ontsnappend HCl.

Ammonia heeft het zelfde probleem. Een fles met 25% ammonia wordt heel langzaam minder geconcentreerd, tenzij het in een heel goede fles wordt bewaard.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures