"rokend" zoutzuur

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 251

"rokend" zoutzuur

Collegae,

Daarstraks vroeg iemand mij waarom zoutzuur (van de drogist) "rookt" als je het uitgiet. Ik had daar niet zo onmiddellijk een antwoord op, en nu spookt die vraag door m'n hoofd. Er is geen ammoniak in de buurt, nog gelijk welk ander product.

Is het een hygroscopisch effect van de zuurdampen op het water in de lucht, met vorming van zoutzuur ? of moet ik een andere denkpiste volgen ?

Overigens : aan de studenten op het forum : succes met de examens

Berichten: 364

Re: "rokend" zoutzuur

dat is waarschijnlijk omdat jij met de geconcenteerdste oplossing werkt. Das +- 37% HCl en dat is de maximale hoeveelheid HCl-gas er in water kan oplossen. Als jij dat uitgiet ontsnapt er een deel van het gasvormige HCl uit het water. wellicht door dat oppervlakkig wat water verdampt en bijhgevolg een hoeveelheid HCl in overmaat is en gasvormig vrijkomt

Gebruikersavatar
Berichten: 160

Re: "rokend" zoutzuur

De 37%-ige oplossing is de handelsoplossing. Het is een standaardconcentratie, niet de maximumconcentratie. Die maximumconcentratie hangt af van de temeratuur.

Geconcentreerd zoutzuur rookt als de HCl-damp in contact komt met vochtige lucht. Dat gebeurt bij vochtig weer of als je zoutzuur uitgiet in warm water.

Berichten: 364

Re: "rokend" zoutzuur

Karl Fischer schreef: De 37%-ige oplossing is de handelsoplossing. Het is een standaardconcentratie, niet de maximumconcentratie. Die maximumconcentratie hangt af van de temeratuur.

Geconcentreerd zoutzuur rookt als de HCl-damp in contact komt met vochtige lucht. Dat gebeurt bij vochtig weer of als je zoutzuur uitgiet in warm water.
klopt maar bij kamertemperatuur is dat dus 37%

Gebruikersavatar
Berichten: 160

Re: "rokend" zoutzuur

Er bestaat ook 42%-ige HCl-oplossing bij kamertemperatuur. De handelsconcentratie is niet altijd de maximale concentratie. Ander voorbeeld is ammonia. Dat is er in 25%-ige oplossing (handelsconcentratie) en 32%-ige.

Gebruikersavatar
Berichten: 241

Re: "rokend" zoutzuur

Wat ik nooit juist heb begrepen is dat percentage. Bedoelt men g op 100 g of g op 100 ml? want meestal wordt de dichtheid ook nog vermeld.

Iemand die meer duidelijkheid kan scheppen?

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: "rokend" zoutzuur

patrickvda schreef: Wat ik nooit juist heb begrepen is dat percentage. Bedoelt men g op 100 g of g op 100 ml? want meestal wordt de dichtheid ook nog vermeld.

Iemand die meer duidelijkheid kan scheppen?
Meestal wordt daar een m/m (massa) percentage mee bedoeld. Die dichtheid is nodig zodra je concentraties in molen wil hebben.

Gebruikersavatar
Berichten: 241

Re: "rokend" zoutzuur

Als zoutzuur zo gemakkelijk rookt (verdwijnt als gas) hoe zeker kunnen we dan zijn van het gehalte aan HCL, of beter, verhoogt de stabiliteit bij lagere temperatuur??

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: "rokend" zoutzuur

Als zoutzuur zo gemakkelijk rookt (verdwijnt als gas) hoe zeker kunnen we dan zijn van het gehalte aan HCL, of beter, verhoogt de stabiliteit bij lagere temperatuur??
Door een bepaalde concentratie ongeveer af te meten en die te stellen met een base.

Gebruikersavatar
Berichten: 241

Re: "rokend" zoutzuur

Akkoord via een titratie, maar zijn er gegevens bekend over hoe juist die percentages dan wel zijn?. Hoe sterk wijkt het vermelde percentage af van de werkelijke waarde? is bijv: 37 % in werkelijkheid 30% of is het verschil in % bijna verwaarloosbaar ?

Berichten: 3.145

Re: "rokend" zoutzuur

Als jij verse 37% zoutzuur koopt, dan mag je er van uit gaan dat het percentage wel klopt (binnen een procent of zo). Echter als het ouder wordt, en de fles sluit niet echt supergoed af, dan wordt de concentratie inderdaad langzaam minder.

Met zoutzuur merk je dat er altijd wel wat verlies optreedt, omdat er op de fles en rondom de fles een soort 'condens' of zelfs 'rijp' ontstaat. Dit komt door langzaam ontsnappend HCl.

Ammonia heeft het zelfde probleem. Een fles met 25% ammonia wordt heel langzaam minder geconcentreerd, tenzij het in een heel goede fles wordt bewaard.

Reageer