[scheikunde] Olijfolie in water

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 61

[scheikunde] Olijfolie in water

Hallo mensen, hier is de vragenkoning weer :D

Ik heb op internet gevonden dat voor het maken van mayonaise geen olijfolie moet gebruiken. In de practicum hebben we die ook gedaan, en het bleek inderdaad dat het grote invloed heeft (Bij 100% olijfolie zie je na 15 minuten al het verschil)

Ik heb wel zoiets gevonden dat het stolt bij 10 graden ofzo en dat het een mono-verzadigde vetzuur is (Hetzelfde geldt voor Arachide )

Klopt dit? En wat is daar de aanleiding van?

Conget

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: [scheikunde] Olijfolie in water

Het is niet "mono-verzadigd", maar "enkelvoudig onverzadigd".

Olijfolie is inderdaad rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Hoe meer onverzadigdheden, hoe meer knikken er in de moleculen zitten. En hoe meer knikken, hoe lager het smeltpunt. Zo heeft boter een vrij hoog smeltpunt, en zonnebloemolie veel lager.

Maar nu weet ik nog steeds niet waarom je dan geen mayonaise kunt maken.

Berichten: 61

Re: [scheikunde] Olijfolie in water

'Until now, a mayonnaise comprising olive oil or whey separately or together, did not appear on the market yet. "

Marktgeheim?

bron: http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?IA=WO2...73&DISPLAY=DESC

Reageer