Springen naar inhoud

chocolade


  • Log in om te kunnen reageren

#1

M.M

    M.M


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 juni 2008 - 09:27

Hallo,

wij moeten voor ons profielwerkstuk glucose uit chocolade halen. We hebben het geprobeerd door chocolade met water te mengen en dit te laten inweken maar nu hebben we dus dat mengsel en weten we niet hoe we verder moeten..
Wie kan ons helpen?

Groetjes M&M.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

SamtheChemist_CF

    SamtheChemist_CF


  • >250 berichten
  • 560 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 juni 2008 - 10:22

Welke middelen heb je op school tot je beschiking? Hebben jullie analystische apparaten?

Even twee vraagjes voor dat ik aankom met mogelijkheden die niet haalbaarzijn.

#3

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 30 juni 2008 - 10:48

Hallo dames,

Het spijt me zeer om te zeggen maar het gehalte glucose in chocolade (ga ik even uit van standaard puur) is nihiel. Bakstabiele chocolade bevat wel glucose (ik vermoed een % van 5 tot 8).

Het mengen van chocolade met water geeft een pasta die zeer visceus is. Hoe je hier je water uit wilt krijgen weet ik niet. Verder zit er een ruwe 50% saccharose in de chocolade wat deels in het water gaat oplossen en deels in het vet blijft. Als er dextrose in chocolade zal zitten gebeurt het zelfde. Een bepaling op deze mannier levert dus niet snel een betrouwbare waarde op.

sorry dames.

p.s. Emailen en op het forum heeft weinig nut hoor. hou het op het forum, daar is het toch voor.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#4

Labstuff

    Labstuff


  • >250 berichten
  • 496 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 30 juni 2008 - 12:59

Het ligt er ook aan wat voor chocolade je hebt.
Zijn het chocolade nibs (ruwe chocolade) dan zit er helemaal NIETS aan toevoegingen in.

#5

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 30 juni 2008 - 15:22

Labstuff, jij bedoeld zeker cacao massa. nibs zijn gebroken en gebrande stukjes cacao boon.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#6

Labstuff

    Labstuff


  • >250 berichten
  • 496 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 30 juni 2008 - 23:01

Naar mijn weten worden de bonen gebrand, de ruwe cacao zonder de schillen zijn dan de nibs. Zo worden nibs ook verkocht door de groothandel, zonder schillen dus

Google maar eens op cacao nibs

Veranderd door Labstuff, 30 juni 2008 - 23:03


#7

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 01 juli 2008 - 11:16

Sorry Labstuff maar dat zijn allemaal marketing dingen.

Echte cacao nibs kan je bijna niet eten, die zijn verschrikkelijk bitter en zuur. :eusa_sick:

druppel chocolade of kleine palets worden ook wel nibs genoemd.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#8

Labstuff

    Labstuff


  • >250 berichten
  • 496 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 01 juli 2008 - 13:42

Ik zeg ook niet dat je ze kan eten.
De rest van mijn tekst heb ik gewist, het is zinloos om hier over in discussie te gaan.

Veranderd door Labstuff, 01 juli 2008 - 13:47


#9

Ghris

    Ghris


  • >25 berichten
  • 84 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 juli 2008 - 18:28

Cacaobonen worden niet gebrand, ze worden wel zongedroogd, en zover ik weet worden ze alleen door valsspelers in cameroun met vuur gedroogd.

Cacaoboon wordt ontdaan van zijn schil, dan heb je de nib over, door wrijving smelt het nib en dat heet massa, uit massa krijg je cacaopoeder en cacaoboter.

Je kan vloeistof trouwens weer uit chocolade krijgen, moet je of persen, of in laten smelten en in isopar oplossen (2,8 gram (massa) inwegen en rond de 23-24 gram isopar J toevoegen. Goed blijven roeren en dan eruit filtreren met luchtdruk.

#10

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 01 juli 2008 - 19:27

Vreemd zowel bij me MBO (Levensmiddelentech Alkmaar) als bij Croklaan is mij altijd geleerd dat de cacao bonen wel degelijk worden gebroken en dan gebrand (heb het zelf meerdere malen gedaan).

het branden levert mede de smaak.

maarja processen kunnen veranderen in 5 jaar.

p.s. die vuurdrogers heb ik meer van gehoord, ook koffiebonen laten drogen met de uitlaatgassen van een diesel generator. maar dat is off topic

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#11

Ghris

    Ghris


  • >25 berichten
  • 84 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 juli 2008 - 19:43

hmmm, naar mijn weten worden ze alleen maar tussen 2 platen tot massa gewreven, en komt er geen 'gebrand' aan te pas....

Dat vuurdrogen is trouwens een erg slechte zaak die de geur sterk kan beinvloeden, en ook vaak de smaak ;)

#12

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 01 juli 2008 - 20:40

ken je het op 't werk even navragen? ik wil het nu graag zeker weten.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#13

Ghris

    Ghris


  • >25 berichten
  • 84 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 juli 2008 - 21:17

Is goed, ik ben er morgen weer. Veel te vroeg op het werk, dat wel... ;)

#14

Echtepino

    Echtepino


  • >250 berichten
  • 794 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 juli 2008 - 10:28

Tuurlijk wordt cacao gebrand, dat is essentieŽl voor smaak en om het Łberhaupt eetbaar te maken.

#15

Vreggie

    Vreggie


  • >250 berichten
  • 540 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 juli 2008 - 10:44

Zie hier staat precies uitgelegd hoe en wat.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures