Springen naar inhoud

suiker oplossen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Imker

    Imker


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 augustus 2008 - 09:25

Hallo chemici,

Ik denk dat ik dit 20 jaar geleden zelf nog kon, maar het VWO is lang geleden. Ik ben Imker en voer in de winter suiker aan mijn bijen in een verhouding 3 kg suiker in 2 liter water. Nu de vraag, hoeveel kg suiker zit er dan in een liter oplossing?

Alvast dank

Jeroen

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

sensey

    sensey


  • >100 berichten
  • 107 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 augustus 2008 - 10:09

Dag Imker,

Ik zou eerst proberen het volume van de oplossing te meten, dat bespaart veel rekenwerk en het is nauwkeuriger.

Het probleem bij het berekenen van volumes van oplossingen is, dat volumes van stoffen niet altijd additief zijn. Hiermee bedoel ik dat 2 liter stof A + 2 liter stof B niet noodzakelijk 4 liter vormt.

Nemen we als benadering dat de volumes wel additief zijn, dan kom ik op:

3 kg sucrose met ρsucrose=1.587 kg/L (dichtheid van de suiker)

-> Vsucrose= 1.89L (gewicht delen door de dichtheid geeft het volume)

-> Voplossing = Vwater + Vsucrose = 3.89L

We hebben nu (theoretisch) 3.89 Liter oplossing waarin zich 3kg suiker bevindt

De concentratie is dus 3kg/3.89L wat gelijk is aan 771g/L. Toch ben ik er zeker van dat dit niet gaat kloppen. Er zijn methoden om een nauwkeurigere voorspelling te maken van het uiteindelijke volume maar die vind ik veel te vergezocht.

Praktisch:

Meet het volume van de oplossing
Deel de massa suiker die in de oplossing zit door het volume van de oplossing.

EDIT: ik heb uw weblog bekeken en gemerkt dat u het al op deze praktische manier hebt uitgevoerd.

Groeten

Jorn

Veranderd door sensey, 21 augustus 2008 - 10:25


#3

Imker

    Imker


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 augustus 2008 - 10:32

Klopt, ik was al met een wat onnauwkeurige huis- tuin- en keukenmeting begonnen. Maar wist niet zeker of ik in de buurt kwam en hoopte dus op een deskundologische berekening. Maar ik snap wat je hierboven beschrijft. Ik dacht alleen dat voor sucrose iets dergelijks misschien wel bekend was en heb daarom dit topic gestart. Gezien de berekening is mijn meting dus wel realistisch genoeg. In ieder geval voldoende voor het doel wat ik heb.

Veranderd door Imker, 21 augustus 2008 - 10:38


#4

woelen

    woelen


  • >1k berichten
  • 3145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 augustus 2008 - 11:00

Deze aanpak zoals je die hebt uitgevoerd is absoluut valide. In de chemie is het zo, dat in theorie heel veel dingen berekend kunnen worden, maar in de praktijk zijn dit soort berekeningen veelal of te onnauwkeurig vanwege vereenvoudigingen, of ze zijn zo vergezocht dat het niet meer praktisch is. Dus, meten in de praktijk is bijna altijd de beste oplossing.

#5

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 augustus 2008 - 12:19

Wel een klein schoonheidsfoutje, het aantal cijfers in je antwoord dien je te beperken tot 3 omdat je begingetallen ook maar 3 cijfers hebben. Dit heet significantie. Vergelijk het maar met een machine die een vrachtschip weegt en de kapitein stapt even van boord. Dat wordt helemaal niet opgemerkt. Zo nauwkeurig zal die weegschaal nooit kunnen meten; ergo zo precies zul je die concentratie ook nooit kunnen bepalen ;)

Veranderd door FsWd, 21 augustus 2008 - 12:20


#6

Imker

    Imker


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 augustus 2008 - 12:46

Yep, dat weet ik, was meer een grapje omdat die cijfers achter de comma voor het doel, 15 kg suiker voeren per volk absoluut niet relevant zijn. 15 kg wordt gerekend in pakken van 1,5 kilo, lijkt me ook niet erg nauwkeurig. Het doel was eigenlijk inschatten hoeveel oplossing ik moet maken zodat ze dat in 2 a 3 dagen kunnen verwerken. In ieder geval bedankt hier.

#7

mmaarr

    mmaarr


  • >100 berichten
  • 184 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 augustus 2008 - 19:30

een 60,00 % (m/m) suikeroplossing heeft een dichtheid bij 20,0C van 1.287 gr/cm3.
dit is omgerekend 772,2 gram suiker/liter.
De benadering van sensey ligt er dus niet ver vanaf.

#8

sensey

    sensey


  • >100 berichten
  • 107 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 augustus 2008 - 21:24

Ik wist niet dat een suiker-water mengsel zich zo ideaal gedroeg.

Nu wil ik de activiteitscoefficient van een suiker-water mengsel weten en blijkt dat nergens op het internet (gratis) tabellen staan. ;)

#9

Aquar

    Aquar


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 augustus 2008 - 21:39

Mijn vader is ook imker en hij gaat altijd van de vuistregel uit dat 1 kg suiker opgelost 0,6 liter volumevermeerdering geeft.

In de verhouding 3 kg suiker in 2 liter water:

Opgelost is dan het volume 3 x 0,6 + 2 = 3,8 liter suikeroplossing.
3,8 liter suikeroplossing bevat 3 kg suiker.
1 liter van deze oplossing bevat dan dus 3/3,8 = 0,789 ~ 789 gram suiker per liter

Komt redelijk overeen met onderstaande berekeningen zo te zien.

#10

Robbie.W

    Robbie.W


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 04 maart 2016 - 22:43

Probeer eens water te koken, en dan suiker toe te voegen , net zolang totdat de suiker niet meer oplost...met het koken verdampt natuurlijk water, maar al met al zit je op een verhouding van 1:1 vrij goed dan verdamping meegeteld. En met dit mengsel kun je leuke dingen doen: Suikerkristallen maken maken bijvoorbeeld ;-) Om een antwoord op de vraag te geven: Er gaat dus meer als 1 kilo suiker in 1 liter water. Wonderbaarlijk toch...


#11

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3318 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 maart 2016 - 00:23

Opmerking moderator :

gezien dit topic voor het laatst actief is geweest in 2008, ga ik er van uit dat de topic starter deze post niet zal lezen. Alsnog een passende afsluitende post

Veranderd door ArcherBarry, 05 maart 2016 - 00:23

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures