Springen naar inhoud

Poolkappen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Robert-123

    Robert-123


  • >25 berichten
  • 50 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 19 september 2008 - 17:29

Misschien ligt het antwoord op deze vraag wel erg voor de hand, maar ik ben toch wel erg benieuwd en kom er zelf niet op :)

NaCl zorgt er natuurlijk voor dat bevroren water een lager smeltpunt heeft. Ik snap niet hoe het dan komt dat de poolkappen bestaan... Is de concentratie in zeewater niet hoog genoeg en de temperatuur te laag of zo? Bevatten de poolkappen überhaupt wel NaCl, of is het zoetwater dat ooit op de een of andere manier daar gekomen en bevroren is?

Veranderd door Robert-123, 19 september 2008 - 19:39


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

epiphonix

    epiphonix


  • >250 berichten
  • 915 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 september 2008 - 18:01

Simpel: poolijs is zoet water...


Als water waar NaCl is in opgelost bevriest, bevriest het water en wordt de concentratie aan NaCl in het niet bevroren water hoger. Een ijsrots is dus puur massief zoet water, met ergens in het midden een onbevroren hoeveelheid, ingesloten, zout water.

Probeer het eens in de vriezer, lik aan het ijs en vertel me de smaak.

#3

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 19 september 2008 - 18:15

Oh, het smeltpunt is overigens een temperatuur en die zal dus lager liggen bij een hogere zoutconcentratie.

#4

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 19 september 2008 - 19:10

Zelfs water dat is verzadigd met zout kan nog bevriezen, al is dat dan bij een temperatuur veel lager dan nul graden. De 3% zout die "gemiddeld zeewater" bevat is echt niet bestand tegen een goede (ant)arctische winter....

#5

Robert-123

    Robert-123


  • >25 berichten
  • 50 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 19 september 2008 - 19:41

Oooh OK, bedankt!

#6

Echtepino

    Echtepino


  • >250 berichten
  • 794 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 september 2008 - 14:20

Een ijsrots is dus puur massief zoet water, met ergens in het midden een onbevroren hoeveelheid, ingesloten, zout water.

Is dat zo?
Waarom? Ijsbergen zijn afkomStig van brokken gletsjer (zoet) die in zee storten en dan alleen maar smelten. Er komt geen zout water in de brok.

Edit: er zijn natuurlijk ook ijsschotsen van aangegroeid zee-ijs (dit i.t.t. land-ijs) maar dat groeit aan, aan de buitenzijde en sluit dus geen water in.

Veranderd door Echtepino, 22 september 2008 - 14:33


#7

Robert-123

    Robert-123


  • >25 berichten
  • 50 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 september 2008 - 14:35

Zelfs water dat is verzadigd met zout kan nog bevriezen, al is dat dan bij een temperatuur veel lager dan nul graden. De 3% zout die "gemiddeld zeewater" bevat is echt niet bestand tegen een goede (ant)arctische winter....


Simpel: poolijs is zoet water...


Als water waar NaCl is in opgelost bevriest, bevriest het water en wordt de concentratie aan NaCl in het niet bevroren water hoger.


Mag ik concluderen uit de antwoorden van epiphonix en rwwh dat zeewater bij voorkeur bevriest als zoet water (wat in de praktijk kennelijk gebeurt), maar dat als er enig zout aanwezig is het water ook nog kan bevriezen?

#8

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 22 september 2008 - 20:06

Wat gebeurt er als je zout water verdampt? Juist: alleen het water verdampt, en zouter water blijft achter. En als je heel hard kookt? Dan spettert het zoute water mee naar boven.

Wat gebeurt er als je zout water bevriest? Alleen het water bevriest, en zouter water blijft achter. En als je heel hard bevriest? Dan worden er druppeltjes zout water in het ijs ingesloten.

De moraal? Zout lost alleen op in vloeibaar water, niet (slechts zeer beperkt) in ijs, en niet in waterdamp.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures