Zwavelbinding aan Mg en CaO

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 19

Zwavelbinding aan Mg en CaO

Hallo,

Mijn praktijk opdracht gaat over het bepalen/berekenen van de energie die nodig is om de vrije zwavel vanuit vloeibaar ruwijzer (T=1375) te binden aan de Mg en de CaO welke door stikstof word geinjecteerd. Maar ook te verklaren waarom de rendementen van Mg en CaO zoveel verschillen.

Het probleem is dat ik dit nog niet op school heb gehad, maar ik wil het wel weten en begrijpen omdat dit een deel is van mijn werk.

Voor de vorming van CaS moet CaO eerst ontleden in Ca en O maar welke theorie moet ik erbij pakken om uit te rekenen hoeveel energie dit mij gaat kosten en hoeveel energie er nodig is om vervolgens de Ca te binden aan de S.

Idem voor de Mg, echter deze hoeft niet te ontleden.

De temperatuur is in het ruwijzer gemiddeld 1375 graden en kan kan ik hieruit mijn energie halen?

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen. Als jullie meer gegevens nodig hebben dan lees ik het wel.

Thnx alvast

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Zwavelbinding aan Mg en CaO

In feite wordt dit de totaalreactie:

2CaO + 2 S --> 2 CaS + O2

Je dient dan theoretisch niet meer dan de vormingsenergie van 1 mol CaO af te trekken van de vormingsenergie (ΔH) van 1 mol CaS. Je zou dan met de formule van Gibbs (ΔG = ΔH - TΔS) kunnen uitrekenen hoeveel kJ/mol aan energie aan het systeem moet worden geleverd. De ΔS kan op dezelfde manier worden uitgerekend als de ΔH, alleen moet dan naar de entropiewaarden van de desbetreffende stoffen worden gekeken.

S en O2 zijn in deze reactievgl weergegeven als elementen, in dat geval is hun vormingsenergie 0. Mocht het zuurstof op een andere manier wegreageren of op een andere manier het zwavel ingevoerd worden (bijvoorbeeld als een zwavelverbinding) dan dient daarvan wel de vormingsenergie worden opgezocht.

ΔH heeft de eenheid kJ/mol. ΔS doorgaans J/mol K (let er dus op dat je die eerst naar kJ omrekent), T wordt gegeven in Kelvin, ΔG is ook in kJ/mol.

Berichten: 1.379

Re: Zwavelbinding aan Mg en CaO

Ik denk dat je werkt bij Corus, het vroegere Hoogovens. De chemie van de slakvorming is ingewikkeld. Het is de oxydemassa bestaande uit oxyden van silicium, calcium, magnesium en eventueel aluminium. Er kunnen ook nog P en S verbindingen bij zitten.Wat is de bestemming van de slakken waar je aan werkt?

Je moet blijkbaar een thermodynamische berekening maken van een chemische reaktie waarbij de zwavel uit de smelt in de slak gebonden wordt tot CaS.

Je zult dus eerst die chemische reaktie compleet moeten opschrijven, inclusief de coefficienten. Daarna kun je m.b.v. tabellen met standaardenthalpieen de reaktiewarmte per mol berekenen. Alles moet daarbij nog worden omgerekend naar hoge temperatuur en dat is moeilijk.

Corus heeft een laboratorium en een bibliotheek waarin je veel over deze reaktie kunt vinden. Op analoge wijze kan men ook fosfor binden uit de smelt.

Het gaat hier om heel gespecialiseerde kennis. De kans dat je op dit formum iemand treft die dit allemaal weet lijkt mij heel klein. Overleg dit ook eens met je begeleider bij Corus.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Berichten: 19

Re: Zwavelbinding aan Mg en CaO

Bedankt voor jullie reactie tot nu toe.

De bestemming van de slak is intern hergebruiken om de aanwezige Fe niet verloren te laten gaan. De samenstelling van deze slak is afhankelijk van de ruwijzersamenstelling. Echter deze zijn niet echt aan kwaliteitseisen gebonden en worden om die reden ook niet geanalyseerd.

De vraag voor mij is:

Verklaar waarom de rendementen van de reagentia van de geinjecteerde CaO en Mg zo laag zijn, welke oorzaken, en of we hierin kunnen verbeteren.

Met name is het voor mij van belang om eerst in kaart te brengen wat de mogelijke invloedsfactoren kunnen zijn en vervolgens hierop verder borduren.

Je hebt gelijk voor wat betreft de andere oxyden/elementen in het ruwijzer welke een mogelijke storende factor kunnen wezen, maar mijn gevoel zegt om het te zoeken in de reactie kinetiek van deze verschillende elementen. Dit per element uit te rekenen en dan te kijken welke reaties spontaan verlopen en welke niet.

Ik zit nu te zoeken ik een boek van Physical chemistry van Peter Atkins maar het is wat lastig omdat mijn engels wat roestig is :-s .

Kun je me wel vertellen of ik een beetje in de juiste richting denk?

Ik wil niet elke keer naar mijn praktijkbegeleider gaan met deze vragen als ik niet eerst zelf ben wezen zoeken, maar hij zou me zo helpen. (Gevoelskwestie denk ik)

;)

Reageer