Springen naar inhoud

Oxidatie van sulfiet


  • Log in om te kunnen reageren

#1

brakke007

    brakke007


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 oktober 2008 - 13:43

Hallo,

Wij hebben een project werk lopende over wijn. De onderzoeksvraag is sulfietbepaling en hoe dit variŽert over de verschillende prijsklasses. Het probleem is dat we verschillende methodes moeten vergelijken (HPLC, distillatie-titratie, en een fotometrische; moest er iemand nog een andere hebben mag hij dit altijd laten weten :-) )
Als je dan de ene week HPLC doet, en je wil 4 weken later de distillatie-titratie van dezelfde wijn doen dan is verval van de wijn natuurlijk uit den boze. Mijn vraag: heeft iemand een goed idee om dit te voorkomen (dus contact met lucht vermijden) en is dit eventueel mogenlijk door argon te gebruiken (zwaarder dan lucht dus men legt eigenlijk een argon laag over de wijn in bv een bekerglas)

dank bij voorbaat
bram

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 19 oktober 2008 - 15:48

In de wijn zelf zal vrijwel geen zuurstof meer zitten, vanwege de sulfiet. Ik vind die ¬īargon-deken¬ī, en dan natuurlijk de kurk er weer op, best een goed idee. Een alternatief is de vacuvin gebruiken. Deze zuigt de lucht boven het wijnoppervlak goeddeels weg.
Of je koopt twee flessen identieke wijn (ook op het jaartal letten). Hiertussen zit geen verschil en je hebt voor elke bepaling ¬īverse¬ī wijn.

#3

brakke007

    brakke007


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 oktober 2008 - 21:07

Bedankt voor je snelle antwoord.

Kheb eigenlijk nog een 2de vraag. Weet je mss of er veel thiolen in wijn zitten, en wat dan de concentratie ongeveer zou zijn? We zouden ook sulfiet willen bepalen op een fotometrische manier met Ellman's reagens, maar die thiolen werken ook op dit reagens in, waardoor zijn gekleurd product ook vrijkomt, wat dus voor de nodige interferentie zorgt. Of is er mss een manier om dit te voorkomen? (thiolen laten wegreageren, al zie ik niet direct hoe; of ijklijnen opstellen waar die thiolen in zitten zodat ze meegerekend worden?)

merci alvast
bram

#4

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 oktober 2008 - 11:42

Thiolen komen zeker voor in wijn.

Ik kan je echter niet zeggen in welke concentratie (ook niet ongeveer). Ik vind wel hits als ik googel op 'wijn thiolen'. Misschien dat daar iets meer info in staat?

#5

gadget

    gadget


  • >25 berichten
  • 77 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 oktober 2008 - 12:49

Sulfiet zou je ook kunnen bepalen m.b.v. ionchromatografie. De oxidatie van sulfiet naar sulfaat zou je tegen kunnen gaan door het gebuik van formaldehyde of loog.

#6

brakke007

    brakke007


  • 0 - 25 berichten
  • 10 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 oktober 2008 - 18:37

Bedankt,

weet je mss ook hoe het gebonden sulfiet precies gebonden is, het is voornamelijk aan aldehydes en ketonen gebonden staat er op verschillende sites, maar de manier waarop is mij een raadsel

bram





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures