Springen naar inhoud

kookpunt Natriumdichroomaatdihydraat


  • Log in om te kunnen reageren

#1

GeertV

    GeertV


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 november 2008 - 18:03

Ik zou het kookpunt moeten weten van Na2Cr2O7 maar kan het nergens vinden.

edit: domme vraag precies.. tis een vaste stof.

Veranderd door GeertV, 05 november 2008 - 18:13


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

FrankB

    FrankB


  • >250 berichten
  • 281 berichten

Geplaatst op 05 november 2008 - 19:02

Vaste stoffen kunnen evengoed een kookpunt hebben. Denk aan bijvoorbeeld natriumhydroxide of gewoon keukenzout. Ze liggen alleen wat hoger.

Anyway, hier kan je alle gegevens vinden van jouw stof, ook het kookpunt (hetzij van de oplossing van natriumdichromaat).

#3

jhullaert

    jhullaert


  • >1k berichten
  • 2337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 november 2008 - 19:17

Als de stof niet sublimeert (direct van vast naar gasfase).
Dus eerst smelt (van vast naar vloeibaar) en dan kookt en zo evrdampt (van vloeibaar naar gasfase) kan een vaste stof gerust een kookpunt hebben. Of dit het geval is bij kaliumdichromaat weet ik niet. Ik heb het op een video van Jor zien ontleden dus ik betwijfel dat er een vloeibare fase bestaat.

#4

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 05 november 2008 - 19:58

Toch is het hier een moeilijke formulering. Het dihydraat heeft misschien een smeltpunt, maar als het gesmolten is is het geen zuivere stof meer. Dit mengsel zal hoogstwaarschijnlijk geen kookpunt hebben; misschien een kooktraject.

#5

Tsjerk

    Tsjerk


  • >100 berichten
  • 216 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 november 2008 - 00:19

Het dehydreerd bij 100oC en ontleed voordat het kookt.

wiki

Veranderd door Tsjerk, 06 november 2008 - 00:22


#6

woelen

    woelen


  • >1k berichten
  • 3145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 november 2008 - 20:06

Veel gehydrateerde zouten 'smelten' of 'koken' volgens de slechtere boeken en beschrijvingen. Dit is echter geen smelten of koken, maar ontleden, waarbij het kristalwater wordt afgesplitst en als vloeistof of als gas vrijkomt. Soms gaat dit gepaard met het oplossen van het zout in zijn eigen afgesplitste kristalwater.

Een leuk voorbeeld van het laatste is verwarmen van Na2S2O3.5H2O (natriumthiosulfaat 5-hydraat). De stof lijkt te smelten al bij zo'n 40 graden. Wat gebeurt is afsplitsen van water en de natrium- en thiosulfaationen lossen daar in op.

#7

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 06 november 2008 - 21:25

Natriumcarbonaat decahydraat is daarvan een ander voorbeeld volgens mij.

#8

gertjun

    gertjun


  • 0 - 25 berichten
  • 25 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 november 2008 - 14:17

ik weet niet waarom je deze vraag hebt gepost op een organische chemie stuk:S

want Natriumdichroomaatdihydraat, is dus totaal niet organisch ;)

misschien moet je het nog ff opzoeken en de volgende keer zoiets bij anorganische chemie zetten ;)

# Moderatoropmerking
rwwh: U vraagt, wij draaien. Even verplaatst.

Veranderd door rwwh, 10 november 2008 - 21:14


#9

gertjun

    gertjun


  • 0 - 25 berichten
  • 25 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 november 2008 - 12:59

oke, niet dat ik me eraan erger, maar het is wel handig voor mensen die dit onderwerp gaan zoeken onder de anorganische chemie ;)

# Moderatoropmerking
Beryllium daar staat-ie toch ook. Collega rwwh heeft hem gisteren al verplaatst.

Veranderd door Beryllium, 11 november 2008 - 13:25






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures