Houdbaarheid Ammonium-nitriet / nitraat

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 20

Houdbaarheid Ammonium-nitriet / nitraat

In mijn labkast heb ik potten ammoniumnitriet en ammoniumnitraat (labzuiver)echter op de potten staat een houdbaarheidsdatum die reeds overschreden is. De potten zijn altijd koel en droog bewaard.

Het is mij niet bekend dat na verloop van tijd ammonium nitriet / nitraat uitzichzelf afbreekt of de werking ervan achter uit gaat.

Kan ik deze potten nu afschrijven en laten vernietigen of staat die houdbaarheidsdatum als een algemeen iets op de pot?

groeten van john

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Houdbaarheid Ammonium-nitriet / nitraat

Als die niet voor gespecialiseerde analysetechnieken gebruikt worden, kun je die houdbaarheidsdata met een korrel zout nemen :P

Berichten: 3.145

Re: Houdbaarheid Ammonium-nitriet / nitraat

Ammoniumnitraat is onbeperkt houdbaar, het kan echter wel wat vocht aantrekken uit de lucht als de potten niet goed afsluiten. Voor kwantitatieve toepassingen moet je dan die ammoniumnitraat eerst een tijdje bij 80 graden drogen.

Ammoniumnitriet is een ander verhaal. Ik kan nauwelijks geloven dat je dat daar in vaste vorm hebt. Deze stof is nogal instabiel en ontleedt tot water en stikstof:

NH4NO2 --> N2 + 2H2O

Het wordt zelfs in scheikundeboeken aangeleverd als methode om zuiver stikstof te maken. Een ammoniumzout en een nitriet oplossen in water en dat de oplossingen mengen en lichtjes verwarmen. Er ontwijken dan vanzelf belletjes van stikstof en daarvoor hoef je helemaal niet hevig te verwarmen. Ik heb dat ook wel eens gedaan en uit een lauwe oplossing komt al stikstof vrij.

Berichten: 20

Re: Houdbaarheid Ammonium-nitriet / nitraat

Bedankt voor jullie antwoorden.

Het ammonium nitriet is inderdaad niet meer in vaste vorm, dus deze gaat weg. Ammonium nitraat is gewoon nog in vaste vorm en deze pot heb ik nu vooraan gezet om als eerste op te maken.

groet,

John

Reageer