Springen naar inhoud

Afwasmiddel


  • Log in om te kunnen reageren

#1

basterb

    basterb


  • 0 - 25 berichten
  • 21 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 november 2008 - 10:18

Ik moet 3 meiden helpen bij hun profielwerkstuk
daarbij willen ze het proces van schoonmaken gaan vertellen
dus hoe een vlek wordt weggehaald
en bij welke temperatuur het beste schoongemaakt wordt en waarom
en welk wasmiddel het beste is
kan iemand daar over het proces van schoonmaken( via enzymen etc)
mij meer erover vertellen

groetjes

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jana_CF

    jana_CF


  • >250 berichten
  • 264 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 november 2008 - 11:58

Wil je het echt over de enzymen gaan hebben?
Zelf denk ik bijvoorbeeld meteen aan detergenten, al dan niet ionisch, en hoe die vetten kunnen oplossen in water.

#3

basterb

    basterb


  • 0 - 25 berichten
  • 21 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 november 2008 - 12:53

Nou ja
ik ben hun begeleider
het zijn 3 leerlingen van vwo 6
maar ik moet het principe gewoon weten
hoe het komt da een vlek weggaat enzo
waardoor dat komt
welke middelen daarvoor worden gebruikt
welk proces daarbij gebeurt

#4

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3331 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 10 november 2008 - 13:06

Een van de belangrijkste werkzame ingredienten van afwasmiddel (voor je borden, bestek, etc) zijn emulgatoren. Hoe die werken is opzich makkelijk te vinden op internet (wiki etc).

voor schoonmaken kan je een taartdiagram gebruiken, 25% mechanische kracht, 25% thermische kracht, 25% chemische kracht en 25% tijd.

dit is een streven. Echter in werkelijkheid hangt het compleet af van wat schoongemaakt moet worden. Een pijp tussen 2 melk tanks is moeilijk te boenen, dus de mechanische kracht is lager dan gewenst, dus moet dat opgevangen worden door de 3 andere mogelijkheden.

een gezegde in de voedingsmiddelen wereld is: schoon=vies

het is dus puur afhankelijk van wat schoon gemaakt moet worden.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#5

basterb

    basterb


  • 0 - 25 berichten
  • 21 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 november 2008 - 13:44

Het gaat hierbij vooral ook om kleding
in een wasmachine
hoe die vlek eruit gaat
daar meer op gericht

#6

SamtheChemist_CF

    SamtheChemist_CF


  • >250 berichten
  • 560 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 november 2008 - 13:54

Dan moet je denk ik nog steeds denken aan emulgeren. Je moet ervoor zorgen dat het vuil liever in het water gaat zitten dan in de kleding waardoor je kleding schoon raakt.

Het basis principe verschilt niet veel van dat van afwasmiddel voor de vaat, alleen is de nadruk van b.v. ontvetting meer aanwezig bij een afwasmiddel voor de vaat dan bij die van kleding.

#7

Peertje

    Peertje


  • >250 berichten
  • 636 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 november 2008 - 16:28

kijk eens op de volgende site: link
Ik heb zelf ook mijn profielwerkstuk over afwasmiddel gedaan en ik heb hier heel veel informatie gevonden. Ook hier op t forum moeten nog genoeg dingen terug te vinden zijn die ik toendertijd gevraagd heb (structuurformules enzo).

#8

basterb

    basterb


  • 0 - 25 berichten
  • 21 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 november 2008 - 21:29

Maar dit is echt gericht op het wassen van kleding
niet op wassen van borden enzo
klopt het dan ook met dat van emulgatoren

#9

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3331 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 november 2008 - 01:18

er zitten emulgatoren in waspoeder (voor het gemak even wasmiddel voor de vaat en waspoeder voor de kleren).

Sommige vlekken in kleding bestaan ook uit vetten. Hierbij kan je denken aan (smeer)olie en vet van bakken, frituren, etc. Hiervoor wordt er aan waspoeder een emulgator toe gevoegd die bij kamertemperatuur vast is. Een voorbeeld is monoglyceride van Palmolie.

Waarom denk je dat water waarin waspoeder is opgelost schuimt? dat komt doordat de emulgator uit het waspoeder de ingeslagen luchtbellen incapseld en een schuim laat ontstaan. (indien gewenst leg ik daar wel meer over uit)

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#10

basterb

    basterb


  • 0 - 25 berichten
  • 21 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 november 2008 - 10:07

Als je zou willen zou ik er graag meer over willen horen

#11

Peertje

    Peertje


  • >250 berichten
  • 636 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 november 2008 - 12:28

Op de site die ik heb gegeven kun je ook kiezen voor textielwasmiddelen. Als je vervolgens verder gaat naar Poeder- en tabletvormige textielwasmiddelen of Vloeibare textielwasmiddelen staat er precies wat de samenstelling is. Vervolgens kun je op alle ingredienten klikken en komt er een uitleg waarvoor ze zijn.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures