Springen naar inhoud

Bronwater


  • Log in om te kunnen reageren

#1

jacob

    jacob


  • >25 berichten
  • 45 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 11 november 2008 - 21:37

Beste,

Graag had ik voor de eigenaardigheid eens het bronwater uit mijn tuin geanalyseerd in ons chemisch labo (beschikken over ongeveer alle apparatuur: IR, AAS, GF-AAS, vlamfotometer, ICP, een spectrofotometer en alle randbenodigdheden.

Na enige zoektocht op het web vond ik niet direct een aangewezen methode.

Ikzelf had gedacht aan een ICP test voor de grove bepalingen en om een algemeen beeld te verkrijgen maar mijn probleem is dat ik niet direct weet welke parrameters (concentraties) belangrijk zijn voor het drinkbaar zijn van bronwater dat rechtstreeks uit de aarde vloeit.

Dank bij voorbaat,

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DeeVee

    DeeVee


  • >250 berichten
  • 252 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 11 november 2008 - 22:21

Ik denk dat er eenvoudigere en vooral goedkopere manieren zijn om een eerste screening te doen van water. ICP of AAS lijkt me wat te gespecialiseerd al eerste stap. Verder vind je hier meer info. Je vind er tabellen in terug met de kwaliteitseisen voor drinkwater. Vooral de indicatorparameters lijken me interessant.

#3

jacob

    jacob


  • >25 berichten
  • 45 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 11 november 2008 - 22:37

Beste,

Het feit dat het een eerste analyse is wil daarom niet zeggen dat het niet nauwkeurig moet zijn. Als ik een analyse op ppm niveau wil uitvoeren (wat volgens mij noodzakelijk is om het drinkbaar te verklaren) zal ik een van bovenstaande technieken moeten gebruiken. Geld en tijd spelen in deze zaak geen rol.

Dank,

#4

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3311 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 november 2008 - 23:12

misschien een idee om het eerst het bos te bekijken en dan pas de bomen specifiek.

kort om, bepaal het totaal kiemgetal en entro getal, aanwezigheid van lood (voeg wat kaliumjodide toe en kijk voor gele vlokjes) etc.

bekijk de geschiedenis van de omgeving etc.

als je wat vind wat interesant is kan je altijd nog een specifieke analyse uitvoeren.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#5

DeeVee

    DeeVee


  • >250 berichten
  • 252 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 12 november 2008 - 12:02

Ik treed ArcherBarry bij als hij zegt dat je eerst het bos moet bekijken en dan de bomen. Bekijk toch de tabel met indicatorparameters. Voor sommige parameters zit je inderdaad met zeer lage cincentraties die eventueel ICP of AAS rechtvaardigen. Voor andere parameters zijn eenvoudige ionselectieve elektrodes best geschikt.

Bedenk ook dat je eveneens de microbiologische parameters bekijkt. Die zijn op z'n minst zo belangrijk als de chemische. Alleen weet ik niet of een degelijk uitgerust chemisch labo ook microbiologische analyses kan uitvoeren. Meestal gaan die 2 niet samen ;)

#6

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3311 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 12 november 2008 - 12:59

zulke "simpele" microbiologische bepalingen worden vaak uitgevoerd op laboratoriumscholen. die kunnen het misschien voor je doen voor weinig geld.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures