Bronwater

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 45

Bronwater

Beste,

Graag had ik voor de eigenaardigheid eens het bronwater uit mijn tuin geanalyseerd in ons chemisch labo (beschikken over ongeveer alle apparatuur: IR, AAS, GF-AAS, vlamfotometer, ICP, een spectrofotometer en alle randbenodigdheden.

Na enige zoektocht op het web vond ik niet direct een aangewezen methode.

Ikzelf had gedacht aan een ICP test voor de grove bepalingen en om een algemeen beeld te verkrijgen maar mijn probleem is dat ik niet direct weet welke parrameters (concentraties) belangrijk zijn voor het drinkbaar zijn van bronwater dat rechtstreeks uit de aarde vloeit.

Dank bij voorbaat,

Berichten: 252

Re: Bronwater

Ik denk dat er eenvoudigere en vooral goedkopere manieren zijn om een eerste screening te doen van water. ICP of AAS lijkt me wat te gespecialiseerd al eerste stap. Verder vind je hier meer info. Je vind er tabellen in terug met de kwaliteitseisen voor drinkwater. Vooral de indicatorparameters lijken me interessant.

Berichten: 45

Re: Bronwater

Beste,

Het feit dat het een eerste analyse is wil daarom niet zeggen dat het niet nauwkeurig moet zijn. Als ik een analyse op ppm niveau wil uitvoeren (wat volgens mij noodzakelijk is om het drinkbaar te verklaren) zal ik een van bovenstaande technieken moeten gebruiken. Geld en tijd spelen in deze zaak geen rol.

Dank,

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Bronwater

misschien een idee om het eerst het bos te bekijken en dan pas de bomen specifiek.

kort om, bepaal het totaal kiemgetal en entro getal, aanwezigheid van lood (voeg wat kaliumjodide toe en kijk voor gele vlokjes) etc.

bekijk de geschiedenis van de omgeving etc.

als je wat vind wat interesant is kan je altijd nog een specifieke analyse uitvoeren.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 252

Re: Bronwater

Ik treed ArcherBarry bij als hij zegt dat je eerst het bos moet bekijken en dan de bomen. Bekijk toch de tabel met indicatorparameters. Voor sommige parameters zit je inderdaad met zeer lage cincentraties die eventueel ICP of AAS rechtvaardigen. Voor andere parameters zijn eenvoudige ionselectieve elektrodes best geschikt.

Bedenk ook dat je eveneens de microbiologische parameters bekijkt. Die zijn op z'n minst zo belangrijk als de chemische. Alleen weet ik niet of een degelijk uitgerust chemisch labo ook microbiologische analyses kan uitvoeren. Meestal gaan die 2 niet samen ;)

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Bronwater

zulke "simpele" microbiologische bepalingen worden vaak uitgevoerd op laboratoriumscholen. die kunnen het misschien voor je doen voor weinig geld.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Reageer