Springen naar inhoud

[scheikunde] Anethol in pastis


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Alsoknownas

    Alsoknownas


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 november 2008 - 20:49

We hebben tijdens een labo de effecten en gebruik van anethol moeten onderzoeken. Hieruit volgde dat de verhouding van anethol op ethanol in de pastis bepaalde of de drank al dan niet troebel werd.
Waarom dat zo is was logisch, maar we ondervonden ook dat de temperatuur er een invloed op heeft.
Onder een bepaalde temperatuur werd het mengsel steeds troebel ( die temperatuur kon verhoogd/verlaagd worden door andere volumepercentages alcohol ) maar waarom zorgt die lage temperatuur juist voor het troebel worden van de drank?

Alvast bedankt ;)

Veranderd door Alsoknownas, 18 november 2008 - 20:49


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 november 2008 - 06:12

Oplosbaarheid?!?

#3

bteunissen

    bteunissen


  • >1k berichten
  • 1122 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 november 2008 - 11:15

een kleinigheid dat ook een rol kan spelen: als je de oplossing afkoeld in een fles dan vormt zich condens dat vervolgens de pastis in gaat en zorgt voor troebeling.

Zagen jullie een omkeerbaar proces? Dus vertroebeling bij temperatuursverlaging en vervolgens weer het verdwijnen van de vertroebeling bij temperatuurverhoging?

#4

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 19 november 2008 - 13:05

Bedoel je nu het troebel worden van de pastis zlf..., of het troebel worden na toevoeging van water?

Het troebel worden na toevoeging van water wordt veroorzaakt door het anethol. Dit lost slecht op in water (de oplossing wordt troebel), maar goed in ethanol.

#5

Alsoknownas

    Alsoknownas


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 19 november 2008 - 14:02

Dat de anethol niet oplost in water, en daarom alleen oplost als de pastis een voldoende hoog volumepercentage alcohol heeft, daar was ik al achtergekomen ;).
Maar welke rol speelt de temperatuur hierbij? Bij eenzelfde % alcohol wordt de pastis wel troepen bij lage temperaturen, en helder bij kamertemperatuur.

( En ja,he was een omkeerbaar proces. Eerst afkoelen, daarna terug opwarmen tot de pastis terug helder was)

Veranderd door Alsoknownas, 19 november 2008 - 14:05


#6

david dupont

    david dupont


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 november 2008 - 15:56

anethol heeft een smeltpunt van 20-21C en door z'n apolair karakter klonterd het wat samen en vormt het een suspensie als je het terug opwarmt wordt het weer vloeibaar

#7

Alsoknownas

    Alsoknownas


  • 0 - 25 berichten
  • 12 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 19 november 2008 - 18:03

anethol heeft een smeltpunt van 20-21C en door z'n apolair karakter klonterd het wat samen en vormt het een suspensie als je het terug opwarmt wordt het weer vloeibaar

Dat ik daar niet aan dacht, stom van me :P.
Bedankt voor het antwoord David ;)

Veranderd door Alsoknownas, 19 november 2008 - 18:14






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures