oxidatie van zilver

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 3

oxidatie van zilver

Zilver wordt na een tijdje vuil en dof. Ik heb gevonden dat dit komt doordat zilver oxideert. Is dit 'vuil' Ag2O? Volgens mijn cursus is de reactie:

4Ag + O2 -> 2 Ag2O thermodynamisch spontaan, maar op internet vind ik dan weer dat zilver niet reageert met de lucht. Weet er iemand of deze reactie effectief doorgaat?
Hodie mihi, cras tibi

Berichten: 3.145

Re: oxidatie van zilver

Het zwarte spul op zilver is echter geen zilveroxide. Als je absoluut zuiver zilver in droge schone lucht houdt, dan treedt de reactie inderdaad niet op.

Zilver wordt zwart door aanraking met de huid of door contact met bepaalde vloeistoffen. Veelal wordt er een mix van zilversulfide en andere rommel (bijv. vet en misschien ook wel wat zilveroxide) gevormd. De aanwezigheid van sulfide, in combinatie met zuurstof uit de lucht kan zeker leiden tot oxidatie en deze verloopt ook redelijk snel:

4Ag + 2S2- + O2 + 2H2O --> 2Ag2S + 4OH-

Wat hierboven staat vormt de basis voor oxidatie van zilver. Zwavelbevattende stoffen bespoedigen de vorming van zilversulfide (denk aan ei op een zilveren lepeltje). In lucht zal er niet echt vrij hydroxide ontstaan, dat wordt al snel omgezet naar carbonaat door kooldioxide uit de lucht. Bovenstaande reactievergelijking is dan ook alleen maar de basis van wat er in het echt gebeurt. De sulfide komt in het echt vrij uit allerlei organische verbindingen, veelal heel langzaam.

Berichten: 3

Re: oxidatie van zilver

Bedankt!
Hodie mihi, cras tibi

Berichten: 3

Re: oxidatie van zilver

Voor de geïnteresseerden:

we hebben nog wat verder gezocht (o.a. in Gmelin's handbuch) en dit is wat we uiteindelijk gevonden hebben en gebruikt hebben in ons werkje:

Zilver wordt na verloop van tijd dof en donkerder. Bij 185°C wordt er een zwakke oxidefilm gevormd rond zilver, maar bij hogere temperaturen wordt dit terug afgebroken. Bij normale temperaturen wordt wel een heel dun, zwart Ag2O laagje gevormd. Echter het "vuil" dat ontstaat op zilver is vooral Ag2S, dat zwart is, door reactie met H2S en andere zwavelhoudende verbindingen in lucht en vloeistoffen waarmee het zilver in aanraking komt. Deze oxiden en sulfiden van silver worden licht spontaan gevormd: ΔG(Ag2O) = -11 kJ/mol en ΔG(Ag2S) = -40 kJ/mol.

groetjes
Hodie mihi, cras tibi

Reageer