Springen naar inhoud

[scheikunde] Vergelijken van oude en nieuwe analysetechnieken?


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Bonita

    Bonita


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 december 2008 - 11:10

Hallo,,

Ik heb voor school een theoretische opdracht gehad.
Hiervoor moet en oude en nieuwe analysetechnieken met elkaar vergelijken. Het gaat over chemische bepalingen in de levensmiddelen industrie ik kan alleen nergens iets vinden over oude analysetechnieken.
Weet iemand misschien waar ik het beste kan zoeken????

Alvast bedankt!!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 02 december 2008 - 12:17

Wat wil je verstaan onder oude en nieuwe analyse technieken?
Kijk even naar wijnmakers, je hebt wijnmakers(vooral grote) met een eigen laboratorium en wijnmakers met een proefglaasje en ogen neus en mond.
Is dit nieuw en oud?

#3

gadget

    gadget


  • >25 berichten
  • 77 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 december 2008 - 12:42

een voorbeeld zijn ionen, je kunt ze met ionchromatografie meten en titrimetrisch. daar moet wat over te vinden zijn.

#4

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 december 2008 - 15:14

Suikers is ook een mogelijkheid.

Nu kun je suikers bepalen met LC. Zo'n 20 jaar geleden deed je dat titrimetrisch. Kreten die je kunnen helpen met zoeken naar titrimetrisch zijn Luff-Schoorl reagens, Reduceren vermogen, glucose, fructose, saccharose.

succes

#5

DeeVee

    DeeVee


  • >250 berichten
  • 252 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 december 2008 - 16:53

Ik ben net een boek aan het lezen met als titel 'De geschiedenis van de Scheikunde' van J.A. van Toor. Daar vind je veel info in over de ontdekkingen en ontwikkelingen van allerhande analysemethoden. Het heeft een appart hoofdstuk over analytische scheikunde maar ook in de rest van het boek staat veel info over analysetechniken vroeger en nu.

Je vindt dit boek vas in de bib ;)

#6

Bonita

    Bonita


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 december 2008 - 10:14

Bedankt voor jullie reacties maar wat is een LC???

#7

SamtheChemist_CF

    SamtheChemist_CF


  • >250 berichten
  • 560 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 december 2008 - 10:58

Bedankt voor jullie reacties maar wat is een LC???

Liquid Chromatograph ofwel Vloeistof Chromatografie

#8

Bonita

    Bonita


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 december 2008 - 13:27

Weet iemand misschien een oude en een nieuwe techniek om het vetgehalte te bepalen??

#9

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 04 december 2008 - 13:37

Titratie en IR?

#10

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 december 2008 - 13:39

Dat hangt er helemaal vanaf waarin je het vetgehalte wil meten.

bv bepaalde levensmiddelen:
'oude' methode: monster mengen met zeezand, drogen op waterbad, overbrengen in soxlet huls en extraheren met bv. petroleum ether(PE). Na extractie PE afdampen, rest is vet (eigenlijk alle in PE oplosbare componenten). Deze methode wordt nog wel veel gebruikt is dus niet echt oud.

'Nieuwe' methode: Accelerated Solvent Extraction.
Monster mengen met hydromatrix, geheel overbrengen in metalen 'extraction cell', in apparaat (ASE van Dionex) plaatsen en extractie starten met bv PE. Is redelijk vergelijkbaar met de bovenstaande maar is wat meer geautomayiseerd.

Heb je enig idee in wat voor produkten je het vetgehalte wil bepalen?

Veranderd door drune134, 04 december 2008 - 13:40


#11

Bonita

    Bonita


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 december 2008 - 10:22

Ik wil het vetgehalte bepalen van kroketten of een andere bepaling..

#12

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 december 2008 - 10:34

Ik wil het vetgehalte bepalen van kroketten of een andere bepaling..

Dan is bovenstaande (mijn vorige post, een goed voorbeeld. Je moet wel eerst nog de kroket malen tot een homogene samenstelling. Een blender of staafmixer kan daar bij tot hulp zijn.

Voor de ASE - bepaling kun je wat info vinden op de site van Dionex. De andere geeft bij googelen op 'soxhlet extractie' bij de eerste hit een uitleg over verschillende soorten extractie. Bij 3.2.2 een verhaal over soxhlet extractie.

succes

#13

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 12 december 2008 - 13:04

klinkt als CCFood. ;)

Voor de soxhlet gebruikten we in afwezigheid van PE ookwel hexaan.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#14

Bonita

    Bonita


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 december 2008 - 08:48

hahaha het is geen CC-Food.
Het is een opdracht die ik bij me stage heb gehad.

Heb je ook op het clusius gezeten??

#15

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3322 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 15 december 2008 - 11:15

jup tot 2005

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures