[scheikunde] Vergelijken van oude en nieuwe analysetechnieken?

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Berichten: 8

[scheikunde] Vergelijken van oude en nieuwe analysetechnieken?

Hallo,,

Ik heb voor school een theoretische opdracht gehad.

Hiervoor moet en oude en nieuwe analysetechnieken met elkaar vergelijken. Het gaat over chemische bepalingen in de levensmiddelen industrie ik kan alleen nergens iets vinden over oude analysetechnieken.

Weet iemand misschien waar ik het beste kan zoeken????

Alvast bedankt!!

Re: [scheikunde] Vergelijken van oude en nieuwe analysetechnieken?

Wat wil je verstaan onder oude en nieuwe analyse technieken?

Kijk even naar wijnmakers, je hebt wijnmakers(vooral grote) met een eigen laboratorium en wijnmakers met een proefglaasje en ogen neus en mond.

Is dit nieuw en oud?

Berichten: 77

Re: [scheikunde] Vergelijken van oude en nieuwe analysetechnieken?

een voorbeeld zijn ionen, je kunt ze met ionchromatografie meten en titrimetrisch. daar moet wat over te vinden zijn.

Berichten: 873

Re: [scheikunde] Vergelijken van oude en nieuwe analysetechnieken?

Suikers is ook een mogelijkheid.

Nu kun je suikers bepalen met LC. Zo'n 20 jaar geleden deed je dat titrimetrisch. Kreten die je kunnen helpen met zoeken naar titrimetrisch zijn Luff-Schoorl reagens, Reduceren vermogen, glucose, fructose, saccharose.

succes

Berichten: 252

Re: [scheikunde] Vergelijken van oude en nieuwe analysetechnieken?

Ik ben net een boek aan het lezen met als titel 'De geschiedenis van de Scheikunde' van J.A. van Toor. Daar vind je veel info in over de ontdekkingen en ontwikkelingen van allerhande analysemethoden. Het heeft een appart hoofdstuk over analytische scheikunde maar ook in de rest van het boek staat veel info over analysetechniken vroeger en nu.

Je vindt dit boek vas in de bib ;)

Berichten: 8

Re: [scheikunde] Vergelijken van oude en nieuwe analysetechnieken?

Bedankt voor jullie reacties maar wat is een LC???

Gebruikersavatar
Berichten: 560

Re: [scheikunde] Vergelijken van oude en nieuwe analysetechnieken?

Bedankt voor jullie reacties maar wat is een LC???
Liquid Chromatograph ofwel Vloeistof Chromatografie

Berichten: 8

Re: [scheikunde] Vergelijken van oude en nieuwe analysetechnieken?

Weet iemand misschien een oude en een nieuwe techniek om het vetgehalte te bepalen??


Berichten: 873

Re: [scheikunde] Vergelijken van oude en nieuwe analysetechnieken?

Dat hangt er helemaal vanaf waarin je het vetgehalte wil meten.

bv bepaalde levensmiddelen:

'oude' methode: monster mengen met zeezand, drogen op waterbad, overbrengen in soxlet huls en extraheren met bv. petroleum ether(PE). Na extractie PE afdampen, rest is vet (eigenlijk alle in PE oplosbare componenten). Deze methode wordt nog wel veel gebruikt is dus niet echt oud.

'Nieuwe' methode: Accelerated Solvent Extraction.

Monster mengen met hydromatrix, geheel overbrengen in metalen 'extraction cell', in apparaat (ASE van Dionex) plaatsen en extractie starten met bv PE. Is redelijk vergelijkbaar met de bovenstaande maar is wat meer geautomayiseerd.

Heb je enig idee in wat voor produkten je het vetgehalte wil bepalen?

Berichten: 8

Re: [scheikunde] Vergelijken van oude en nieuwe analysetechnieken?

Ik wil het vetgehalte bepalen van kroketten of een andere bepaling..

Berichten: 873

Re: [scheikunde] Vergelijken van oude en nieuwe analysetechnieken?

Ik wil het vetgehalte bepalen van kroketten of een andere bepaling..
Dan is bovenstaande (mijn vorige post, een goed voorbeeld. Je moet wel eerst nog de kroket malen tot een homogene samenstelling. Een blender of staafmixer kan daar bij tot hulp zijn.

Voor de ASE - bepaling kun je wat info vinden op de site van Dionex. De andere geeft bij googelen op 'soxhlet extractie' bij de eerste hit een uitleg over verschillende soorten extractie. Bij 3.2.2 een verhaal over soxhlet extractie.

succes

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.237

Re: [scheikunde] Vergelijken van oude en nieuwe analysetechnieken?

klinkt als CCFood. ;)

Voor de soxhlet gebruikten we in afwezigheid van PE ookwel hexaan.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 8

Re: [scheikunde] Vergelijken van oude en nieuwe analysetechnieken?

hahaha het is geen CC-Food.

Het is een opdracht die ik bij me stage heb gehad.

Heb je ook op het clusius gezeten??

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.237

Re: [scheikunde] Vergelijken van oude en nieuwe analysetechnieken?

jup tot 2005
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Reageer