Springen naar inhoud

Koolzuurgehalte bepalen


  • Log in om te kunnen reageren

#1

joske007

    joske007


  • >25 berichten
  • 34 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 december 2008 - 20:17

Gegroet

Ik zit in mijn laatste jaar Chemie te Don Bosco Haacht en mijn onderwerp is "Kwaliteitscontrole van bier".

Maar dat even terzijde gelaten. Voor het eindwerk moeten we 32u labo's uitvoeren. Ik heb al genoeg proeven maar ik zou graag nog een koolzuurgehalte bepaling doen. Ik heb al aan verschillende personen gevraagd hoe dit gebeurd, ook op internet heb ik al wat afgezocht. En telken lees/hoor ik hetzelfde, namelijk dat dit allemaal via de computer/machines gebeurd.

Maar ik zou dus graag een praktische bepaling doen. Iemand een idee hoe ik dit kan doen? Een titratie, neerslagreactie, ...

Met vriendelijke groet

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

conget_CF

    conget_CF


  • >25 berichten
  • 61 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 december 2008 - 20:46

Beste Joske,

Bepaling van het CO2 gehalte in bier
Via een manometer met doorprik en ventiel kan het koolzuurgehalte in bier bepaald worden. Hiertoe wordt de partiŽle koolzuurdruk en de temperatuur van het bier bepaald. Volgens de wet van Henry-Dalton kan het koolzuurgehalte afgeleid worden uit de oplosbaarheidtabellen van koolzuurgas in bier.

Misschien kom je nu een stap verder. ;)

#3

epiphonix

    epiphonix


  • >250 berichten
  • 915 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 december 2008 - 21:22

toestelletje om dit te meten...

#4

Casje

    Casje


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 december 2008 - 09:34

Inderdaad, je moet het bier in blik of fles aanprikken. Schudden tot evenwicht en de druk en temperatuur meten. Het CO2 gehalte is dan te berekenen.

Wat voor proeven wilde je nog meer gaan doen om de kwaliteit van het bier te bepalen?

#5

joske007

    joske007


  • >25 berichten
  • 34 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 december 2008 - 18:39

Bedankt voor de hulp, voor mijn theoretisch deel kan ik deze info zeker gebruiken, maar voor mijn praktisch werk ben ik er niet veel mee simpelweg omdat dat materiaal niet aanwezig is op school :lol:

Ik heb volgende proeven:

1) Alcoholgehalte bepalen, dit met een terugtitratie en ik ga proberen al de ethanol uit het bier te destilleren, dit is alles behalve nauwkeurig. Maar we'll give it a try [|:-)]

2) Dan nog een sulfietbepaling, ook met een titratie.

3) pH bepalen, met een pH meter en een universeel indicator.

4) Zuurstofbepaling, dit gebeurd ook met een machine, maar dat is aanwezig op school. Het gaat wel niet simpel worden om de laboprocedure te vertalen naar een procedure voor op school uit te voeren.

5) En dan ga ik nog ammoniak maken, oplossen in water voor thuis mijn glazen mee af te wassen. Nee serieus, ik ga gewoon ammoniak maken als extra proef.

Maar moesten jullie nog extra proeven weten die ik kan uitvoeren, schoot !

grts

#6

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3328 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 december 2008 - 18:44

de bovenstaande methode is eigenlijk de enige echt practische methode voor het CO2 gehalte. je kan ook het moutrendement gaan bepalen. of anders is filterzuiverheid misschien leuk om een monster bier op een OGGA plaat uit te zetten

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#7

Casje

    Casje


  • 0 - 25 berichten
  • 8 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 december 2008 - 14:43

voor bier heb je een aantal specifieke bepalingen zoals schuim meting, CO2 in fles of blik of troebelheid voor al deze bepalingen heb je inderdaad speciale apparatuur nodig die je op school wel niet zult hebben. Ik heb ooit eens de bitterheid bepaald van bier (lang geleden ik zou het op moeten zoeken) maar in iedergeval gaat dat met een spectofotometer.
Het bepalen van zuurstof zal best moeilijk zijn omdat zodra je het flesje of blik open maakt er zuurstof bijkomt, je moet dus kijken voor een methode waarbij er zo weinig mogelijk zuurstof bij komt.
In iedergeval he bje voor bier bepalingen echt heel specifieke apparatuur nodig zoals die in brouwerijen ook wordt gebruikt.

Toch heel veel sucses ermee :cry:

#8

joske007

    joske007


  • >25 berichten
  • 34 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 december 2008 - 19:46

Ja inderdaad, en dat is het ambetante aan dit onderwerp. Er is nog een lln die over bier doet, maar dan het brouwproces en die heeft voor 70% de zelfde proeven. Specifiek kwaliteitscontrole is allemaal machinaal. Maar gelukkig mogen we ook gewoon proeven doen die niets met het onderwerp te maken.

Toch bedankt voor de hulp en voor de aanmoedigingen :lol:

grts

#9

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3328 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 09 december 2008 - 20:44

ik weet niet of je hem al heb, maar een sulfietbepaling in bokbier is misschien een optie.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#10

joske007

    joske007


  • >25 berichten
  • 34 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 december 2008 - 18:20

ik weet niet of je hem al heb, maar een sulfietbepaling in bokbier is misschien een optie.

Is er een speciale reden waarom bepaald in bokbier ?

Ik heb een sulfietbepaling, maar bokbier staat niet in mijn lijstje van te onderzoeken bieren.

Grts





1 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 1 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures