glucose

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 1

glucose

wat is stabieler een alfa of een beta glucose? en waarom

Berichten: 77

Re: glucose

De beta vorm is stabieler, omdat daar de grotere groepen allemaal equitoriaal liggen. Als je beide vormen in een glas met water zou gooien dan zal naar verloop van tijd de verhouding alpha/beta ongeveer 36/64 zijn. dat geeft ook al aan dat de beta vorm stabieler is.

Berichten: 195

Re: glucose

Bij suikers is het helaas niet zo eenvoudig. Bij cyclohexaanderivaten is zoiets puur afhankelijk van sterische interacties. Bij suikers speelt het anomeer effect, een elektronisch effect, een rol. Daardoor is het verschil in energie lang niet zo groot als je op basis van het verschil in sterische interacties zou verwachten en vind je beide vormen naast elkaar.

Berichten: 14

Re: glucose

misschien heb je wat aan deze site? Link

Er staat dat 'Als vaste stof zit glucose in de beta-cyclostructuur '. Dan lijkt het mij dus stabieler in vaste vorm...

En bij de zoekterm 'alfa beta glucose stabiel' kirjg ik het volgende:

Glucose kan in een aantal verschillende vormen voorkomen.

1. D- en L-glucose

2. Open en gesloten

3. Alpha- en Beta

4. Stoel en boot

c. Welke vorm van glucose is het stabielst en zal dus het meest voorkomen?

De beta stoel. Zowel D- als L-glucose hebben een meest stabiele vorm.

Berichten: 195

Re: glucose

Gesloten kan ook nog eens de furanose (vijfring) of pyranose (zesring) zijn, en voor elk een alfa- en beta-vorm.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: glucose

ik heb ze ook nog gekend als pentanose en hexanose's
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 195

Re: glucose

Pentose en hexose (ik denk dat je dat bedoelt) is (volgens mij) iets anders dan furanose/pyranose.

Pentoses zijn C5-suikers b.v. ribose

Hexoses zijn C6-suikers als glucose, mannose, galactose etc.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: glucose

molecular, je hebt helemaal gelijk.

Zie ook Monosacharide op Wikipedia en Koolhydraat op Wikipedia.

Reageer