Springen naar inhoud

sulfietbepaling in wijn


  • Log in om te kunnen reageren

#1

dijoncaes

    dijoncaes


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 januari 2009 - 18:01

Ik heb een eindtaak opgekregen en ik moet een chemisch experiment uitvoeren.
De vraag is: Hoeveel sulfiet zit er in een bepaalde wijn?

Als ik dit met een experiment wil nagaan, hoe moet ik hieraan dan beginnen?? Hoe haal ik sulfiet uit wijn of hoe bepaal ik het sulfietgehalte in wijn?

thnx

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 januari 2009 - 18:11

Heb je al eens gegoogled? Ik kan mij haast niet voorstellen dat hier geen literatuur over is. Vind je iets, laat het ons dan gerust lezen. :D

#3

dijoncaes

    dijoncaes


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 januari 2009 - 21:04

Ook is het te meten met het zuurmetingssetje (acidometer) maar dan moet het opgemeten worden met een joodreactief d.m.v. titratie(omslagpunt bepaling).
=> dit heb ik gevonden maar ik weet niet hoe ik hieraan moet beginnen. Weet iemand misschien hoe?

#4

helium

    helium


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 08 januari 2009 - 21:34

moete da bepaling door te ttreren me blauwloog?

#5

dijoncaes

    dijoncaes


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 januari 2009 - 21:41

Hoe bepaal je het sulfietgehalte van wijn?

Let op! Neem altijd voldoende veiligheidsmaatregelen. Draag te allen tijde een veiligheidsbril en labjas en voer de experimenten bij voorkeur uit in een zuurkast of een goed geventileerde ruimte.

Om de vorming van azijnzuur in wijn tegen te gaan, voegt men aan sommige wijnsoorten sulfiet toe voordat de wijn in de fles gaat. Het sulfietgehalte van wijn kun je door middel van een eenvoudige titratie bepalen.
Voorschrift

Voor de bepaling van het sulfietgehalte in wijn heb je de volgende chemicaliŽn en glaswerk nodig:

* joodoplossing (0,010 M)
* erlenmeyer (200 mL)
* zetmeeloplossing
* maatcilinder (25 mL)
* zwavelzuuroplossing (2,0 M)
* buret
* KOH-oplossing (1,0 M)
* pipet
* witte wijn



Giet 25 mL 1,0 M KOH-oplossing in een erlenmeyer van 200 mL. Voeg hierbij 25 mL witte wijn. Schud de inhoud van de erlenmeyer even en laat het mengsel gedurende 15 minuten afgesloten staan.
Voeg vervolgens 15 mL 2,0 M zwavelzuur toe. Voeg als indictor ook enkele mL zetmeeloplossing toe. Titreer met een 0,010 M joodoplossing tot de blauwe kleur 15 seconden blijft.

Gebruik bij de bepaling bij voorkeur witte wijn uit een pas geopende fles. Het sulfietgehalte van wijn die aan de lucht wordt bewaard loopt namelijk zeer snel terug.
imageimageimage
Vul de buret met de joodoplossing (foto links). Je hebt het eindpunt van de titratie bereikt als de oplossing in de erlenmeyer een blijvende blauwe kleur heeft (foto rechts)
Reactievergelijkingen

In wijn is het grootste gedeelte van de aanwezige sulfiet-ionen gebonden aan aldehyden. Voor een nauwkeurige bepaling van het sulfietgehalte dienen deze ionen eerst vrijgemaakt te worden. Dit doe je door het toevoegen van een sterke base (bijvoorbeeld KOH).

Na aanzuren titreer je vervolgens de sulfiet-ionen (SO32−) met jood (I2):

SO32−+H2O+I2reactiepijlSO42−+2 H++2 I−
Berekening van het sulfietgehalte

Na afloop van de titratie kun je, aan de hand van het aantal mL gebruikte joodoplossing, terugrekenen naar het aantal mmol sulfiet-ionen dat aanwezig is.
Voorbeeldberekening

Stel dat je bij de titratie 6,46 mL van de jood-oplossing hebt gebruikt. De verschillende stappen voor de berekening van het sulfietgehalte in de wijn zijn dan:

* 6,46 mL 0,010 M joodoplossing reactiepijl 0,0646 mmol I2
* molverhouding I2 : SO32− = 1 : 1 (zie de reactievergelijking)
* 0,0646 mmol I2 reactiepijl 0,0646 mmol SO32−
* 0,0646 mmol SO32− reactiepijl 5,172 mg SO32− (x molaire massa SO32− = 80,06 g/mol)
* 5,172 mg in 25 mL wijn reactiepijl 207 mg in 1 L wijn
* het sulfietgehalte in de wijn is dus 207 mg/L





voila kheb al een mooi profje gevonden. Toch bedankt voor de moeite allemaal!

#6

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 08 januari 2009 - 22:58

Nu de hamvraag: snap je ook wat je dan gaat doen? Dat is namelijk de bedoeling :P Copy pasten kan iedereen.

#7

gadget

    gadget


  • >25 berichten
  • 77 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 januari 2009 - 08:57

Je kunt het ook meten met ionchromatografie, moet je alleen voor zorgen dat sulfiet niet oxideert naar sulfaat. Volgens mij kan dat door mannitol toe te voegen, maar dat weet ik niet helemaal zeker.

#8

Ramoonus

    Ramoonus


  • >100 berichten
  • 223 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 januari 2009 - 11:50

op de site van metrohm staat 1 of meerdere voorschriften, heb alleen even geen nummertje bij de hand welke het is

#9

Ivanhou

    Ivanhou


  • >25 berichten
  • 70 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 januari 2009 - 15:42

Of met West en Gaeke.
Lijkt mij een pak makkelijker.

SO32- vangen in een binding van Hg en Cl om oxidatie door de lucht tegen te gaan.

Dan indicator oplossing toevoegen met formaldehyde.
Kleurtje meten, vergelijken met ijklijn.. klaar.

Google maar eventjes op deze naam.

Veranderd door Ivanhou, 18 januari 2009 - 15:49






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures