[scheikunde] Buffers,
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
- Berichten: 3
[scheikunde] Buffers,
De vraag is of je een buffer van pH 10 kan maken met azijnzuur en NA - acetaat.
Waarom ? (niet)
ik weet dat azijnzuur ( CH3COOH ) een zwak zuur is, en dat NaAc een zout is.
Maar is NaAC dan een base, of basisch ?
Iemand die een beetje uitleg kan geven hierover, Alvast merci
Waarom ? (niet)
ik weet dat azijnzuur ( CH3COOH ) een zwak zuur is, en dat NaAc een zout is.
Maar is NaAC dan een base, of basisch ?
Iemand die een beetje uitleg kan geven hierover, Alvast merci
Wisdom is found only in truth
(Johann Wolfgang von Goethe)
(Johann Wolfgang von Goethe)
- Berichten: 11.177
Re: [scheikunde] Buffers,
NaAc is best basisch ja. Zoek de pKb er maar eens van op.
- Berichten: 3
Re: [scheikunde] Buffers,
dus kan je de ph van 10 bereiken ...NaAc is best basisch ja. Zoek de pKb er maar eens van op.
want NaAC is een sterke base ?
Wisdom is found only in truth
(Johann Wolfgang von Goethe)
(Johann Wolfgang von Goethe)
-
- Berichten: 10
Re: [scheikunde] Buffers,
Het natrium hier is niet belangrijk.dus kan je de ph van 10 bereiken ...FsWd schreef: NaAc is best basisch ja. Zoek de pKb er maar eens van op.
want NaAC is een sterke base ?
het gaat erom dat je een zuurbase koppel hebt. En dat heb je. CH3COOH en CH3COO-
- Berichten: 336
Re: [scheikunde] Buffers,
De pKa van je zuur/base-koppel is altijd een goede maat voor de kwaliteit van je buffer. Wil je de best mogelijke buffer, dan kies je een zuur/base-koppel met een pKa die zo dicht mogelijk bij de gewenste pH van je buffer ligt.
Een en ander volgt uit de "bufferformule" (Henderson - Hasselbalch vgl, zoek die maar eens op): bij pH = pKa heb je zuur en base in de verhouding 1:1, dus de best mogelijke buffer.
Azijnzuur is een zuur, met als geconjugeerde base het acetaation. Je kunt hier best een buffer met pH = 10 van brouwen, maar het zal een redelijk beroerde buffer zijn. Ga dat zelf even na met de bufferformule.
Een en ander volgt uit de "bufferformule" (Henderson - Hasselbalch vgl, zoek die maar eens op): bij pH = pKa heb je zuur en base in de verhouding 1:1, dus de best mogelijke buffer.
Azijnzuur is een zuur, met als geconjugeerde base het acetaation. Je kunt hier best een buffer met pH = 10 van brouwen, maar het zal een redelijk beroerde buffer zijn. Ga dat zelf even na met de bufferformule.
- Berichten: 3
Re: [scheikunde] Buffers,
Thx allemaal mannen ( en vrouwen indien er zijn)
Wisdom is found only in truth
(Johann Wolfgang von Goethe)
(Johann Wolfgang von Goethe)