Artikel over gevaarlijke voedingswaren
Moderator: Astro
- Berichten: 6.853
Artikel over gevaarlijke voedingswaren
Ik ben benieuwd wat anderen vinden van dit artikel:
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.as...cleID=GGT259TS0
Het is een lijst van de 25 meest gevaarlijke voedingsmiddelen. Ik heb me bescheurd van het lachen en tegelijkertijd rotgeërgerd.
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.as...cleID=GGT259TS0
Het is een lijst van de 25 meest gevaarlijke voedingsmiddelen. Ik heb me bescheurd van het lachen en tegelijkertijd rotgeërgerd.
Re: Artikel over gevaarlijke voedingswaren
Kijk naar de indexpagina en je weet genoeg zou ik zeggen.
-
- Berichten: 2.337
Re: Artikel over gevaarlijke voedingswaren
Erger,erger.
De stof alkaloïde.
Wat zit er in rauwe prinsessebonen?
De stof alkaloïde.
Wat zit er in rauwe prinsessebonen?
-
- Berichten: 137
Re: Artikel over gevaarlijke voedingswaren
18 Oude conserven
Conserven mag je nooit te lang bewaren. In minder ernstige gevallen ontstaat er in het blik een chemische reactie omdat het te vol zit, maar in het slechtste geval ontwikkelen zich giftige kiemen die het ademhalingsstelsel kunnen lamleggen.
Ik zie het zo voor me
Man overleden aan ademhalingsstilstand na hap uit inhoud oud conserveblik
-
- Berichten: 840
Re: Artikel over gevaarlijke voedingswaren
Ach, ik eet er geen zak Lays minder op.
Ik denk wel dat dat aangebrande biefstukje op de barbecue wel relatief schadelijk is. tenminste als die echt aangebrand is, en je eet dan vervolgens al het zwarte 'koolstof' op. Hier zitten toch aanzienlijke hoeveelheden polycyclische aromaten in, of valt dit wel mee?
Al dat gezeik over kankerverwekkende stoffen. vroeger rookte IEDEREEN heel erg veel, veel meer dan nu, wasten mensen hun handen met benzeen, zat er meer benzeen in benzine, was normaal vlekkenwater tetrachloorkoolstof, zaagde iedereen gewoon in asbest, iedreen ontwikkelde zijn eigen foto's met carcinogenen (zoals Cr(VI), toen nog Xi: irritant), enz. En nog halen de meeste mensen van die generatie meestal de 70+. Tegenwoordig wordt gezegd dat ELKE blootstelling zo slecht is. Ik durf te wedden dat de gemiddelde mens van tegenwoordig zeker 10x zo weinig blootstelling heeft aan kankerverwekkende stoffen.
Ik denk dat voedsel een van de weinige bronnen is waar de blootstelling kankerverwekkende stoffen is gestegen de laatste decennia.
Ik denk wel dat dat aangebrande biefstukje op de barbecue wel relatief schadelijk is. tenminste als die echt aangebrand is, en je eet dan vervolgens al het zwarte 'koolstof' op. Hier zitten toch aanzienlijke hoeveelheden polycyclische aromaten in, of valt dit wel mee?
Al dat gezeik over kankerverwekkende stoffen. vroeger rookte IEDEREEN heel erg veel, veel meer dan nu, wasten mensen hun handen met benzeen, zat er meer benzeen in benzine, was normaal vlekkenwater tetrachloorkoolstof, zaagde iedereen gewoon in asbest, iedreen ontwikkelde zijn eigen foto's met carcinogenen (zoals Cr(VI), toen nog Xi: irritant), enz. En nog halen de meeste mensen van die generatie meestal de 70+. Tegenwoordig wordt gezegd dat ELKE blootstelling zo slecht is. Ik durf te wedden dat de gemiddelde mens van tegenwoordig zeker 10x zo weinig blootstelling heeft aan kankerverwekkende stoffen.
Ik denk dat voedsel een van de weinige bronnen is waar de blootstelling kankerverwekkende stoffen is gestegen de laatste decennia.
-
- Berichten: 180
Re: Artikel over gevaarlijke voedingswaren
ik zag ook te heet gebakken vlees staan. hierin werd geadviseerd het vlees op maximaal 150 graden te bakken. (koken is denk ik een beter woord)
het vervelende hiervan is dat de maillard reactie dan amper optreed. dus weg lekker bruin stukje vlees. alleen nog maar gekookt wittig vlees over.
(hij verloopt ook wel op lagere temperaturen, maar dan moet je wel heel lang wachten)
tja ik moet ergens aan dood gaan..... dan maar aan een goed stuk doorbakken vlees
het vervelende hiervan is dat de maillard reactie dan amper optreed. dus weg lekker bruin stukje vlees. alleen nog maar gekookt wittig vlees over.
(hij verloopt ook wel op lagere temperaturen, maar dan moet je wel heel lang wachten)
tja ik moet ergens aan dood gaan..... dan maar aan een goed stuk doorbakken vlees
-
- Berichten: 873
Re: Artikel over gevaarlijke voedingswaren
Voor zover ik kan zien staan er geen echte onwaarheden op. Het te volle en te lang bewaarde blik groenten, ik weet niet wat ik darvan moet denken. Maar de rest?
Het is ook wel een beetje zoals "kippenborst" (wat een naam trouwens), je moet toch ergens aan dood gaan.
Dit is wel een onwaarheid: dat 'voedsel een van de weinige bronnen is waar de blootstelling kankerverwekkende stoffen is gestegen de laatste decennia'.
Of de bijdrage van voedsel aan kankerverwekkende stoffen meer is geworden in de afgelopen decennia zou een betere vraag zijn.
Feit is ook dat er steeds meer schadelijke stoffen worden aangetroffen in oa voedsel. Dat heeft ook te maken dat we preciezer en gevoeliger kunnen meten.
Het is ook wel een beetje zoals "kippenborst" (wat een naam trouwens), je moet toch ergens aan dood gaan.
Dit is wel een onwaarheid: dat 'voedsel een van de weinige bronnen is waar de blootstelling kankerverwekkende stoffen is gestegen de laatste decennia'.
Of de bijdrage van voedsel aan kankerverwekkende stoffen meer is geworden in de afgelopen decennia zou een betere vraag zijn.
Feit is ook dat er steeds meer schadelijke stoffen worden aangetroffen in oa voedsel. Dat heeft ook te maken dat we preciezer en gevoeliger kunnen meten.
- Berichten: 6.314
Re: Artikel over gevaarlijke voedingswaren
Zwarte thee bevat veel salicylzuur. Allergiepatiënten moeten er voorzichtig mee zijn. Het zuur - ook bekend als aspirine - werkt pijnstillend, maar kan huidproblemen veroorzaken en allergieën uitlokken.
Aspirine = acetylsalicylzuur ≠ salicylzuur...
Een klein beetje wijn kan al tot hoofdpijn leiden. De boosdoener zijn zwavelachtige zuren, die bij het houdbaar maken van wijn ontstaan door zwaveldioxide. Gevoelige personen reageren er allergisch op.
"Zwavelachtige zuren"?? Ik ken zwavelzuur, ik ken zwaveligzuur, maar zwavelachtige zuren?
Lijkt erop dat iemand het gewoon blind heeft vertaald.
Opeens ben ik tegen de vrijheid die journalisten hebben om zomaar alles op te schrijven...
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: Artikel over gevaarlijke voedingswaren
die van zwarte thee is een echte giller.
Honing staat er tussen voor de zuigelingen... een pannetje melk met een scheutje honing even naar de 90 graden brengen en een minuutje er op houden en eet/drink smakelijk, ook voor de kleinsten onder ons. Hij omschrijft de effecten van botulisme nog niet eens goed.
wel 3x gebakken aardappelen!
18 Oude conserven
Conserven mag je nooit te lang bewaren. In minder ernstige gevallen ontstaat er in het blik een chemische reactie omdat het te vol zit, maar in het slechtste geval ontwikkelen zich giftige kiemen die het ademhalingsstelsel kunnen lamleggen.
Ehh ja hoor, als hij doelt op Cl. botulinum dan mag hij eventjes bij me langs komen voor een cursus appertisatie.
15 Kiwi
Gevaarlijk voor mensen met allergie, want kiwi, ananas en papaja bevatten het enzym actinidine, dat melkeiwit splitst. Het kan hevige allergische reacties uitlokken.
geld dus voor alle eiwitten. pff flauwe kul om alleen die 3 vruchten aan te tonen. je hebt ook verschillende andere allergieën die ik niet zie staan.
7 Cornflakes
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten, zoals aardappelen, rijst en noedels, mogen niet te lang en niet te sterk verhit worden. Dan ontwikkelt zich acrylamide, een stof die in verband wordt gebracht met kanker. Frieten, aardappelchips, muesli en cornflakes bevatten veel acrylamide.
Als ik die eerste zin lees dan denk ik ook aan het (te) lang koken van de piepers. nou bij ~95 graden je piepers koken is de hoeveelheid acrylamide nihil.
wat hij allemaal opnoemt klopt opzich wel maar de manier waarop hij het zegt is totaal FLAUWE KUL. Dit verhaal doet me denken aan zaakje citroenzuur als meest kankerverwekkende stof.
Ik kan iemand die heel blij zal zijn met dit stukje.
Honing staat er tussen voor de zuigelingen... een pannetje melk met een scheutje honing even naar de 90 graden brengen en een minuutje er op houden en eet/drink smakelijk, ook voor de kleinsten onder ons. Hij omschrijft de effecten van botulisme nog niet eens goed.
wel 3x gebakken aardappelen!
18 Oude conserven
Conserven mag je nooit te lang bewaren. In minder ernstige gevallen ontstaat er in het blik een chemische reactie omdat het te vol zit, maar in het slechtste geval ontwikkelen zich giftige kiemen die het ademhalingsstelsel kunnen lamleggen.
Ehh ja hoor, als hij doelt op Cl. botulinum dan mag hij eventjes bij me langs komen voor een cursus appertisatie.
15 Kiwi
Gevaarlijk voor mensen met allergie, want kiwi, ananas en papaja bevatten het enzym actinidine, dat melkeiwit splitst. Het kan hevige allergische reacties uitlokken.
geld dus voor alle eiwitten. pff flauwe kul om alleen die 3 vruchten aan te tonen. je hebt ook verschillende andere allergieën die ik niet zie staan.
7 Cornflakes
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten, zoals aardappelen, rijst en noedels, mogen niet te lang en niet te sterk verhit worden. Dan ontwikkelt zich acrylamide, een stof die in verband wordt gebracht met kanker. Frieten, aardappelchips, muesli en cornflakes bevatten veel acrylamide.
Als ik die eerste zin lees dan denk ik ook aan het (te) lang koken van de piepers. nou bij ~95 graden je piepers koken is de hoeveelheid acrylamide nihil.
wat hij allemaal opnoemt klopt opzich wel maar de manier waarop hij het zegt is totaal FLAUWE KUL. Dit verhaal doet me denken aan zaakje citroenzuur als meest kankerverwekkende stof.
Ik kan iemand die heel blij zal zijn met dit stukje.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
- Berichten: 560
Re: Artikel over gevaarlijke voedingswaren
Dit is echt weer zo'n zo genaamde expert die denkt dat ie weet waar ie het over heeft.......
Zonde dit!
Zonde dit!
-
- Berichten: 1.379
Re: Artikel over gevaarlijke voedingswaren
Als je verder kijkt in Nieuwsblad.be zie je dat alle artikelen in dezelfde stijl zijn geschreven. Het is leesvoer voor een bepaalde doelgroep die geen serieuze lectuur kan verwerken. Alles moet een emotionele lading hebben. Dus ook artikelen over levensmiddelen. Het heeft geen zin om hierop te reageren.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website
-
- Berichten: 2.337
Re: Artikel over gevaarlijke voedingswaren
Als je verder kijkt in Nieuwsblad.be zie je dat alle artikelen in dezelfde stijl zijn geschreven. Het is leesvoer voor een bepaalde doelgroep die geen serieuze lectuur kan verwerken.
Bedankt voor het compliment hzeil.
De belgen zullen mij wel verstaan, het nieuwsblad is gewoon een sportkrant.
Voorpagina nieuws met wat actua. p. 2-3 uitbreiding van de actua. p 3 -4 krantenvulling met nieuws als dit. ( ) p. 5 tot 25 Sport en dan nog wat kruiswoordraadsels en de tv-gids.
Ik prefereer de standaard maar die is net iets te serieus voor mijn ouders.
-
- Berichten: 219
Re: Artikel over gevaarlijke voedingswaren
Zou dat van die conserven te maken kunnen hebben met Botulisme; als ik me niet vergis kan dit toch voorkomen in ingeblikt vlees?
-
- Berichten: 2.337
Re: Artikel over gevaarlijke voedingswaren
Zou dat van die conserven te maken kunnen hebben met Botulisme; als ik me niet vergis kan dit toch voorkomen in ingeblikt vlees?
Archerbarry heeft dit al vermeld.Conserven mag je nooit te lang bewaren. In minder ernstige gevallen ontstaat er in het blik een chemische reactie omdat het te vol zit, maar in het slechtste geval ontwikkelen zich giftige kiemen die het ademhalingsstelsel kunnen lamleggen.
Ehh ja hoor, als hij doelt op Cl. botulinum dan mag hij eventjes bij me langs komen voor een cursus appertisatie.
- Moderator
- Berichten: 5.238
Re: Artikel over gevaarlijke voedingswaren
eventjes heel kort.Zou dat van die conserven te maken kunnen hebben met Botulisme; als ik me niet vergis kan dit toch voorkomen in ingeblikt vlees?
Ja die bacterie kan in conserven leven en ontwikkelen bij een pH van >4,5. Echter worden alle appertisatie processen afgestemd om de sporen van die bacterie tot minimaal 1,0*10-9 sporen/g afgedood. (even uitgaande van een beginbesmetting van 1000kve/g)
De F0 waarde van Cl. botulinum is 2,4 minuten. Dat houd in dat het slowest heating point van het blik/fles/etc minimaal 2,4 minuten op 121oC is geweest om een afdoding te krijgen van 1,0*10-12 sporen/g.
Procesmatig wordt er door de gevaren nooit op de grens gezeten maar komt 5 minuten eerder aan bod.
Er zijn 3 andere sporenvormers die de appertisatie kunnen overleven (een heeft een F0 van 3,6 min dus die gaat vaak ook al volledig dood) als andere condities als bewaartemperatuur, (an)aëroobheid, pH, zoutgehalte, etc goed zijn.
Dat zijn echter alleen bedervers en zorgen voor bombage of voor flat sour (Bacillus stearothermophilusF0 van 45 min is de koning maar aëroob). Wat in houd dat de verpakkingen A bij meer dan 30oC bewaard moet worden voor langere tijd en B die producten eet je al niet meer op omdat het gewoon niet meer te eten is.
Bij Botulisme zie je het niet, ruik je het niet, merk je het niet tot het te laat is.
Het voordeel van Botulisme is wel dat met een minuutje of 10 bij 80oC is de toxine volledig gedenatureerd (en nog korter op 90-100 oC)
Nog een beetje extra info over Cl. botulinum
hmm het korthouden viel tegen.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates