Proefielwerkstuk glas

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 5

Proefielwerkstuk glas

Ik zit in 6VWO en moet een pws maken.

Ik heb ervoor gekozen om dit over de stof glas te doen.

Glas leek me chemisch een zeer interessante stof.

Ik heb verschillende monsters van gekleurd glas. En nu vraag ik me af met welke 'analysetechnieken'. (Spectroscopie- technieken) ik onderzoek kan doen.

Glas krijgt een kleur door toevoeging van verschillende metaaloxiden. kobalt(2)oxide geeft glas bijv. een blauwe kleur.

Nu wil ik proberen om kwalitatief en kwantitatief deze metaalverbindingen te onderzoeken. Of andere componenten van glas.

Iemand opperde het idee om mbv. AAS onderzoek te doen. Het glas moet dan echter opgelost worden in bijv. een sterk zuur als HF? of zijn er mbv. AAS geen realistische metingen te doen aan glas?

Het schijnt dat je met behulp van infraroodspectroscopie analyses kan doen met vaste stoffen. Je kunt hierbij bepalen welke elementen een monster bevat en je kunt iets zeggen over de structuur van de moleculen.

Is glas een geschikt materiaal om te gebruiken voor analyses in een NIR of FTIR of IR?

Eerst leek het me ook interessant om de poreusiteit van glas te onderzoeken (doorlaatbaarheid door gassen).

Dit is (voornamelijk) afhankelijk van:

- soort kristalstructuur van het glas

- defecten in de kristalstructuur van het glas

- dikte van het glas

Dan kan ik bijv. testmetingen maken met verschillende soorten glas als TV-glas,lampenglas enz..

Dit schijnt echter erg moeilijk uitvoerbaar te zijn...... of weet iemand of hier geschikte apparatuur voor is?

Groeten,

Sander

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: Proefielwerkstuk glas

Oei... zelf glas gaan oplossen in HF lijkt me niet iets om zomaar even te doen. HF is echt geen stof waar je mee wilt werken vind ik.

Ik denk dat je voor het analyseren van je glas je beter kunt richten op absorptie, fluorescentie (als de stoffen fluoresceren) en inderdaad IR of Raman. De laatste zal lastig zijn gezien de waarschijnlijk lage concentratie van je kleurstoffen.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Berichten: 52

Re: Proefielwerkstuk glas

We gebruiken regelmatig SEM-EDX (Scanning Electron Microscopy, met energy-dispersive X-ray spectroscopy) voor bepaling van de samenstelling van glas.

Hiermee kun je bv. zien dat bij zuuraantasting soms specifiek de Na en K-oxiden als eerste worden uitgeloogd, terwijl het silica-netwerk blijft staan.

Berichten: 5

Re: Proefielwerkstuk glas

Om analyses te doen zal ik ergens naar toe moeten. Ik heb naar de Tu- Delft gemaild en naar de hogeschool zeeland. Met de vraag of SEM-EDX aanwezig is en IR. Ik hoop dat ik hier terecht kan want ik moet het pws 20 feb. inleveren.

Ik heb vooral mijn vraagtekens of er een SEM-EDX aanwezig zal zijn. Heeft iemand nog een idee of er misschien meerdere plaatsen zijn waar ik dit soort onderzoek kan doen?

Ik denk dat ik sowieso bij beide analyse- methodes (proffesionele) begeleiding nodig zal hebben. Of in hoeverre zijn deze analysemethodes geautomatiseerd? Want het schijnt dat een infraroodspectrometer metingen vergelijkt met een database of moet je zelf conclusies trekken uit metingen?

In feite is SEM-EDX een apparaat waarmee je op microscopisch niveau molecuulstructuren kunt analyseren.... of zie ik dit verkeerd?

En kun je zuuraantasting waarnemen doordat bepaalde elementen uit het molecuulrooster verdwijnen? Kun je dan aan de vorm herkennen om welke elementen het gaat ofz.? Of wordt dit herkend door een database?

Ik denk dat je met een SEM-EDX ook heel mooi kunt weergeven hoe verbindingen zich tot elkaar verhouden als glas bijvoorbeeld scheuren bevat of iets dergelijks..

En dan is ook nog de vraag of mijn gekleurde monsters aangetast worden door zuren. Ik heb monsters gehaald bij een bedrijfje die glas in lood restaureerd en maakt. Of vind er altijd wel enige aantasting plaats? en aan welke zuren denk ik dan?

Groeten,

Sander

Berichten: 5

Re: Proefielwerkstuk glas

Wanneer je glas oplost in HF is het dan wel mogelijk om mbv. AAS betrouwbare metingen uit te voeren?.. iemand had het erover dat glas dan wellicht in een verkeerde matrix terecht komt... hoe denken jullie daarover?

Ik ben sowieso niet van plan om in m'n eentje met HF te gaan werken. Of hoe groot zijn de risico's als je werkt met HF? zijn er specifieke gevaren? Op een hogeschool weten ze toch wel hoe je hiermee om moet gaan?

Ze hebben iig wel de beschikking over HF heb ik begrepen...

Berichten: 5

Re: Proefielwerkstuk glas

Ik heb inmiddels een aantal proeven gedaan mbv. een spectrofotmeter.

Hierbij heb ik bijv. kunnen zien dat het absorptie- spectrum van bijv. blauw glas 4 verschillende pieken heeft. maar omdat het metaal- oxides (en niet metalen) zijn die de kleuren veroorzaken kan ik niet bepalen welke metalen de pieken precies voorstellen.

Toen dacht ik.. dan maak ik toch een vergelijking door metaaloxides op te lossen en te kijken of de pieken overeenkomen... maar er waren geen (geschikte)metaaloxides aanwezig in het lab.. :twisted:

Ik heb wel overeenkomsten kunnen zien tussen bijvoorbeeld geel, oranje en rood glas. :D

Ik heb er idd maar van afgezien om met hf te gaan werken [-X .

Ik ben nog in afwachting of ik proeven mbv een SEM-EDX kan doen.... (op de Tu- delft) dus als iemand nog ideeen heeft over proeven die ik hiermee kan doen of als iemand nog nuttige info heeft over dit apparaat.. dan hoor ik het graag..

Berichten: 52

Re: Proefielwerkstuk glas

De apparatuur voor SEM-EDX is vrij complex en echt werk voor een specialist die het apparaat goed kent.

Had je al op wikipedia gekeken? Daar staat veel nuttige info op over de meettechniek: http://en.wikipedia.org/wiki/Scanning_electron_microscope

Berichten: 5

Re: Proefielwerkstuk glas

Ik heb m'n profielwerkstuk ingeleverd :)

Wat betreft analyse- methoden heb ik me beperkt tot de theorie.

Ik ben uitgebreid ingegaan op Rontgenfluorescentie; dit bleek erg interessant voor analyses aan met name gekleurd glas...

Bedankt nog voor jullie reacties ;)

groeten

Reageer