Springen naar inhoud

NH4NO3 in water.


  • Log in om te kunnen reageren

#1

vlam020

    vlam020


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 februari 2009 - 21:47

Goededag, ik heb al lang gezocht maar kon geen antwoord vinden op mijn vraag.
Ik doe nu 6vwo vakjargon, kan af en toe wel mits het niet te lastig is ;).

Stel ik heb 50 mL water,
mijn vraag was hoe koud ik het zou kunnen krijgen d.m.v. ammoniumnitraat erin op te lossen en hoeveel gram dat dan zou zijn, en welke formules er hierbij worden gebruikt.
Ik had al gelezen over enthalpie maar wist niet hoe deze toe te passen.

Volgens mij is deze (brede) vraag nog niet gesteld.
mvg vlamozo

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

hzeil

    hzeil


  • >1k berichten
  • 1379 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 februari 2009 - 00:00

U zou kunnen beginnen met een experimentele aanpak. Bij voorbeeld (adiabatische) mengproeven in een thermoskan. Steeds met dezelfde hoeveelheid water en toenemende hoeveelheden ammoniumnitraat. Bij een bepaalde mengverhouding wordt Uw systeem het koudste. De verklaring moet U zelf proberen te vinden.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

#3

vlam020

    vlam020


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 februari 2009 - 09:32

Dankje wel, maar ik wilde ook een theoretische methode, (verwachtingen e.d. daar moet ik formules voor gebruiken en constantes voor gebruiken lijkt me?
weet iemand welke?

#4

Raspoetin

    Raspoetin


  • >1k berichten
  • 3514 berichten
  • VIP

Geplaatst op 11 februari 2009 - 09:42

Ik kan me niet herinneren dat er een algemene formule hiervoor bestaat, maar dat deze temperaturen empirisch worden bepaald.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

#5

vlam020

    vlam020


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 februari 2009 - 18:14

Oke, gewoon bijgooien en kijken wat er gebeurd.
en daarna misschien verwachtingen kunnen maken over andere hoeveelheden?

#6

Thionyl

    Thionyl


  • >1k berichten
  • 1595 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 februari 2009 - 21:47

Ik heb wel wat steekwoorden voor je. Helaas is het allemaal zo lang geleden dat ik dat moest uitrekenen dat ik de formules echt niet meer weet.
Eutectische mengsels van ijs en zout, daarvan bestaat een hele lijst. Belangrijk is wel om ook het zout te koelen tot 0 gr C.
Maar met anh.ammoniumnitraat kun je (vlg mijn tabel) komen tot 17,35 gr C verlaging. Gehalte is dan 41,2% zout.

Steekwoorden:

Kryohydraten
Eutecticum
Molekulaire vriespuntsdaling (hier zitten de formules)
Koudmakende mengsels

Maar met gewoon keukenzout kun je al komen tot ca 21 gr C. ( Ca 30%) en met mengsels van soda en salmiak tot een verlaging van ca 28 gr C.

#7

vlam020

    vlam020


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 maart 2009 - 12:15

oke dankje vooral die formules zijn heel behulpzaam dankje. dat zocht ik
ik ga het practicum nu zelf uitvoeren en kijken of de waarden een beetje overeen komen. en als ze verschillen redenen proberen te verzinnen;)
xx

#8

hzeil

    hzeil


  • >1k berichten
  • 1379 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 08 maart 2009 - 18:48

Als U het theoretisch wilt verklaren gaat dat via de begrippen enthalpie en entropie. Zoek eens in oudere posts op dit forum over "coldpack" en over over effekt van grote ionen op de oploswarmte.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures