Springen naar inhoud

[scheikunde] zetmeelconcentraties


  • Log in om te kunnen reageren

#1

moon love

    moon love


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 februari 2009 - 10:20

Hallo

Voor het onderdeeltje labo in onze GIP moet ik werken rond zetmeel.

We zouden verschillende soorten zetmeel vergelijken : Natief zetmeel(tarwebloem), maizena (ma´szetmeel) en sausbinder voor witte sauzen (gemodificeerd aardappelzetmeel)

We moeten onder andere een concentratie van elk van deze zetmeelsoorten laten uit een buret lopen en hiervan de tijd opnemen. Er werd ons gezegd dat we een concentratie van 1:100 moesten nemen.

Maar je kan toch niet de molair berekenen van zetmeel? Want zetmeel is toch gewoon een aaneenschakeling van verschillende glucose moleculen C6 H12 O6
Moet ik dan gewoon 10gram van elk van deze soorten oplossen in 1l water ?

Alvast Bedankt

:D

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Raspoetin

    Raspoetin


  • >1k berichten
  • 3514 berichten
  • VIP

Geplaatst op 11 februari 2009 - 10:25

Een concentratie heeft altijd een eenheid. Echter, ik zou er vanuit gaan dat het inderdaad 10 gram in een liter water is (of liever 1 gram in 100 mL). Voor zekerheid vraag je uiteraard de docent.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

#3

moon love

    moon love


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 februari 2009 - 10:33

ok bedankt voor de snelle reactie
;)

#4

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3333 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 februari 2009 - 12:37

Maar je kan toch niet de molair berekenen van zetmeel? Want zetmeel is toch gewoon een aaneenschakeling van verschillende glucose moleculen C6 H12 O6
Moet ik dan gewoon 10gram van elk van deze soorten oplossen in 1l water ?


weet jij hoe lang de zetmeel ketens zijn?

het enigste wat bekend is zijn de gemiddelde verhoudingen tussen amylose en amylopectine. Alleen kan de lengte en dus massa van de ketens behoorlijk verschillen. een concentratie in massa% is dus het makkelijkste en naukeurigste. een volume% kan wel maar is niet naukeurig (wordt overgens alleen gebruikt bij alcohol aanduiding)

Veranderd door ArcherBarry, 11 februari 2009 - 12:38

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#5

moon love

    moon love


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 februari 2009 - 19:51

bij tarwe is dat ergens iets van 25/75
bij ma´s is dat ergen iets van 25/75, al denk ik dat ze bij ma´zena werken met waxyma´s dat is dan 1 deel amylose/99 amylopectine, er ontstaat dan geen gelvorming maar wel een verdikkingseffect. Dit ben ik wel niet zeker, maar ene gokje doet niemand kwaad zeker

bij aardappel is dat ongeveer 22/78

#6

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3333 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 11 februari 2009 - 22:24

ja maar de molmassa's van amylopectine kan al varrieren tussen enkele 10.000e Daltons en 0,5M daltons. dus zelfs met de verhoudingen weet je eigenlijk nog niets over de molmassa.

Native Mais zetmeel is trouwens 30/70% amylose/amylopectine

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#7

moon love

    moon love


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 februari 2009 - 21:03

ah ok, kheb me laboproef moetn uitvoeren twas indd iets van 1 gram in 100 ml.
Toch bedankt voor julie hulp





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures