[scheikunde] Functionele Groep

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 52

[scheikunde] Functionele Groep

Ik heb het één en ander gelezen op wikipedia maar echt duidelijk vind ik het nog steeds niet. Hoe herken je een functionele groep? Bijvoorbeeld in aminozuren, arginine? Wat is zijn funtionele groep?

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] Functionele Groep

Een functionele groep is alles wat niet koolstofskelet is. Arginine heeft er dus een paar: sowieso een primair amine en een zuurfunctie, dan nog een secundair amine, een imine en een primair amine. Dat zijn 5 functionele groepen.

Een zuurfunctie is een COOH groep. Hiervan zit de C nog aan een andere C vast, zit 1 O 2x gebonden aan de C en de andere O 1x aan de C en 1x aan de H.

Dan hebben we een amine, een primair amine heeft 2 gebonden H's en is 1x aan een C gebonden. Een secundair amine heeft 1 H en is aan 2 verschillende C's gebonden, dan rest een imine, heeft ook maar 1 H maar is 2x aan dezelfde C gebonden.

Berichten: 195

Re: [scheikunde] Functionele Groep

Als je het over de specifieke functionele groep van arginine t.o.v. andere aminozuren hebt, gaat het dus niet over het carbonzuur en het primaire amine op de 2-positie (al bedoelen we met het begrip functionele groep doorgaans wel zulke groepen), want die zitten in andere aminozuren ook. In arginine zit aan het eind van de "staart" een groep met drie N-atomen en een C-atoom. Die kan je zien als losse amino en imino groepen, maar meestal duiden we deze (in zijn geheel) aan als guanidine (guanidino-).

Berichten: 52

Re: [scheikunde] Functionele Groep

Ok, je moet dus naar de verschillende functionele groepen kijken tussen aminozuren.

En wat bedoelen ze dan met restgroepen?

Reageer