Springen naar inhoud

[scheikunde] vetzuuranalyse


  • Log in om te kunnen reageren

#1

thenr12

    thenr12


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 maart 2009 - 13:29

Voor mijn project moet ik het gehalte aan onverzadigde vetzuren bepalen in boter (zowel dieet als gewone smeerboter).

Ik heb ondertussen al ontdekt dat het vet eerst met methanol en zwavelzuur gekookt moet worden om de vetzuren om te zetten in methylesters.
Daarna kan via de GC het gehalte bepaald worden.

Ik heb nog maar 1 probleem, ik weet niet welke hoeveelheden ik nodig heb en ook over de opstelling van de proef ben ik niet zeker.

Kan iemand mij zeggen hoeveel vet,zwavelzuur en methanol ik nodig heb? en hoe zie ik bij de GC welk vet de onverzadigde zijn?

dank bij voorbaat!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

sradracer

    sradracer


  • >100 berichten
  • 157 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 maart 2009 - 15:32

als je niet veel inweegt, bv 100mg, dan heb je niet veel methanol nodig. 0,5 ml maar ofzo.

Maar, ik dacht dat dit juist in basisch milieu moest...

Veranderd door sradracer, 02 maart 2009 - 15:39


#3

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 02 maart 2009 - 17:05

Verzeping van vetten in de losse vetzuren vindt in basisch milieu plaats.
Thenr12 wil de losse vetzuren veresteren met methanol. Dat moet wel in zuur milieu.

Overigens wordt het identificeren van de onverzadigde vetzuren best een klus. Zonder de zuivere stoffen als standaarden is dit bijna niet te doen. Wat heb je voor detector in je GC?

Dan nog iets: moet je per sť de onverzadigde vetzuren allemaal identificeren? Groots project dan, mag je wel zeggen...
Je kunt ook een ¬ītotaalgehalte¬ī aan onverzadigde vetzuren bepalen met jodium. Zoek/Google maar eens op ¬ījoodgetal¬ī.

#4

drune134

    drune134


  • >250 berichten
  • 873 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 maart 2009 - 07:15

Wanneer je de boter gaat koken krijg je geen goede vetzuursamenstelling.

Je kunt het beste een 2M KOH in methanol gebruiken om de vetzuren te veresteren. Je moet dan wel eerst het vocht verwijderen uit je boter.
En dan moet je weten welke vetzuren de verzadigde en welke de onverzadigde zijn. En daarvoor moet je referentiemateriaal hebben.
Je kunt je toeleggen op enkele vetzuren, degene die in boter het meest zullen voorkomen maar dan mis je wel eea.

Weet je waar in je chromatogram welke vetzuren liggen? Of weet je al hoe je de identiteit vaststelt van je pieken?

#5

sradracer

    sradracer


  • >100 berichten
  • 157 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 maart 2009 - 08:05

Je kunt het beste een 2M KOH in methanol gebruiken om de vetzuren te veresteren. Je moet dan wel eerst het vocht verwijderen uit je boter.

Zo heb ik het ook een keer gedaan. In basisch milieu dus...

#6

democrites

    democrites


  • 0 - 25 berichten
  • 22 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 maart 2009 - 15:42

Zuurgekatalyseerde omestering kan ook.
Wellicht is jodometrie makkelijker, GLC zal uitgebreid zijn door de vele vetzuren die voorkomen.

Oeps ik herhaal Marjanne.

Veranderd door democrites, 09 maart 2009 - 15:43






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures