Springen naar inhoud

suiker vraag


  • Log in om te kunnen reageren

#1

drivervince

    drivervince


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 maart 2009 - 15:47

Hallo mensen.

Ikzelf ben niet bekend in de chemie, en mijn vraag komt voort uit een fructose intollerantie.
Helaas kan ik geen antwoord vinden op mijn vragen, vandaar dat ik hier te raden ga.

Ik mag dus geen fructose, maar wel sacharose (suiker). Helaas was een pak suiker nat geworden, waarna ik na het eten vlink last kreeg van mijn buik.
Hoe kan dit? valt suiker uiteen in zijn bestanddelen (fructose en glucose) als het langdurig aan water wordt blootgesteld? heeft het te maken met oplossen en rekristaliseren ??? Iemand die hier verstand van heeft? 8-[


2e vraag.
is het mogelijk eenvoudig te testen of een bepaalde drank of eten fructose bevat?


Hopend dat iemand mij kan helpen,


Met vriendelijke groeten, :)

Vincent

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

sradracer

    sradracer


  • >100 berichten
  • 157 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 maart 2009 - 16:11

misschien heb je hier wat aan?

http://www.food-info...l/intol/hfi.htm

Vind het vreemd dat je geen fructose mag, maar wel sacharose. sacharose breekt nl af naar fructose.
Maargoed. Ben niet zo bekend met allergieŽn.

#3

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3338 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 maart 2009 - 16:25

bij een fructose intollerantie kan het zijn dat je een te kort heb aan zink en vit. B6. zink is een onderdeel van klasse II-aldolase.

In mijn boek over allergieŽn en intolleranties staat ook dat mensen met fructose allergie een dieet moeten volgen zonder sacharose, fructose en sorbitol (Die laatste wordt ook omgezet in fructose). Dat u dus tegen sacharose kan verbaast me een beetje.

Een simpele test voor fructose is er niet echt, het beste wat u kunt doen is het meiden van vruchten en producten met vruchten(bestanddelen) er in. eventueel vragen via (huis)arts naar een orale toedieningsvorm van fructokinase en of fructose-1-fosfaataldolase.

het boek dat ik heb is: Eetwaar=eetbaar? dr. J. Kamsteeg ISBN: 90-320-1114-7

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#4

drivervince

    drivervince


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 maart 2009 - 20:12

Hey mensen.

Bedankt voor de reacties ,.. bij deze.

Ik mag wel suiker, omdat suiker op een andere manier, (lees, ander mechanisme) door de darmwand getransporteerd wordt dan fructose op zich. het mechanisme dat de fructose transporteerd staat bekend als "GLUT-5" . dit functioneerd dus bij mij minder goed. Is dus niet hetzelfde als fructose intollerantie.. (vandaar dat de genoemde website dus maar ten dele voor mij van toepassing is) [!]

in het lichaam word suiker inderdaad verder verwerkt.

Voor de goede orde, mensen met fructose malabsorbsie missen niet alleen zink, maar ook foliumzuur en tryptophaan. [kern]

wat is in godsnaam "" fructokinase en of fructose-1-fosfaataldolase. "" ?? kun je toch niet zomaar naar binnen gooien.. ? 8-[


Nog even terug te komen op de natte suiker... iemand een idee hoe dit kan? (zie vraag 1)

( thanks for the book!! )

vincent

#5

Nikos

    Nikos


  • >250 berichten
  • 374 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 maart 2009 - 20:19

wat is in godsnaam "" fructokinase en of fructose-1-fosfaataldolase. "" ?? kun je toch niet zomaar naar binnen gooien.. ?  8-[


Nog even terug te komen op de natte suiker... iemand een idee hoe dit kan? (zie vraag 1)

Die twee stoffen zijn enzymen.

Veranderd door Nikos, 03 maart 2009 - 20:22


#6

jhullaert

    jhullaert


  • >1k berichten
  • 2337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 maart 2009 - 23:15

Sacharose lost inderdaad op in water door splitsing in de 2 monosachariden glucose en fructose.


Ik heb een vraagje voor jou, als je wel tegen sacharose kan maar niet tegen fructose, kan je dan tegen maltose? 8-)

Bijna alles wat eindigt op -ase is een enzym.

Ikzelf ben niet bekend in de chemie


Ik ben ook nog niet zo bekend in de chemie hoor. ;) :P 8-)

Veranderd door chemaniac, 03 maart 2009 - 23:17


#7

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3338 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 maart 2009 - 00:35

sorry dat ik wat technisch was.

was het standaard kraanwater bij kamertemperatuur?

Het lijkt me goed mogelijk dat bij het oplossen alvast een deel van de suiker splitst en in je maag/darmen nogmeer. En het kleine beetje dat alvast gesplitst was net de spreekwoordelijke emmer deed overlopen.

Een andere verklaring kan ik niet bedenken.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#8

woelen

    woelen


  • >1k berichten
  • 3145 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 maart 2009 - 08:44

Sacharose lost inderdaad op in water door splitsing in de 2 monosachariden glucose en fructose.

Hier heb ik echt sterke twijfels. Er zal zeker splitsing optreden in het lichaam en ook in bijv. zure of basische oplossingen, maar gewoon in water lijkt mij heel sterk. Als je suiker-oplossing weer indampt, dan krijg je weer zuivere suiker en als er splitsing zou zijn, dan zal je ingedampte vaste stof ook fructuse en glucose moeten bevatten.

Het zou wel kunnen dat bij heel lang in oplossing zijn er wel een beetje suiker wordt gesplitst. Dat is op zich wel een interessant experiment. Gewoon eens suiker oplossen en deze oplossing een paar weken laten staan. Daarnaast een verse oplossing maken en vervolgens beide oplossingen bewerken met een milde oxidator (bijv. Fehlings reagens). Dan zou je verschil moeten kunnen zien.

#9

hzeil

    hzeil


  • >1k berichten
  • 1379 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 maart 2009 - 11:21

De reaktie van saccharose met water tot een mengsel van glucose en fructose (invertsuiker) kun je mooi volgen met een saccharimeter. De rotatierichting van het polarisatievlak van gepolariseerd licht draait daarbij om. Een bekend proefje uit mijn schooltijd. Vandaar de naam van dit mengsel.
Waterstofionen katalyseren deze inversiereaktie. Je moet deze reaktie zoveel mogelijk zien te vermijden bij het maken van jam uit vers fruit. Want het betekent ook verlies aan zoetkracht.
Ik weet niet of deze reaktie ook nog door gaat tijdens het bewaren van jam. Ik verwacht het eigenlijk wel, zeker als je jam niet koel bewaart.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

#10

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3338 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 maart 2009 - 11:37

Bij jam maken moet je juist zuur toevoegen.

Eerst kook je inderdaad de vruchten met water en suiker tot een groot deel pulp is en dan gaat er pectine en citroenzuur bij. Citroenzuur gaat er bij omdat anders de pectine niet goed wil geleren.

Invertsuiker heeft een zoetkracht van 0,95 en sacharose is gesteld op 1,00. Dat verschil maakt dus niet veel uit.

De splitsingsreactie van sacharose gaat zeer langzaam door bij kamertemperatuur, het schiet pas op boven de 80 graden.


Vince, kan je het eens proberen om een schep suiker op te lossen, en het een uur later te drinken. Ik wil graag weten wat jou reactie dan is.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#11

Nikos

    Nikos


  • >250 berichten
  • 374 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 04 maart 2009 - 16:58

Sacharose valt helemaal niet uiteen.
Alleen door middel van een zuur.

#12

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3338 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 maart 2009 - 23:12

kraanwater heeft voor zover ik het weet geen pH van 7,00 maar eerder iets van 5-5,5.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#13

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 maart 2009 - 23:14

Daarom smaakt demiwater ook dood en kraanwater fris.

#14

drivervince

    drivervince


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 maart 2009 - 20:55

okay...

het was regenwater.. (suiker stond in een kast in een kempeerbusje... (ja, t dak lekt) [STKM]
temperatuur was dus laag. (1 a 10 graden)

suiker valt uiteen bij verwarmen. Temp weet ik niet.
80 graden zou best kunnen,.... maar dan kan ik ook geen suiker in de thee of koffie mogen, en dat gaat wel... (hens, test gedaan, maar wel binnen het uur gedronken) en geen problemen.
betekend ook dat suiker in water niet direct uiteen valt in glucose en fructose..!
(menselijk test system.... :P )

(en nee, ik wil geen fructose drinken. ben ik een week ziek van... dank u wel... :x )

(ja,.. ik maak het niet al te makkelijk)

bij carameliseren valt het zeker uit een. (dat mag ik niet en gaat ook niet goed. dit begint bij 140 a 160 graden zover ik gelezen heb..


die polarisatie dinges test.... Vertel s wat meer...!
vindt het wel interesant, want dat zou een mooie basis zijn voor het testen :)

Kraanwater getest met ph test strip van aquarium. tussen 7.5 en 8. regenwater nog niet getest. :oops:

#15

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3338 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 06 maart 2009 - 00:48

karamel kan je maken bij 105 graden of hoger (hangt af hoeveel mailiard reacties je wilt.

tsss, je bent een lastig geval. Het enigste dat ik kan voorstellen was dat er in het water of op de droge suiker sacharase zat en daarmee een enzymatische onleding plaats heeft gevonden.

iets anders kan ik niet bedenken. Maar waarom eet je suiker dat dan goed nat is geworden van regenwater?

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures