houdbaarheidsdatum voor levensmiddelen.

Moderator: Rhiannon

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 224

houdbaarheidsdatum voor levensmiddelen.

ja zoals de tekst al aangeeft, gaat het over de houdbaarheidsdatum voor levensmiddelen, dus producten die aan bederf onderhevig zijn. hoe bepaal je de grens van het nog toegestane, en wanneer bepaal je dan de uiterste datum van houdbaarheid?

ik snap heus wel dat , als er staat houdbaar tot en met 13 augustus, dat dan om 12 uur snachts zodra 14 augustus begint, er niet meteen de schimmel opkruipt.

dus hoe bepaal je de houdbaarheidsdatum,zit er een marge op van enkele dagen nog na de houdbaarheid?

kom kruip in de pen en reageer. :wink:

groeten pangeaman
''Niemand is slim genoeg om zijn eigen domheid te bevatten''.

Gebruikersavatar
Berichten: 3.507

Re: houdbaarheidsdatum voor levensmiddelen.

Hoelang, dat hangt van het produkt af. Bier kun je een tijdje na de uiterste HBH nog wel drinken (proefondervindelijk zelfs vastgesteld tot minimaal een half jaar bij Bavaria :wink: ). Chocola en pindakaas zijn over het algemeen ook geen probleem en het schijnt dat honing helemaal niet KAN bederven. Toch wordt honing verkocht met een HBH datum.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

Berichten: 119

Re: houdbaarheidsdatum voor levensmiddelen.

pangeaman schreef:ja zoals de tekst al aangeeft, gaat het over de houdbaarheidsdatum voor levensmiddelen, dus producten die aan bederf onderhevig zijn. hoe bepaal je de grens van het nog toegestane, en wanneer bepaal je dan de uiterste datum van houdbaarheid?

ik snap heus wel dat , als er staat houdbaar tot en met 13 augustus, dat dan om 12 uur snachts  zodra 14 augustus begint, er niet meteen de schimmel opkruipt.  

dus hoe bepaal je de houdbaarheidsdatum,zit er een marge op van enkele dagen nog na de houdbaarheid?  

kom kruip in de pen en reageer. :wink:  

groeten pangeaman
ik werk in een supermarkt dus ik weet ook wel dat dingen die over de datum zijn niet meteen beginnen te schimmelen enz..

maar het is ook een TH-datum dat wil zeggen tenminste houdbaar tot:

dat wil niet zeggen dat het na deze datum niet meer goed is, maar na deze datum kun je de producent er niet meer voor aansprakelijk stellen dat er iets mis mee is.

het is dus geen uiterste houdbaarheids datum maar tenminste houdbaar tot

in de winkels mag het na deze datum absoluut niet meer verkocht worden doen ze dit wel kunnen ze hiermee een boete van de inspectie dienst van waren krijgen.

maar dat wil nog niet zeggen dat het meteen niet meer eetbaar is.

overigens scheelt het wel per product. een product met een korte houdbaarheidsdatum(bv. melk) zou ik niet zo snel een paar dagen na de datum nog drinken, maar bijvoorbeeld potgroenten die een houdbaarheidsdatum hebben van ongeveer 2jaar kun je na een paar dagen over die datum nog best eten.

dus over het algemeen is deze datum dus gewoon formeel en kun je zelf kijken wat ermee doet!

Gebruikersavatar
Berichten: 17.659

Re: houdbaarheidsdatum voor levensmiddelen.

Het is ook afhankelijk van de temperatuut waarop je het bewaard. Bewaar je melk bijvoorbeeld constant bij een temperatuur van 4 °C dan kun je het bijna een week na de datum op de verpakking nog gewoon drinken. Als het niet meer goed is merk je dat aan het pak dat bol gaat staan en aan klontjes in de melk.

Nog veel leuker: houdbaarheidsdatum op zout. Zout kan eenvoudigweg niet bederven omdat eventuele bacteriën meteen zouden uitdrogen. Toch staat er een houdbaarheidsdatum op, simpelweg omdat het volgens de warenwet moet.

Houdbaarheidsdata worden ook gebruikt om de verkoop te bevorderen. Heineken deed dit een aantal jaar geleden. Ze verkorten de houdbaarheidsdatum op hun blikjes en flesjes zodat mensen het bier eerder zouden opdrinken en weer nieuwe aanschaften. Het heeft gewerkt. Maar pils (niet alle bieren, wel pils) kun je in principe wel twee jaar bewaren. Het belangrijkste is dat je het in het donker bewaard.

Zo zijn er nog legio voorbeelden te noemen. Ik houd het bij deze twee.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

Berichten: 119

Re: houdbaarheidsdatum voor levensmiddelen.

Ger schreef:Nog veel leuker: houdbaarheidsdatum op zout. Zout kan eenvoudigweg niet bederven omdat eventuele bacteriën meteen zouden uitdrogen. Toch staat er een houdbaarheidsdatum op, simpelweg omdat het volgens de warenwet moet.  

Houdbaarheidsdata worden ook gebruikt om de verkoop te bevorderen. Heineken deed dit een aantal jaar geleden. Ze verkorten de houdbaarheidsdatum op hun blikjes en flesjes zodat mensen het bier eerder zouden opdrinken en weer nieuwe aanschaften. Het heeft gewerkt. Maar pils (niet alle bieren, wel pils) kun je in principe wel twee jaar bewaren. Het belangrijkste is dat je het in het donker bewaard.  

Zo zijn er nog legio voorbeelden te noemen. Ik houd het bij deze twee.
inderdaad een houdbaarheidsdatum is inderdaad verplicht! maar soms inderdaad nutteloos :wink:
Het is ook afhankelijk van de temperatuut waarop je het bewaard. Bewaar je melk bijvoorbeeld constant bij een temperatuur van 4 °C dan kun je het bijna een week na de datum op de verpakking nog gewoon drinken. Als het niet meer goed is merk je dat aan het pak dat bol gaat staan en aan klontjes in de melk.
klopt! maar als het goed is staan deze voorschriften ook op het pak.

meestal staat het zo geforumuleerd van bewaren: op die en die temperatuur of bij sommige producten op een droge en donkere plek.

maar dan staat er vaak ook tenminste houdbaar tot: zie bovenkant mits gekoeld bewaard.

dat wil dus zeggen dat het tenminste houdbaar is tot die datum als je het gekoeld bewaard.

Reageer