Springen naar inhoud

moleculair koken


  • Dit onderwerp is gesloten Dit onderwerp is gesloten

#1

BiancaO

    BiancaO


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 maart 2009 - 21:51

Hallo,

ik had een vraagje ik moet een po doen dat te maken heeft met moleculair koken.
ik moet dmv iets te koken kunnen aantonen dat mijn beginstoffen anders zijn geworden bv: bij het koken van sperziebonen in water met nacl erin kun je later aantonen dat het water meer nacl bevat dan daarvoor. nou zoiets moet ik dus bedenken maar dan met iets anders dan sperziebonen en iets interessanters.

zou iemand me misschien kunnen helpen?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

hzeil

    hzeil


  • >1k berichten
  • 1379 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 maart 2009 - 22:07

Naast moleculaire geneeskunde bestaat er blijkbaar ook moleculair koken. Als je ons uitlegt wat dit is hebben wij wel ideeen om daar een invulling aan te geven. Ikzelf heb helaas alleen maar verstand van moleculaire scheikunde. Mag je daar ook een p.o. over maken?
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

#3

Whiskey

    Whiskey


  • >25 berichten
  • 31 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 maart 2009 - 00:05

Er zijn zoveel voorbeelden die de beginsstoffen veranderen mbt koken. Sterker nog in bijna alle gevallen wordt de chemische samenstelling van de producten die je kookt, bakt etc veranderd. Voorbeelden

- suiker caramelliseren (zeer complexe chemie, wordt nog steeds niet volledig begrepen)
- bakken van bv. biefstuk (maillard reactie, http://nl.wikipedia....illard_reactie)
- koken/bakken van eieren (irreversibele denaturatie)
etc.

Maar ga je hier ook practisch mee aan de gang en moet je hier ook metingen aan verrichten? In jouw voorbeeld is dat nl. vrij eenvoudig, maar de meeste chemische kookprocessen zijn behoorlijk complex.

#4

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3328 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 12 maart 2009 - 00:40

Beschrijf maar eens wat er (Chemisch) gebeurd als je aardappels kookt.

Dat is dan nog redelijk simpel.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#5

democrites

    democrites


  • 0 - 25 berichten
  • 22 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 maart 2009 - 15:52

Ik schat in dat je een proef moet bedenken waaruit blijkt dat er op moleculaire schaal iets verandert door te koken in water.
Het koken van een ei => denatureren van de eiwitten.
Op moleculaire schaal verandert de ruimtelijke vorm van de eiwitten.

#6

chemmaster83

    chemmaster83


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 maart 2009 - 16:10

Je kunt altijd kijken in t boek van Jan Groenewold.

http://nl.wikipedia..../Cook_&_Chemist


Groetjes en succes!

#7

Winterpeen

    Winterpeen


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 december 2009 - 20:52

Ik heb hetzelfde gedaan, maar dan niet als PO.
Hint: titreren met zilvernitraat.

#8

Labstuff

    Labstuff


  • >250 berichten
  • 496 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 december 2009 - 22:14

bericht verwijderd.
Ik zie nu pas dat het onderwerp al maaaaanden oud is :eusa_sick:

Veranderd door Labstuff, 09 december 2009 - 22:15


#9

Beryllium

    Beryllium


  • >5k berichten
  • 6314 berichten
  • Minicursusauteur

Geplaatst op 10 december 2009 - 06:15

Mja.
Slotje dus maar en verzoek aan Winterpeen om even op de data te letten voordat er wordt gereageerd...
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures