Historische hoge temperatuurmeting

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 132

Historische hoge temperatuurmeting

In oude publicaties, rond 1850, lees ik dat men bij hoge temperaturen al zeer precies de temperatuur wist te bepalen. Zo wordt er bijvoorbeeld een temperatuur van 562.3 oC voor het minimale smeltpunt van een binair mengsel van 2 oxides genoemd. Dat implicert dat de temperaturen op 4 cijfers nauwkeurig gemeten zijn!

Hoe groot is de betrouwbaarheid van deze metingen? Wat voor methode gebruikte men toen voor de temperatuurmeting? De originele publicaties gaan namelijk niet in op de meetmethoden en noemen alleen de resultaten.

Re: Historische hoge temperatuurmeting

Een timeline voor thermometers

http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_t...ment_technology

Hier zie je dat begin dat begin 1800 het thermokoppel is uitgevonden en dit is denk ik de enigste techniek die in die tijd de hoge temperaturen aan kon.

Beschrijving van de diverse thermokoppels en onderaan staat een tabel met tolerancies en tegenwoordig zijn deze niet in staat 4 cijfers nauwkeurig te meten dus de cijfers in de oude publicaties zullen het zeker niet halen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Thermocouple

Berichten: 132

Re: Historische hoge temperatuurmeting

Hoi Gerard,

Ik wist niet dat thermokoppels al zo lang bekend zijn. Bedankt voor de links, ik had deze nog niet gevonden.

Je bevestigd mijn vermoeden dat temperatuurgegevens uit deze tijd dus wel eens niet zo precies kunnen zijn als wordt gesuggereerd.

Bedankt voor je hulp! :)

Reageer