[scheikunde] massapercentage azijnzuur in azijn

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 7

[scheikunde] massapercentage azijnzuur in azijn

Voor een PO van scheikunde moet ik het massapercentage azijnzuur in azijn bepalen.

ik heb er 2 gram Mg poeder gedaan bij 25mL wat de volgende reactie vergelijking opleverd:

Mg(s) + 2 CH3COOH (aq) --> Mg(aq) + 2 CH3COO(aq) + H2(g)

tijdens dit expirimetn geldt: Vm=24,0 dm3/mol

en mag ik aannemen dat de dichtheid van azijn gelijk is aan die van water.

ik heb een opstelling gebouwd waarma we het ontwijkend gas konden opvangen en er bleek 53ml gas te zijn ontstaan.

Nu de berekening:

Er is 0,053 liter H2 ontstaaan

24 0,053

1 x x=2,2*10^-3 mol H2

via de reactievergelijking kom ik op 4,4*10^-3 mol CH3COOH

de molaire massa van CH3COOH is 60,05

60,05*2 is dus 120,1

Massa=4,4*10^-3 * 120,1

= 0,44g

dichtheid water (opgezocht in binas) is 0,998*10^3

dus is de massa van de 25mL azijn is 0,025*998=24.95g

dus massapercentage is 0.44/24.95= 0,017

dus 1,76 massa%

Dit lijkt mij echter zeer weinig en het lijkt mij waarschijnlijk dat ik ergens een fout heb gemaakt, maar ik kom er niet uit. Is er iemand die mij hiermee kan helpen?

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] massapercentage azijnzuur in azijn

Ok laten we even je meetrapportje wat opleuken, het is nu namelijk moeilijk om te zien wat je precies berekend hebt.

"Inweeg" 25 mL azijn

Die 2 g magnesiumpoeder zal wel een overmaat zijn, naar die hoeveelheid hoeven we verder niet te kijken, mits er nog ongereageerd poeder op de bodem lag na de reactie.

Reactievgl:

Mg(s) + 2 CH3COOH --> Mg2+(aq) + 2 CH3COO-(aq) + H2 (g)

Ik zou jouw vergelijking namelijk onherroepelijk fout hebben gekeurd omdat je geen rekening houdt met lading.

Er is 53 ml H2-gas ontstaan. Verder wordt aangenomen dat 1 mol gas 24,0 liter in beslag neemt. Er is dus 53 ml / 24,0 l/mol = 0,0022 mol H2-gas.

Uit 1 mol azijnzuur ontstaat 0,5 mol H2-gas. De 0,0022 mol H2-gas zijn dus van 0,0022/0,5 = 0,0044 mol azijnzuur afkomstig.

0,0044 mol azijnzuur weegt 0,0044 mol * 60,05 g/mol = 0,26 g azijnzuur. Waarom je de molaire massa ook nog eens met 2 vermenigvuldigt, ontgaat me even. De factor 2 van de reactievgl heb je al verrekend toen je het aantal mol H2-gas verrekende naar het aantal mol azijnzuur.

0,26 g azijnzuur was opgelost in 25 mL water. De dichtheid van water bij 25 °C is 0,998 g/ml. De 0,26 g azijnzuur was dus opgelost in 25 mL * 0,998 g/ml = 25 g.

Massa% azijnzuur in azijnzuuropl: 0,26 g / 25 g * 100% = 1,1 % (m/m)

Berichten: 7

Re: [scheikunde] massapercentage azijnzuur in azijn

Ok bedankt voor de snelle reactie, maar hoe kunnen wij d.m.v. een berekening aantonen dat we een overmaat magnesium hebben gebruikt?

Berichten: 11

Re: [scheikunde] massapercentage azijnzuur in azijn

Je weet hoeveel azijnzuur/magnesium je hebt, als je van beide de hoeveelheid mol berekend (hou verhoudingen ed. in gedachte) dan zul je zien dat de hoeveelheid mol magnesium in overmaat aanwezig is.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: [scheikunde] massapercentage azijnzuur in azijn

Omdat uit de berekening bleek dat er maar 0,0022 mol magnesium wegreageerde. Er ontstond 0,0022 mol H2-gas en de verhouding Mg:H2-gas is 1:1.

0,0022 mol magnesium is 0,0022 mol * 24,31 g/mol = 0,053 g. En dat is nog altijd minder dan 2 g. Daarom was magnesium sterk in overmaat. Maar dat kon je denk ik ook gewoon in het potje zien. Dat was nl het poeder op de bodem.

Berichten: 7

Re: [scheikunde] massapercentage azijnzuur in azijn

Ok bedankt!

Reageer