Kristallisatie van Kaliumdiwaterstoffosfaat

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 2

Kristallisatie van Kaliumdiwaterstoffosfaat

Hallo,

Wij moesten overlaatst in de klas KDP (kaliumdiwaterstoffosfaat) laten kristalliseren. De bedoeling was om één (geen klusters van kleine kristalletjes) zo groot mogelijk kristal te maken. Het lukt ons maar niet om maar 1 kristal te laten groeien. Op ons entkristal beginnen steeds klusters van allemaal kleine kristallen te groeien. Kan iemand mij helpen? Verwijzingen naar andere pagina's zijn ook goed!

Alvast bedankt!!

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Kristallisatie van Kaliumdiwaterstoffosfaat

Kristallen groeien heeft twee stappen (1) een groeikern maken (2) laten groeien. Voor (1) is een vrij sterke "oververzadiging" nodig als je in een schoon vat werkt, voor (2) niet. Als je dus bereid bent om langzaam te groeien, en heel schoon/stofvrij werkt, zouden er geen nieuwe groeikernen moeten ontstaan.

Paar hints: filtreer de geconcentreerde oplossing, dek het vat af, zorg ervoor dat de temperatuur in de ruimte niet op en neer gaat met het dag/nachtritme.

Berichten: 251

Re: Kristallisatie van Kaliumdiwaterstoffosfaat

Klopt,

we hebben ooit aan een kristalgroeicompetitie deelgenomen. Niemand van de lln slaagde erin een mooi entkristal te bekomen. Volgens de site "kristalgroeicometitie" wist de firma Acros te melden dat het euvel te wijten was aan een metaalverontreiniging.

Berichten: 1.379

Re: Kristallisatie van Kaliumdiwaterstoffosfaat

Als er veel kristalwater wordt ingebouwd, zoals bij de aluinen, kun je de kristallen groter laten worden. Nieuwe kristalkiemen worden dan niet zo gemakkelijk gevormd.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Berichten: 132

Re: Kristallisatie van Kaliumdiwaterstoffosfaat

Heeft dat ermee te maken dat er bij aluinen in een verzadigde oplossing meer watermoleculen de ionen omringen dan bij stoffen die minder kristalwater inbouwen?

En daarmee dat ze die niet allemaal hoeven af te staan aan de oplossing om op de reeds aanwezige kern te kristalliseren; en daarmee dat het mechanisch gemakkelijker is om op zo'n kristal aan te groeien?

Of heeft dat er niets mee te maken?

Berichten: 1.379

Re: Kristallisatie van Kaliumdiwaterstoffosfaat

Ik ga er van uit dat bij de vorming van aluinkristallen ( met kristalwater) het sterk gehydrateerde Al-ion bij de kristalgroei zijn hydratatiewater meeneemt in het kristal.

Maar als NaCl gaat uitkristalliseren moeten de ionen bij de aangroei van het kristal eerst al het hydratatiewater loslaten. Dat vereist nogal wat activeringsenergie.

Die activeringsenergie kan ook gebruikt worden voor de kiemvorming van nieuwe kristallen. Door die grote aktiveringsenergie kunnen aangroei en kiemvorming bij NaCl niet goed van elkaar gescheiden worden en kunnen ze eventueel gelijktijdig plaatsvinden.

Als de oververzadiging heel gering is kan de aangroei eventueel toch van de kiemvorming gescheiden worden. Maar dan wordt de kristalgroei wel een heel langdurig proces.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Reageer