Springen naar inhoud

malonzuurester


  • Log in om te kunnen reageren

#1

jack de keyzer

    jack de keyzer


  • >250 berichten
  • 251 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 maart 2009 - 12:40

Collegae,

Ik zit ondertussen in de cursus "basisbegrippen organische chempie" aan het hoofdstukje over esters. Daar hoort ook een practicum bij. Tijdens het verzamelen van de nodige chemicaliŽn vond ik een pot malonzuur.

Ik heb tot nu toe in geen enkel practicum de bereiding van een malonzuurester weten uitvoeren.

Weet iemand :
- waarom ?
- of er een practicumvoorschrift uberhaupt te vinden is ?

Alvast bedankt voor jullie opmerkingen.

J. D. K.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Aeternitas

    Aeternitas


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 maart 2009 - 18:38

hai,

probeer www.orgsyn.org is. Erg behulpzame site, met een enorme database aan syntheses.

maar om een malonzuur te veresteren... het zuur raakt volgens mij -OH kwijt, en het alcohol een H. Waarna, de alcohol rest. Bv. O-CH3 aan de zuurrest gaat zitten.

je zou natuurlijk wat 1,3propaandizuur, en een overmaat methanol kunnen toevoegen, en gewoon kijken wat er gebeurd?
Naja, denk er maar over na!

#3

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 19 maart 2009 - 18:48

"malonester" (diethylester van malonzuur) wordt voor van allerlei syntheses gebruikt waarbij wordt gebruikt dat de CH2 groep zuur is, maar ik heb nooit gehoord of het zelf een verbinding is die lastig te maken is.

Veranderd door rwwh, 19 maart 2009 - 18:48


#4

Whiskey

    Whiskey


  • >25 berichten
  • 31 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 maart 2009 - 19:40

je zou natuurlijk wat 1,3propaandizuur, en een overmaat methanol kunnen toevoegen, en gewoon kijken wat er gebeurd?

Om deze reactie te laten plaats vinden heb je wel nog een zuur als katalysator nodig. Een veelgebruikte methode om esters te maken uit carbonzuren is door het carbonzuur op te lossen in een alcohol (bv. MeOH of EtOH), en vervolgens thionylchloride (SOCl2) toe te voegen. In situ genereer je nu HCl, wat de reactie katalyseert. De ester die je krijgt is hangt af van het alcohol dat je gebruikt, zo levert MeOH de methylester en EtOH de ethylester.

Veranderd door Whiskey, 22 maart 2009 - 19:41


#5

Gruson

    Gruson


  • >25 berichten
  • 86 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 maart 2009 - 20:14

Is dat niet een bewerkelijke manier om 'alleen' HCl te maken? Krijg je geen zuurchloride gevormd (en alkylchlorides van je alcohol, hoewel dit vast minder snel gaat)?

#6

Whiskey

    Whiskey


  • >25 berichten
  • 31 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 maart 2009 - 22:28

Het meest waarschijnlijke is dat thionylchloride eerst reageert met alcohol, omdat dit ook tevens je oplosmiddel is en dus in grote overmaat aanwezig. Hierbij ontstaat inderdaad een alkylchloride, maar dit zijn veelal vluchtige verbindingen (ligt aan het gebruikte alcohol) die je gemakkelijk kwijt raakt tijdens de zuivering. De kans dat een zuurchloride wordt gevormd en ook overblijft is nihil, omdat een gevormd zuurchloride direct zal reageren met het alcohol tot je gewenste ester.

#7

Gruson

    Gruson


  • >25 berichten
  • 86 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 22 maart 2009 - 22:38

Ok, maar ik vroeg me af je je ester krijgt via het in situ ontstane zuurchloride (reageert direct weg) of dat het gaat om het HCl wat je carbonyl alleen protoneert, en verder tot een gewone verestering leidt.

#8

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 23 maart 2009 - 01:05

Als het al vormt, dan is dat de langzaamste stap in het proces. Zodra dat is gevormd, plakt meteen je alcohol eraan.

#9

jorgensw

    jorgensw


  • >100 berichten
  • 147 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 maart 2009 - 08:11

Thionylchloride zit zeker niet in je mengsel om alleen HCl te generenen. Ik denk niet dat je carbonzuur aan zal vallen op alkylchlorides, zeker niet in zuur milieu.

#10

RubenM

    RubenM


  • >250 berichten
  • 336 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 24 maart 2009 - 14:57

Ik vind deze toepassing van thionyl chloride ook redelijk apart...
Ik zou dan eerder het malonzuur een dagje in pure SOCl2 gooien (klein beetje verwarmen), destilleren en vervolgens refluxen in het gewenste alcohol.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures