Springen naar inhoud

waarom reageert mentos welin cola en niet in spuit


  • Log in om te kunnen reageren

#1

zuurtegraadkoolzuur

    zuurtegraadkoolzuur


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 maart 2009 - 16:28

Waarom reageert een mentos wel in cola en niet in spuitwater?
hoewel er in beide koolzuurgas zit (bubbels)

Ik weet: de co2 bubbels zitten gevangen in de drank, en als je er een mentos in gooit die bestaat uit arabische gom en dus de spanning van het wateroppervlak verbreekt, dat alle co2 in keer kan ontsnappen, dit alles gaat zo snel dat de cola in keer er mee uitspuit;

Kan het dat het feit dat alles niet gebeurt in spuitwater iets te maken hebben met de zuurtegraad/zuurgraad ?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

zuurtegraadkoolzuur

    zuurtegraadkoolzuur


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 maart 2009 - 17:03

Het is dringend.....

# Moderatoropmerking
Beryllium: nee, het oplossen van een economische crisis, dat is dringend. Als dat al meer dan 3 weken mag duren, dan hoef je niet met 35 minuten al ongeduldig te worden.

Veranderd door Beryllium, 20 maart 2009 - 15:17


#3

Nikos

    Nikos


  • >250 berichten
  • 374 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 19 maart 2009 - 17:14

volgens mij is het niet allen het wateroppervlakte verbreken.
het heeft een katalytische werking.

#4

Vreggie

    Vreggie


  • >250 berichten
  • 540 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 maart 2009 - 17:23

Allereerst Roepen het is dringend helpt niet echt. Mensen gaan daarvan zeker niet sneller helpen.

Dan de vraag,

Ik denk (heb het niet opgezocht) dat de zuurtegraad inderdaad invloed heeft. Het zal wel te maken hebben me de destuctie van de mentos.

#5

epiphonix

    epiphonix


  • >250 berichten
  • 915 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 maart 2009 - 17:24

Weet men trouwens eigenlijk al wat er nu juist gebeurt tussen mentos en cola?

Veranderd door epiphonix, 19 maart 2009 - 17:24


#6

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3338 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 19 maart 2009 - 19:03

Mythbusters hebben het uitgezocht.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#7

epiphonix

    epiphonix


  • >250 berichten
  • 915 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 19 maart 2009 - 19:06

Tja, het staat al heel de tijd op wiki, even googlen zou k zo zeggen:

In a 2006 episode of MythBusters, a popular television program on the Discovery Channel, they concluded that the caffeine, potassium benzoate, aspartame, and CO2 gas contained in the Diet Coke and the gelatin and gum arabic ingredients of the Mentos all contribute to the jet effect. In addition, the MythBusters theorized that the physical structure of the Mentos is the most significant cause of the eruption due to nucleation. When flavored Mentos with a smooth waxy coating were tested in carbonated water, no reaction occurred, whereas standard Mentos added to carbonated water formed a small eruption, by their claim, affirming the nucleation-site theory. According to the MythBusters, the surface of the mint Mentos is littered with many small holes, allowing CO2 bubbles to form very rapidly and in great quantity, in turn causing the jet of foam. This was further supported when rock salt was used as an effective substitute for Mentos.



Diet Coke and Mentos eruption





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures