Springen naar inhoud

[scheikunde] zetmeel aantonen via jood


  • Log in om te kunnen reageren

#1

daywalker

    daywalker


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 maart 2009 - 21:36

beste,

tijdens ons labo biochemie moesten wij aantonen dat maizena zetmeel bevat door jood toe te voegen. hierna moesten we de proefbuis opwarmen en laten afkoelen hierbij ging de blauwe kleur weg.
kan iemand mij vertellen wat er dan gebeurt is?
zelf denk ik dat door de warmte de ketens gebroken worden en er hierdoor geen zetmeel-jodium complex meer gevormd worden.
Zou dit juist zijn of is er een andere betere verklaring?

alvast bedankt
groeten

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

jasper2

    jasper2


  • >100 berichten
  • 111 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2009 - 08:41

Ik heb hetvolgende voor je gedaan.

Glucose gemeten met een teststrip in gedestileerd water met maizena (niet meetbaar zo weinig)
Jood toegevoegd en dit geheel verwarmd tot de paarse kleur weg is.
Glucose gemeten. Nu wel aantoonbaar aanwezig.

Mijn conclusie is dat de zetmeel dus inderdaad uiteenvalt in kleine eenheden

Jasper

#3

jasper2

    jasper2


  • >100 berichten
  • 111 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2009 - 09:03

ik heb dezelfde proef herhaald maar dan de buis niet verhit maar erin gespuugd en de resultaten zijn verglijkbaar. (duurt alleen wat langer)
Bij speeksel weet ik dat de zetmeel keten in kleinere stukjes "geknipt" wordt. Dus dat zal bij verhitting dan ook optreden.

Jasper

#4

daywalker

    daywalker


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2009 - 21:18

Ok dan weet ik genoeg

bedankt voor je reactie jasper

groeten





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures