[scheikunde] zetmeel aantonen via jood

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 3

[scheikunde] zetmeel aantonen via jood

beste,

tijdens ons labo biochemie moesten wij aantonen dat maizena zetmeel bevat door jood toe te voegen. hierna moesten we de proefbuis opwarmen en laten afkoelen hierbij ging de blauwe kleur weg.

kan iemand mij vertellen wat er dan gebeurt is?

zelf denk ik dat door de warmte de ketens gebroken worden en er hierdoor geen zetmeel-jodium complex meer gevormd worden.

Zou dit juist zijn of is er een andere betere verklaring?

alvast bedankt

groeten

Berichten: 111

Re: [scheikunde] zetmeel aantonen via jood

Ik heb hetvolgende voor je gedaan.

Glucose gemeten met een teststrip in gedestileerd water met maizena (niet meetbaar zo weinig)

Jood toegevoegd en dit geheel verwarmd tot de paarse kleur weg is.

Glucose gemeten. Nu wel aantoonbaar aanwezig.

Mijn conclusie is dat de zetmeel dus inderdaad uiteenvalt in kleine eenheden

Jasper

Berichten: 111

Re: [scheikunde] zetmeel aantonen via jood

ik heb dezelfde proef herhaald maar dan de buis niet verhit maar erin gespuugd en de resultaten zijn verglijkbaar. (duurt alleen wat langer)

Bij speeksel weet ik dat de zetmeel keten in kleinere stukjes "geknipt" wordt. Dus dat zal bij verhitting dan ook optreden.

Jasper

Berichten: 3

Re: [scheikunde] zetmeel aantonen via jood

Ok dan weet ik genoeg

bedankt voor je reactie jasper

groeten

Reageer