Springen naar inhoud

Hydrolyse en methanolyse


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Zenith_CF

    Zenith_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2009 - 09:24

Hoi,
Ik zou graag ondersteuning krijgen m.b.t. een vraag die ik eerder in mijn opleiding terug heb gekregen omdat ik "m fout beantwoord had:

Deze vraag heft betrekking op sophorose, bestaande uit de monosachariden alfa-D-glucose en beta-D-glucose.
Gegeven is dat het verbindende O-atoom tussen de beide monosachariden het isotoop O-18 is.

Vraag:
1.Bij onderzoek blijkt het O-18 atoom altijd aan C-atoom 2 gebonden te zijn. Beschrijf op grond hiervan het mechanisme van de hydrolyse onder invloed van zuur. Geef ook de molecuulformules.

In plaats van met water en zuur kan het disaccharide ook gesplitst worden met aangezuurde methanol. Dit wordt methanolyse genoemd.

2. Geef de structuurformules van de stiffen die ontstaan bij de methanolyse van sophorose.
Bedankt voor de hulp!

m.vr.gr.,
John

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

RubenM

    RubenM


  • >250 berichten
  • 336 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2009 - 14:02

Twee hints:

1) Zo'n binding tussen twee glucoseringen is eigenlijk niets anders dan een vermomde esterbinding. Het mechanisme van esterhydrolyse kan dan van nut zijn (welke O behoud je, die van het zuur of die van het alcohol?)
Zo'n zure hydrolyse start met een protonering: waar?

2) Normaal valt water aan en raakt een H-tje kwijt, nu valt methanol aan en raakt een H-tje kwijt...

#3

Zenith_CF

    Zenith_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2009 - 14:10

Ik ga dat even opzoeken in de boeken, bedankt voor de hint!

#4

Zenith_CF

    Zenith_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 13 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 maart 2009 - 09:11

Dus methanol valt aan en raakt een H-tje kwijt aan het monosacharide met het gemarkeerde O-18 atoom.
Het resterende CH3O[SUP]- ion valt dan aan op het andere monosacharide.
Klopt dit?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures