Springen naar inhoud

[scheikunde] Aardappelen eiwit


  • Log in om te kunnen reageren

#1

bitterkoekje

    bitterkoekje


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2009 - 11:29

Ik heb een manier nodig om de bruinkleuring van de eiwitten uit aardappelen tegen te gaan. Hiervoor moet ik weten:
- Welke enzymen/factoren zorgen voor de bruinkleuring van het eiwit?
- Hoe kan ik deze factor/dit enzym uitschakelen?

ik zou het erg op prijs stellen als jullie hierop kunnen antwoorden, als je daar eventueel meer informatie voor nodig hebt, antwoord dan maar even.

bvd,
Tjesse

edit: ik zou het graag uitgeschakeld hebben en niet ge de-activeert.

Veranderd door bitterkoekje, 26 maart 2009 - 11:57


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Olaf_CF

    Olaf_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2009 - 12:10

PPO of Polyphenol Oxidase veroorzaakt de bruining van eiwit (en fruit in het algemeen).
Polimarisatie (het proces waarbij PPO oxidatie veroorzaakt) kan tegengehouden worden door het toevoegen van CO2. Ik weet niet welke middelen je tot je beschikking hebt, maar als je krap in het budget zit en geen CO2 flessen bij de hand hebt kun je proberen om andere middelen met CO2 gebruiken. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van frisdrank (prikwater is makkelijkst). Ik heb dit zelf gebruikt tijdens een basisschool experiment.
Het resultaat hierbij is natuurlijk minder, maar het zou het polimarisatie proces wel moeten stoppen.
¿Qué?

#3

Peter de Vries_CF

    Peter de Vries_CF


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2009 - 12:23

Zoals Olaf al heeft gezegd, Frisdrank werkt inderdaad.

Maar Let Op:
Het werkt niet bij alle merken, je moet letten op het CO2 gehalte van de Frisdrank.
Ik verwacht dat prikwater het beste werkt, en als frisdrank is Fanta denk ik het meest geschikt. (vanwege zuren in de Sinaasappel)

Waarvoor wil je het trouwens weten?

#4

WilmaW

    WilmaW


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 maart 2009 - 12:36

Hoi Tjesse/Bitterkoekje

CO2 is inderdaad de uitgelegen stof voor de dit proces, het zou moeten reageren met de fenolische groepen, waardoor het Oxiderende polyphenol niet meer zal werken.
Ik vraag me wel af frisdrank zal werken. Olaf zegt dat hij het heeft geprobeerd maar het lijkt me sterk. Als ik jou was zou ik pure CO2, uit gasflessen, gebruiken.
Ik ben niet op de hoogte van andere methodes om de Tyrasinase tegen te houden.


veel succes met je proef ;)
kusjes, Wilma.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures