Springen naar inhoud

Oplossingen van verschillende pH's


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Buchters

    Buchters


  • 0 - 25 berichten
  • 18 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 maart 2009 - 19:14

Hallo,

Ik wil een proefje doen waarbij ik oplossingen met verschillende zuurgraden nodig heb.
Moet ik dan werken met buffers of gewoon twee stoffen bij elkaar doen?
En hoe doe ik dit dan?
Alvast bedankt.

Mvg,
Buchters

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

*_gast_Gerard_*

  • Gast

Geplaatst op 29 maart 2009 - 19:25

Bedoel je zoiets?
http://wheat.pw.usda...o/phosphat.html

#3

Buchters

    Buchters


  • 0 - 25 berichten
  • 18 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 maart 2009 - 20:37

Zoiets ja... Maar zoiets had ik al gevonden... Het probleem is echter dat ik de oplossingen moet/wil verwarmen, en deze buffers zijn van toepassing op oplossingen bij kamertemperatuur.

Veranderd door Buchters, 29 maart 2009 - 20:38


#4

DeeVee

    DeeVee


  • >250 berichten
  • 252 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 29 maart 2009 - 21:37

Buffers, net zoals alle stoffen, hebben en temperatuurscoŽfficiŽnt voor pH. Maw. de pH van om het even welke stof wijzigt met de temperatuur. Algemene regel is dat zuren een kleinere coŽfficiŽnt hebben dan basen.

Als je dus op zoek bent naar stoffen waarvan de pH niet varieert, moet ik je teleur stellen maar met zuren kom je aardig in de buurt. Overigens voor gekende buffers is de temperatuursafhankelijkheid gekend. Op elk flesje buffer vind je zo'n tabel.

#5

Buchters

    Buchters


  • 0 - 25 berichten
  • 18 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 maart 2009 - 21:58

Ok, ik wil voedsel koken in de oplossingen met verschillende zuurgraad. Wat moet ik dan doen?

#6

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 29 maart 2009 - 22:12

Je zou tijdens het koken gewoon eens wat citroenzuur of azijn kunnen toevoegen. Vooral bij het koken van rode kool geeft dat leuke effecten. Je zou ook wat van het sap kunnen bewaren en daar wat soda of kleine beetjes ammonia bij te doen.

Als je wil weten wat er dan gebeurt: zoek op pH indicator.

#7

Buchters

    Buchters


  • 0 - 25 berichten
  • 18 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 maart 2009 - 22:40

Ok, wat is dan jullie advies als ik het volgende nauwkeurig wil doen:
Voedsel koken in oplossingen met verschillende (bekende) pH's en kijken wat het effect hiervan is op ...
?

Veranderd door Buchters, 29 maart 2009 - 22:41


#8

DeeVee

    DeeVee


  • >250 berichten
  • 252 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 30 maart 2009 - 09:12

Voedsel koken in oplossingen met verschillende (bekende) pH's en kijken wat het effect hiervan is op ...



Je blijft nogal vaag over de uiteindelijke doel van je proef. Op die manier kunnen we moeilijk helpen. Vooral die ... zijn net belangrijk!

Je kan natuurlijk de pH meten terwijl je kookt. Lijkt me het meest evident. Je hebt dan wel een elektrode nodig die bestand is tegen temperaturen boven 100įC (water met opgeloste zouten kookt boven de 100į) en met ingebouwde temperatuursensor voor de compensatie. Dit is niet echt een probleem. Er zijn verschillende leveranciers die kwaliteitsvolle elektrodes leveren die aan deze voorwaarden voldoen.

Het lijkt me voor jou zelfs zeer interessant om de pH continu te volgen tijdens het hele kooktraject. Vermoedelijk wijzigt de pH gedurende het hele traject.

Nog iets: de effecten die je al dan niet zal waarnemen hangen niet noodzakelijk af van de pH maar misschien meer van het zuur of de base die je gebruikt. Kan me voorstellen dat azijnzuur andere effecten geeft dan citroenzuur. Dit hangt ook af van de effecten die je wil bestuderen natuurlijk. Daarom nogmaals, wat wil je precies bereiken?





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures