Houdbaarheid van MilliQ water

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 2

Houdbaarheid van MilliQ water

In ons biochemisch labo gebruiken we MilliQ water voor verschillende toepassingen, maar de juiste houdbaarheid hiervan kunnen we nergens terugvinden.

Algemeen nemen we een houdbaarheid aan van 1 dag voor spuitflessen, en 1 week voor water dat in flessen zit. Dit in het kader van microbiologische groei in deze recipiënten.

Ook gebruiken we gekochte flessen HPLC-water met een vervaldatum tot 2011. Maar na opening van de fles zal dit toch ook gereduceerd worden?

Kan iemand hier extra info over verschaffen met eventuele link naar regelgevingen? (In EP en USP kan ik niets hierover terugvinden)

Alvast bedankt!

Berichten: 252

Re: Houdbaarheid van MilliQ water

Ben geen specialist ter zake maar zal even informeren bij m'n collega's. Alles hangt af van de beginkwaliteit en de gewenste eindkwaliteit (geleidbaarheid in µS/cm of MOhm). Hoe zuiverder, hoe minder lang houdbaar.

Berichten: 252

Re: Houdbaarheid van MilliQ water

Hier ben ik weer! Onze specialisten zeggen dat miliQ water NIET houdbaar is. Onmiddellijk verbruiken is de boodschap. Van zodra je het enkele minuten bewaard in een fles of zo loopt je geleidbarhe op van 0.06µS/cm tot ongeveer 1µS/cm. Dit komt voornamelijk door de opname van CO2 en andere gassen in de omgevingslucht.

Gebruikersavatar
Berichten: 6.314

Re: Houdbaarheid van MilliQ water

Dat 'onmiddellijk verbruiken' geldt dus alleen als CO2 een probleem is. Als het gaat om het gehalte aan metalen etc. zal het niet zo'n vaart lopen.
You can't possibly be a scientist if you mind people thinking that you're a fool. (Douglas Adams)

Berichten: 2

Re: Houdbaarheid van MilliQ water

Voor het testen van TOC gebruiken we inderdaad steeds 'vers' MilliQ water.

Hiervoor is de opgeloste CO2 inderdaad belangrijk.

Maar wat voor systemen als een HPLC, IC (Dionex) of Biacore?

Ik veronderstel dat hier het inderdaad niet zo'n vaart loopt, zeker niet als er al solventen bij worden gemengd. Maar als het er puur wordt aangehangen kan er na bepaalde tijd toch (beperkte) groei optreden in de flessen? We hanteren nu een vervaldatum van 1 week, maar dit kunnen we niet echt onderbouwen met gegevens uit EP, USP of gegevens van de fabricant.

Berichten: 6

Re: Houdbaarheid van MilliQ water

MilliQ water is helaas niet lang na opening houdbaar en zelf ongeopend zien we na een wat langere tijd al vermindering in kwaliteit!

Ik stel voor om de test eens te doen met vers en een fles die al een jaartje staat...

Je zal dan wel snel vers milliQ water willen gebruiken!

De prijs van milliQ is ook niet zo spectaculair om daarop te gaan besparen...

Of was het recent nog crisis? [-X

Reageer