Springen naar inhoud

Azijnzuur vs zoutzuur


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Lommere

    Lommere


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 april 2009 - 17:14

Jow, mijn allereerste vraag op dit forum.

we hebben tijdens ons practicum een proef gedaan ivm alfa-amylase in gerst. Hierbij moesten we een Na-acetaat buffer gebruiken voor de extractie van het amylase. We deden dit met 50mL ven een oplossing 10mM Na-Ac en 10 mM CaCl2.

Deze oplossing moesten we op een pH van 4,8 brengen adhv verdund azijnzuur. Nu is mijn vraag waarom we azijnzuur moesten gebruiken en geen zoutzuur ?

MVG

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 april 2009 - 17:16

Weet je wat een pH-buffersysteem is? Beter gezegd: uit welke stoffen bestaat dat?

Veranderd door Fuzzwood, 02 april 2009 - 17:17


#3

Lommere

    Lommere


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 april 2009 - 17:27

Bufferoplossingen bestaan steeds uit een zuur/basekoppel; ofwel een zuur en het zout van zijn geconjugeerde base, ofwel een base en het zout van zijn geconjugeerd zuur.

#4

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 april 2009 - 18:25

En waarom zou je dan azijnzuur toevoegen als je natriumacetaat al hebt? ;)

#5

Lommere

    Lommere


  • 0 - 25 berichten
  • 6 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 april 2009 - 18:43

Omdat door zoutzuur toe te voegen we geen natriumacetaat meer hebben, en omdat natriumacetaat het natriumzout van azijnzuur is?

#6

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 april 2009 - 19:19

Juist, azijnzuur en zoutzuur bijeen levert geen buffersysteem op, alleen azijnzuur en natriumacetaat kunnen in jouw gemaakte oplossing een buffer vormen. Een andere hint is trouwens dat de pH 4.8 moet zijn. Heb je al eens gekeken welke pKz azijnzuur heeft? Als je ooit met zwakke zuren gerekend hebt, moet die heel bekend voorkomen ;)

#7

Napoleon1981

    Napoleon1981


  • >1k berichten
  • 2399 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 april 2009 - 07:22

Ik ben het niet met je eens fuzzwood. Zoutzuur levert ook een bufferkoppel op, je gaat namelijk gewoon het acetaat titreren naar azijnzuur. Probleem is dat je je acetaat weg gaat titreren en niet precies meer weet wat je buffer concentratie is.

Beide kunnen gewoon hoor wanneer je geen complexe kinetische experimenten hoeft te doen waarbij buffer catalyse een rol gaat spelen.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures