Springen naar inhoud

[scheikunde] waarom smelt ijs door zout


  • Log in om te kunnen reageren

#1

tvc

    tvc


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 april 2009 - 16:12

hallo

ik zit een beetje vast met een vraag voor school omdat ik er te veel info over vind en niet echt gericht op de vraag.
ik probeer het dus hier even.

" waarom smelt ij als je er zou over strooit? en welk zout word hiervoor gebruikt"

mss heeft iemand hier al een werk moeten over maken of kan mij op een of andere manier helpen. laat dan gerust weten.

mvg TVC

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Nikos

    Nikos


  • >250 berichten
  • 374 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 26 april 2009 - 17:17

op de vraag welke zout gebruikt word kan ik je wel een antwoord geven.
Dit is meestal het bekendste zout NaCl.

waarom hij ijs "smelt" durf ik je niet correct te beantwoorden.

#3

MarinaV

    MarinaV


  • >100 berichten
  • 129 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 april 2009 - 18:56

zoek eens naar vriespuntverlaging of vriespuntsdaling

#4

sradracer

    sradracer


  • >100 berichten
  • 157 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 april 2009 - 08:09

zoek eens op strooizout op wikipedia. Als het goed is staat daar ook een link naar 2 verschillende strooizouten. Bij n van die twee zouten staat beschreven hoe het werkt.

#5

jhullaert

    jhullaert


  • >1k berichten
  • 2337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 april 2009 - 16:55

op de vraag welke zout gebruikt word kan ik je wel een antwoord geven.
Dit is meestal het bekendste zout NaCl.

waarom hij ijs "smelt" durf ik je niet correct te beantwoorden.

Dit klopt niet.

Als strooizout wordt meestal CaCl2 omdat dit het vriespunt waarshcijnlijk nog meer verlaagd dan keukenzout. Misschien speelt hier ook wel de factor geld mee, dat weet ik niet.

Zoals Marina zegt, het is door vriespuntsverlaging. Een waterige oplossing waarin een zout is opgelost gaat minder snel bevriezen dan "zuiver" water. Met minder snel bedoel ik een lagere temperatuur.
Als het -30 C is gaat het water op de weg die toch met strooizout is behandelt toch bevriezen, want het verlaagde vriespunt wordt dan toch bereikt.

#6

Marjanne

    Marjanne


  • >1k berichten
  • 4771 berichten
  • VIP

Geplaatst op 27 april 2009 - 17:31

Als strooizout wordt meestal CaCl2 omdat dit het vriespunt waarshcijnlijk nog meer verlaagd dan keukenzout. Misschien speelt hier ook wel de factor geld mee, dat weet ik niet.

Ik dacht dat CaCl2 alleen waar echt nodig gebruikt wordt. Meestal is het gewoon NaCl.
CaCl2 is veel duurder dan keukenzout. Het heeft wel als voordeel dat het minder makkelijk oplost in water en dus langer op de weg ´blijft liggen´.

#7

Derrek

    Derrek


  • >100 berichten
  • 217 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 april 2009 - 18:50

'Vriestpuntsverlaging' is een correct antwoord, hoewel het niet echt iets op moleculair vlak zegt waarom water makkelijker bevriest in zuivere vorm.

Je moet weten dat er tussen watermoleculen een typische interactievorm bestaat (de zogenaamde waterstofbruggen). Deze stabiliserende interacties zijn aanwezig in vloeibare vorm, en worden als het ware bevroren in vaste vorm. Ze verdwijnen in de gasvorm, en dit is de reden van het relatieve hoge kookpunt van water.

Wanneer je nu een zout zoals NaCl oplost, gaan de ionen dit netwerk verstoren, de moleculen moeten zich nu gaan wringen om n de Na+ en Cl- in oplossing te houden, n tegelijkertijd het netwerk van waterstofbruggen in stand te houden. Deze conformatie wordt dus ook moeilijker 'bevroren' bij afkoelen (of makkelijker 'losgelaten' bij opwarmen, zoals je wil).

Veranderd door Derrek, 27 april 2009 - 19:21


#8

jhullaert

    jhullaert


  • >1k berichten
  • 2337 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 april 2009 - 19:46

CaCl2 is veel duurder dan keukenzout.


In Belgi gebruiken we CaCl2 Marjanne. ;)

Nee ik weet het niet zeker, het is mij enkel heel veel verteld.

#9

pghm

    pghm


  • >100 berichten
  • 107 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 april 2009 - 20:02

Als strooizout wordt meestal CaCl2 omdat dit het vriespunt waarshcijnlijk nog meer verlaagd dan keukenzout. Misschien speelt hier ook wel de factor geld mee, dat weet ik niet.

Ik dacht dat CaCl2 alleen waar echt nodig gebruikt wordt. Meestal is het gewoon NaCl.
CaCl2 is veel duurder dan keukenzout. Het heeft wel als voordeel dat het minder makkelijk oplost in water en dus langer op de weg ´blijft liggen´.

Er wordt zelden gewerkt met zuiver CaCl2, een reden is de prijs, een andere reden is dat het graag water aantrekt tijdens het stockeren. Een bijkomend voordeel van CaCl2 is dat er bij het oplossen warmte ontstaat die het ontdooiingsproces sneller laat werken.
Als het erg koud wordt begint men het calciumchloride te mengen met steenzout, typische verhoudingen zijn 20 tot 30%, maar veel verder dan -20 gaat dit niet dacht ik.

Als het cht koud wordt zoals vb in Lappland gaat men op kleinere banen dikwijls steengruis strooien, de zijn toch van gravel.

P.

#10

RubenM

    RubenM


  • >250 berichten
  • 336 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 april 2009 - 09:09

Hier vind je een best wel mooie animatie...





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures