Springen naar inhoud

reactievergelijkingen bierproces


  • Log in om te kunnen reageren

#1

rolandinho

    rolandinho


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 april 2009 - 14:09

Hey,

Wij moeten voor scheikunde een praktische opdracht maken en hebben als onderwerp "zelf bier brouwen" gekozen. We zijn nu druk bezig met ons verslag, maar lopen helaas tegen een paar blokkades op en hopen dat jullie ons verder kunnen helpen.

We vragen ons af welke vergelijkingen er allemaal optreden tijdens het bierproces, dan heb ik het over de volgende reactievergelijkingen:

- Bij het mouten, zo heet de stap waarbij men gerst laat weken, ontstaan er enzymen die zetmeel omzetten in suiker. Kan iemand ons vertellen hoe de reactievergelijking van deze omzetting eruitziet?
- Bij de hopkook wordt, zoals de naam impliceert, de hop gekookt. Men neemt hier gekookte mout (hier is het zetmeel dus al (grotendeels) omgezet in suiker) en voegt er hopbloemen bij. Wij vragen ons af welke reacties hier plaatsvinden en hoe die eruitzien.
- Bij het vergisten worden de suikers omgezet in alcohol en koolzuur. Wij gebruiken hier de volgende reactievergelijking:
C6H12O6 => 2C2H5OH + 2CO2
Deze geldt voor de anaerobe reactie.
Wij vragen ons af of deze volledig is en daarnaast hopen wij ook dat jullie ons kunnen vertellen hoe de aerobe reactievergelijking eruitziet.

Als iemand ons nog andere belangrijke/interessante dingen over het bierproces weet te vertellen is dat natuurlijk altijd welkom.

Alvast bedankt

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Hag

    Hag


  • >25 berichten
  • 37 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 april 2009 - 14:36

Ik ben geen specialist maar ik ga je al proberen op weg te hebben met wat ik ervan weet.

Bij je eerste puntje is het belangrijk dat je toch wel de juiste namen hebt. Zetmeel is een complex suiker dat bestaat uit een aaneenschakeling van enkelvoudige suikers. Die enkelvoudige suikers zijn bijvoorbeeld glucose, fructose,... Bij het proces dat jij aanhaalt wordt die aaneenschakeling die het zetmeel vormt gebroken tot je de enkelvoudige suikers overhoudt.
Ik geloof dat er hiervoor 2 soorten enzymen verantwoordelijk zijn, de exo-enzymen en de endo-enzymen. Exo-enzymen zullen op het einde van de ketens aanvallen. Endo-enzymen vallen willekeurig, dus ook in het midden, van die ketens aan.

Bij het 2de puntje kan ik je niet helpen

Als mijn gedachtegang klopt, dan denk ik dat je bij het laatste puntje moet zoeken naar ATP (adenosinetrifosfaat).


Deze website kan je misschien ook helpen http://www.brouw-bier.nl/

#3

molecular

    molecular


  • >100 berichten
  • 195 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 27 april 2009 - 16:17

Mijn duit in het zakje:

1 - hier is al aardig wat over gezegd

2 - ik denk dat je met name geur- en smaakstoffen uit de hop extraheert, er vinden dus geen reactie plaats

3 - Dit is de netto-omzetting over een veeltal aan chemische reacties, en zeker geen directe omzetting. Ik denk dat het niet moeilijk is om die tussenstappen te vinden.

#4

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3337 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 april 2009 - 16:25

bij het koken van de wort denatureren de eiwitten. verder vervluchtigen enkele zuren en ontstaan de iso-alfazuren uit alfazuren. Verder worden er enkele humolonen geŽxtraheerd uit de hopbellen.

de aŽrobe reactie van gist is net als die bij de mens. een volledige verbranding van glucose o.i.v. enzymen.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!


#5

rolandinho

    rolandinho


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 28 april 2009 - 13:11

Bedankt voor de hulp, we zijn al een stuk verder, maar we zijn er nog niet helemaal. Ons is vertelt dat de aerobe reactie van glucose uit meerdere stappen bestaat, waaronder de glycolyse. Daar lopen we momenteel vast, want er lijken atomen bij te komen en te verdwijnen zonder enige reden.
Bij de glycolyse zou er dit gebeuren:
C6H12O6 --> C3H4O3
Maar daar zijn 4 H- ionen verdwenen. Later bleek dat er 2 worden opgevangen door NAD+ moleculen, maar dan zijn er alsnog 2 verdwenen. Er ontstaat ook 2 H20, maar dan zouden er weer 2 H- ionen bij zijn gekomen uit het niets en de 2 O ionen zien we ook niet verdwijnen in de formule. Kan iemand aangeven hoe dit nou in elkaar zit?

#6

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 28 april 2009 - 14:06

http://en.wikipedia....wiki/Glycolysis

Je dient vooral naar de stappen eronder te kijken, wil je weten wat elke component op welk moment doet.

Veranderd door Fuzzwood, 28 april 2009 - 14:07






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures