Muziek maken met glazen

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 232

Muziek maken met glazen

Het is wel bekend dat je muziek kan maken door verschillende glazen met een verschillende hoeveelheid water kan vullen en er dan op te tikken, maar zou dat ook gaan met een andere vloeistof, bier bijvoorbeeld?

Berichten: 866

Re: Muziek maken met glazen

@ fysicusje in spe

rare vraag om op dit vroege zondagsuur te stellen... :roll:

Ik ben zeker dat het met andere vloeistoffen ook zal gaan. De toonhoogte van het geluid hangt af van de aard vh glas (soort, dikte, vorm) maar ook van de vrije hoogte, waar dus geen vloeistof tegen aan leunt. De vloeistof zelf zal wel in meer of mindere mate een dempende rol spelen op de trillingen , maar ik denk dat het zelfs zou gaan als je de glazen tot verschillende hoogte zou vullen met dikke olie of frietvet dat stolt.

Waarschijnlijk zal een schuimlaag op het bier zorgen dat de toon anders klint dan zonder schuim.

Waarom probeer je het niet eens? Je kan de inhoud van 2 volle pinten toch gemakkelijk over 4 glazen verschillende verdelen(80%,60%,40%,20%).

Santé :P

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.270

Re: Muziek maken met glazen

Pas op, er spelen hier twee vragen door elkaar: WAT breng je in trilling? Het glas, of de luchtkolom in het glas? Het mooiste kun je dat laten zien met bierflesjes, die je verschillend vult. Tik ertegen, en de hoogste toon krijg je met het leegste flesje. Blaas over de opening, en je krijgt de laagste toon met het leegste flesje...... :roll:
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer